Asa cum v-am ""amenintat"", incepe turneul ""Folk You! - Folk de tabara"", organizat de Jurnalul National si Radio 3net. Numele sub care ne-am propus sa derulam aceasta campanie este o provocare si o formula de salut in acelasi timp. ""Folk you

Asa cum v-am ""amenintat"", incepe turneul ""Folk You! - Folk de tabara"", organizat de Jurnalul National si Radio 3net. Numele sub care ne-am propus sa derulam aceasta campanie este o provocare si o formula de salut in acelasi timp.

""Folk you!"" poate fi si insulta, dar numai impotriva conformismului si prejudecatilor anchilozante. Poetul si filosoful Lucian Blaga vorbea despre sufletul romanului care se descarca in ""floarea unei injuraturi"". Frumos spus, nu? Daca extindem metafora, constatam ca si poezia e o descarcare. Cantecul, de asemenea. Si amandoua pot fi comparate cu niste flori. Iar folkul este o floare rara, o combinatie fericita intre poezie si cantec. Ca reteta de public, a fost verificata prin anii a€™70, cand genul a capatat o amploare incredibila. Folkul reprezenta atunci aerul proaspat al unei generatii care-si cauta forma de exprimare in sistemul concentrationar al lagarului comunist. Atunci a reusit. N-ar fi deci nici un motiv sa nu reuseasca si acum. Copiii teribili ai acelei generatii au mai imbatranit, unii au parasit tara, altii s-au grabit sa paraseasca viata. Dar, indiferent ce s-a intamplat cu ei in toti acesti ani, a ramas muzica lor, pe care noi incercam sa v-o reamintim. Cei care au mai ramas printre noi au raspuns cu entuziasm initiativei noastre. Mai sunt si folkistii noii generatii, care vor veni sa se confrunte cu ""batranii"". Vorba vine confruntare, caci va fi de fapt o completare a unui fenomen care nu s-a stins. Cineva ne-ar putea acuza ca suntem nostalgici. Ei, bine, suntem nostalgici! Manelele si poluarea, de orice fel, ne-au facut sa fim asa. Vrem aer curat si folk! Mesajul nostru e dublu: injuratura pentru cei care prefera play-back-ul si manelele si formula de salut pentru cei care vibreaza o data cu noi. FOLK YOU va spunem tuturor! (Dana Andronie)

PROGRAMUL SPECTACOLELOR DIN ACEASTA SAPTAMANA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.