Specialistii de la NASA au ajuns la concluzia ca naveta Discovery intruneste toate conditiile pentru a reveni cu bine pe Pamant, a precizat sambata noapte Wayne Hale, directorul adjunct al programului navetelor, citat de CNN. Totusi, Discovery va ram
Specialistii de la NASA au ajuns la concluzia ca naveta Discovery intruneste toate conditiile pentru a reveni cu bine pe Pamant, a precizat sambata noapte Wayne Hale, directorul adjunct al programului navetelor, citat de CNN. Totusi, Discovery va ramane la Statia Spatiala Internationala (ISS) cu o zi mai mult decat era prevazut initial, pentru a permite echipajului sa faca mai multe lucrari la bordul acesteia, in timp ce data urmatorului zbor spatial american ramane foarte nesigura, a mai anuntat Hale in cadrul unei conferinte de presa de la Centrul Spatial de la Houston, Texas. "Avem posibilitatea sa prelungim misiunea cu o zi", a precizat directorul adjunct al programului navetelor. Astfel, Discovery va reveni la sol pe 8 august, la Cap Canaveral, Florida, la ora 4.47 dimineata (11.47 ora Romaniei).
Prelungirea cu 24 de ore a misiunii va permite echipajului sa transfere pe ISS toate proviziile de la bordul navetei si apa potabila, pe langa cele 13,5 tone de hrana si echipamente aflate in modulul presurizat Rafaello, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Cei sapte membri ai echipajului lui Discovery si cei doi astronauti de pe ISS au inceput inca de vineri transferul proviziilor si al echipamentelor catre ISS. O data ce modulul presurizat va fi golit, echipajul il va umple cu 11 tone de material uzat si deseuri acumulate pe ISS in ultimii trei ani.
Prelungirea misiunii lui Discovery cu o zi a fost solicitata de conducerea proiectului ISS dupa ce NASA a anuntat, miercuri, ca suspenda pe termen nedefinit lansarea altor navete. Decizia a fost luata dupa ce s-a descoperit ca o bucata mare de spuma izolanta s-a desprins de la rezervorul extern al lui Discovery la putin timp de la decolare. Un incident similar a fost la originea accidentului catastrofal al navetei Columbia, la 1 februarie 2003.
Noguchi si Robinson au iesit in spatiu
Navetele americane nu vor mai zbura pana cand NASA nu va rezolva problema spumei izolante de la rezervorul extern care se desprinde frecvent in timpul lansarilor si poate lovi si fisura scutul termic. Aceasta problema s-a produs din nou la lansarea lui Discovery, in ciuda modificarilor facute in ultimii doi ani si jumatate si a miliardului de dolari cheltuiti pentru eliminarea acestui risc.
Administratorul NASA, Michael Griffin, s-a declarat increzator, vineri, ca agentia spatiala va rezolva problema destul de rapid si a anuntat ca nu renunta complet la ideea de a lansa inca o naveta inainte de sfarsitul acestui an.
Wayne Hale a mai spus ca expertii NASA au examinat 90% din scutul termic al lui Discovery si sunt de parere ca acesta nu a suferit pagube notabile din cauza bucatii de spuma desprinse la lansare. Wayne Hale s-a declarat foarte multumit de iesirea in spatiu de sambata a astronautului japonez Soichi Noguchi si a colegului sau american Stephen Robinson. Acestia au testat doua tehnici experimentale de reparare a scutului termic al navetei in vid. Atat pentru Noguchi, cat si pentru Robinson aceasta a fost prima iesire in spatiu din viata lor. "Doamne, ce priveliste minunata", a exclamat astronautul japonez in momentul in care a deschis trapa navetei pentru a pasi in spatiu, la aproximativ 360 de kilometri deasupra Pamantului. Cei doi vor efectua inca doua iesiri in spatiu, astazi si miercuri, cu o durata de sase ore si jumatate fiecare, ca si cea de sambata. Ei vor inlocui unul din cele patru giroscoape ale ISS, defect din 2002. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.