Alianta DA PNL-PD ar castiga alegerile parlamentare cu un procent de 49,7%, daca acestea ar fi organizate duminica viitoare, iar Cabinetul Tariceanu ar obtine doar media de trecere pentru activitatea sa de pana acum. Acestea sunt datele ultimei cerce
Alianta DA PNL-PD ar castiga alegerile parlamentare cu un procent de 49,7%, daca acestea ar fi organizate duminica viitoare, iar Cabinetul Tariceanu ar obtine doar media de trecere pentru activitatea sa de pana acum. Acestea sunt datele ultimei cercetari sociologice efectuata de Institutul National Pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR) in perioada 22-25 iulie. Sondajul a fost facut pe un esantion de 1222 de persoane de peste 18 ani, in 50 de localitati urbane si 53 de localitati rurale din 40 de judete si din Bucuresti. Marja de eroare a cercetarii este de 2,8%.
Alianta castiga
Alianta DA se mentine pe primul loc in preferintele electoratului, asa incat daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare ar obtine 49,7% din voturi. Cu o luna in urma PNL-PD cumula procentul de 53,5%, asa incat trendul descrescator poate fi efectul tensiunilor din cadrul Aliantei, al greselilor de guvernare si nu in ultimul rand al erodarii firesti a fortei politice care se afla la putere.
Pe locul doi se plaseaza PSD cu 31,2%, urmat de PRM 10,3% si UDMR 5,3%. Potrivit datelor INSOMAR, PSD inregistreaza o crestere de 5 procente fata de luna precedenta. Aceasta crestere ar putea continua in masura in care PSD va reusi sa-si rezolve problemele interne legate de inexistenta unei zone de autoritate care sa fie acceptata de catre toate factiunile de putere ale partidului.
Nu, anticipatelor!
In situatia in care PNL si PD ar candida separat la alegeri, democratii sunt cotati cu 51,6% procente, iar liberalii cu 45,9%. Potrivit rezultatelor comparative, PD scade 6,4 procente fata de luna iunie, iar PNL creste cu 6,9 procente.
Populatia se mentine in continuare rezervata fata de alegerile anticipate. Sondajul releva ca 63,7% din repondenti sunt impotriva anticipatelor, iar 36,3% se declara pentru organizarea acestora. Perceptia colectiva, 32,3%, asupra motivului anticipatelor este ca DA doreste sa castige o pozitie mai puternica in Parlament. Un procent de 26,8% considera insa ca presedintele Basescu este cel care doreste alegeri inainte de termen. De asemenea, 62,2% din cei intervievati sunt de parere ca Alianta PNL-PD este cel mai interesat actor politic in organizarea anticipatelor. Luat separat, PD este cotat cu 16,1% ca interes in organizarea alegerilor, PNL insumeaza 2,8% iar PSD ajunge la 15,3% procente de interes pentru alegeri inainte de termen.
Guvernul trece clasa
Media notelor acordate pentru ativitatea Guvernului Tariceanu depaseste cu cateva zecimi nota cinci (5,31). Executivului i se acorda note de la 1 la 10, 55% din cei intrebati punand note de la 5 la 1 pentru activitatea prestata. Prmierul insusi are o medie de 5,36 la capitolul activitate, in timp ce presedintele Traian Basescu se apropie de media sapte pentru activitatea desfasurata (6,69). Destul de multumit si foarte multumit pentru prestatia lui Basescu in functia de presedinte s-au declarat 60% dintre subiecti. La aceeasi intrebare, dar pentru premierul Tariceanu, s-au declarat destul de multumit si foarte multumit 37% dintre repondenti.
Curtea Constitutionala, vinovata 47%
Blocajul reformei Justitiei este pus pe seama Curtii Constitutionale a Romaniei, in mare masura de 31,1% dintre repondenti si in foarte mare masura de 15,9% dintre acestia. Pe de alta parte, 36,2% sustin ca reforma Justitiei este blocata de Curtea Constitutionala in mica masura, iar in foarte mica masura sau deloc 16,8%. In privinta revenirii asupra demisiei irevocabile, 36,7% dintre subiecti sustin ca premierul nu trebuia de la inceput sa anunte ca isi da demisia, 32,6% considera ca situatia din tara il obliga sa nu demisioneze, iar 30,7% cred ca trebuia sa o faca daca a anuntat acest lucru. Revenirea asupra demisiei este pusa pe seama inundatiilor, este parerea a 65% dintre subiecti, 45% au convingerea ca acest fapt se datoreaza intalnirilor cu reprezentantii UE, 39% pun gestul pe seama conflictului cu Basescu, iar 37% se gandesc la sprijinul acordat Romaniei de a se integra in 2007 in UE.
La capitolul incredere in personalitatile publice, presedintele Basescu se afla in fruntea clasamentului cu 55% procente de incredere multa si foarte multa. Pe locul doi il urmeaza Stolojan cu 45%, apoi Mona Musca cu 41%, Mircea Geoana - 38%, Monica Macovei - 33%, Calin Popescu Tariceanu - 31%, Adrian Nastase - 26%. Pe ultimul loc se afla Corneliu Vadim Tudor, cotat cu 18%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.