ARMONIA TRUPULUI Prima conditie pentru a juca polo este sa stim foarte bine sa inotam. ""Comparativ cu inotul, polo este mult mai complex. La inot, contactul este doar cu apa si cu tine insuti. Pe cand la polo apare si lupta directa cu advers

ARMONIA TRUPULUI

Prima conditie pentru a juca polo este sa stim foarte bine sa inotam. ""Comparativ cu inotul, polo este mult mai complex.
La inot, contactul este doar cu apa si cu tine insuti. Pe cand la polo apare si lupta directa cu adversarul si existenta unor coechipieri. Nu exista o pozitie standard de inot, acest sport combinand toate cele 4 procedee: bras, fluture, crowl, spate"", afirma Ionut Cismaru, instructor de inot. Prin combinarea acestor stiluri, polo contribuie la corectarea pozitiei coloanei vertebrale. Inotul pe spate este recomandat pentru corectarea cifozei, iar prin pozitiile crowl si bras poate fi atenuata scolioza
in forma de ""S"" .
De asemenea, polo a mai fost comparat cu handbalul. Spre deosebire de acesta, polo nu respecta regula jocului in semicerc.
Copii
Polo este recomandat tuturor categoriilor de varsta. Exceptie fac cei care au probleme cardiovasculare grave, renale si ale aparatului respirator. Copiii pot incepe sa joace polo de la 12-13 ani. Nu exista o varsta-limita la care sa nu fie recomandat acest sport. In ceea ce-i priveste pe copii, polo contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa: ii ajuta sa se inalte, le dezvolta capacitatea pulmonara. Jocul de polo inseamna o antrenare a tuturor muschilor corpului, care are ca rezultat tonifierea musculara. Cele mai solicitate parti ale corpului sunt membrele inferioare, deoarece apa trebuie calcata si pozitia corpului trebuie sa fie cat mai ridicata. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul picioarelor.
Instructorul Ionut Cismaru ii sfatuieste pe parinti sa-si indrume copiii la polo, deoarece acest sport le dezvolta micutilor atentia, ambitia, invatandu-i ce este spiritul de echipa si altruismul, fair-play-ul. Plus ca este si o solutie pentru a-i dezlipi din fata calculatorului.
Adulti
""La adulti, polo este un excelent mijloc de a scapa de stres, de a face miscare in mod placut, de combatere a sedentarismului si de mentinere in forma.
De asemenea, cu o alimentatie
corespunzatoare, polo ne poate ajuta sa slabim 2-3 kilograme pe luna.
Intr-o partida competitionala
sunt consumate 2.000 de
calorii"", afirma instructorul Ionut
Cismaru.
Porti, echipament, minge
In partidele dintre amatori nu exista un arbitru care sa semnaleze greselile facute, acestia putand pune ambele maini pe minge, o pot baga sub apa.
Si pot renunta si la numarul fix de jucatori dintr-o echipa.
Astfel, vor reusi sa-si provoace toti prietenii la o partida de polo. Iar daca gasirea unor porti poate crea probleme, atunci ele pot fi improvizate. Nici la inceputurile lui, acest sport nu avea porti, invingatoare fiind echipa care punea de mai multe ori mingea intr-o barca.
In ceea ce priveste echipamentul, lucrurile sunt si mai simple: costumul de baie, casca si mingea. La polo, mingea este mai mare si mai grea decat cea de volei. Pentru copii, ea este de dimensiunea celei de handbal, iar pentru adulti - de dimensiunea celei de fotbal.
""In mod profesionist, polo se joaca in 4 reprize, cate 7 minute fiecare. Intre reprize exista o pauza de 2 minute. O echipa este formata din 7 jucatori, dintre care unul este portar, si 6 rezerve"", ne explica instructorul Ionut Cismaru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.