Dupa doua incercari esuate de privatizare a Petromidiei, Rompetrol Group N.V. achizitioneaza aproape 65% din actiunile rafinariei. Pretul tranzactiei: 275,5 milioane de dolari. La aceasta suma se adaugau datorii de 285,4 milioane de dolari, din care

Dupa doua incercari esuate de privatizare a Petromidiei, Rompetrol Group N.V. achizitioneaza aproape 65% din actiunile rafinariei. Pretul tranzactiei: 275,5 milioane de dolari. La aceasta suma se adaugau datorii de 285,4 milioane de dolari, din care 52,1 milioane nu se regaseau in caietul de privatizare.
AFACERE. Preluarea de catre investitor s-a facut la 26 ianuarie 2001. Desi rafinaria lucrase doar cate 3 luni in ultimii trei ani, pana la momentul privatizarii statul facuse o afacere foarte buna, atat timp cat pretul platit de investitor era cel mai ridicat comparativ cu cel al altor societati de acelasi gen, iar Rompetrol platise doi dolari pentru o actiune, cand valoarea pe piata era doar la jumatate. Succesul afacerii pentru stat
s-a vazut dupa aceea. Cu o investitie totala de aproape 300 de milioane de dolari, Rompetrol a eficientizat rafinaria, a carei evolutie se poate ""citi"" foarte bine din sumele platite la bugetul de stat, care s-au ridicat de la 68,9 milioane de dolari la 518,6 milioane.

RESTRUCTURAREA ACTIVITATII. In 2001, o echipa formata din 5 manageri, condusa de Eric Kish, a fost angajata pentru restructurarea Petromidia. Prima strategie a echipei a fost externalizarea sectiilor care aveau o activitate conexa cu cea de rafinare. Altfel spus, dintre cei 3.600 de angajati de pe platforma, cei care se ocupau de rafinare fac acelasi lucru mai departe, iar restul au fost transferati in societati separate, desprinse din ""mama"" Petromidia. Asa s-a despartit Rompetrol Rafinare de toate celelalte sectii si a fost imbunatatita tehnologic. Procesul de rafinare a ajuns sa fie controlat prin sisteme digitale moderne, apoi s-a instalat un nou reactor care a avut ca rezultat o crestere a capacitatii si posibilitatea de a produce motorina cu un continut redus de sulf. A fost modernizat sistemul de evacuare a caldurii din varful coloanei principale prin cracare catalitica in strat fluidizat si au instalat unitatea cu un dispozitiv care sa recupereze emanatiile volatile ale substantelor organice in timpul depozitarii benzinei pentru a indeplini normele internationale de protectie a mediului.

EFICIENTIZARE. Pentru fiecare activitate exista un serviciu in cadrul grupului Rompetrol


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.