Ce a fost saptamana trecuta?
* Un Guvern "tulburat"
* Restante in planul de aderare
* Stolojan, posibila solutie
* Presedintele, "pompierul" Aliantei DA
In decembrie 2004, imediat dupa alegeri, un senator PNL a fe
Ce a fost saptamana trecuta?
* Un Guvern "tulburat"
* Restante in planul de aderare
* Stolojan, posibila solutie
* Presedintele, "pompierul" Aliantei DA
In decembrie 2004, imediat dupa alegeri, un senator PNL a felicitat PSD, de la tribuna Parlamentului, pentru castigarea alegerilor.
Atunci Traian Basescu a fortat un guvern al Aliantei, dar la fel de bine ar fi putut ceda si la guvernare ar fi fost si astazi PSD. Este necesar sa ne aducem aminte ca domnul Tariceanu este astazi premier datorita vointei lui Traian Basescu.
Cateva luni, guvernarea a functionat. Raporturile de forta din punct de vedere politic au fost echilibrate, iar premierul s-a construit ca un personaj serios, capabil, preocupat de actul guvernarii. Aparitiile sale publice erau putine, dar consistente.
Astazi, pe masura ce premierul apare tot mai des public, imaginea sa are de suferit. Dupa criza de autoritate generata de indecizia privind demisia sa, premierul a simtit nevoia sa se repozitioneze in raport cu presedintele opunandu-se declarativ mesajelor venite de la Cotroceni. Acest comportament extrem de previzibil a escaladat criza de autoritate. Si nu in raport cu opozitia sau cu aliatii guvernarii, ci in raport cu propriul partid. Caci batalia pe care o are de dat premierul este, in primul rand, in interiorul PNL.
In acest context, cu putine resurse ideatice in preajma, domnul Tariceanu poate cadea prada resurselor PSD. Pentru ca orice indepartare a PNL de aliatul sau, PD, duce inevitabil la o apropiere de PSD.
Ceea ce se uita de catre oamenii din jurul premierului este ca de 15 ani nici o lupta presedinte - premier nu a fost catigata de premier. Si asta pentru ca mecanismele institutionale si legitimitatea sunt de partea presedintelui.
De ce?
Demisia ministrului Culturii, Mona Musca, cea mai populara figura a actualului Guvern, a generat o criza interna greu de trecut pentru PNL, dand o lovitura dura de imagine lui Tariceanu, care s-a vazut abandonat subit, in valurile guvernarii, de catre unul din jucatorii de forta ai partidului sau. O a doua lovitura de imagine pentru premier s-a produs chiar in ziua in care Musca i-a prezentat demisia. Intempestiv, a indraznit sa ridice vocea in Guvern un alt ministru "narava": Ionut Popescu. In ciuda vointei sefului sau, Tariceanu, acesta a refuzat sa semneze un act normativ privind subventionarea achizitionarii de tractoare. Desigur ca domnul Popescu ar fi trebuit sa se opuna in cadrul edintelor de Guvern si nu prin mass-media. Gestul sau a lovit in credibilitate nu persoana Calin Popescu Tariceanu, ci institutia primului ministru. De remarcat este faptul ca ambii sunt apropiati ai lui Theodor Stolojan.
Pe fundalul vacarmului politic si al nesigurantei locurilor de munca pentru angajatii din ministere (care au trait mult timp sub amenintarea anticipatelor), au aparut, inevitabil, restante la masurile din planul de aderare. Chiar daca, deocamdata, aceste intarzieri nu sunt ingrijoratoare, actualul Guvern trebuie, practic, fortat de cineva sa munceasca mai mult si mai bine. Scuza ca unele masuri au intarziat din cauza supraaglomerarii circuitelor legislative de la ministerele Finantelor si Justitiei, invocata de premier, nu rezista in fata angajamentelor electorale ale actualei puteri, care a promis ca va integra Romania in UE, in 2007.
Ideea ca Stolojan ar fi omul potrivit care sa asigure atat iesirea tarii din mocirla politica, cat si punerea Guvernului la munca, a fost repetata obsesiv saptamana trecuta. Imaginea unui Theodor Stolojan, odihnit si dornic sa faca treaba atat la partid, cat si la Guvern, promovata intensiv de televiziuni, a produs iritare in zona "Tariceanu" a coalitiei guvernamentale. Desi exponentii acestei zone au sustinut la unison ca usa PNL este oricand deschisa pentru Stolojan, intalnirea acestuia cu liderii filialelor judetene ale liberalilor a fost obstructionata.
Delegatia Permanenta a PNL si-a exprimat sprijinul pentru actualul premier si sef al partidului, Calin Popescu-Tariceanu, acordandu-i acestuia un vot de incredere. Au mizat pe prezenta certa a partidului in cadrul Guvernului, cu ponderea actuala, si pe ocuparea functiei de prim-ministru. Cat de trainic va fi acest scut vom vedea insa in zilele urmatoare, cand conducerea liberala se va reuni din nou.
Presedintele Traian Basescu a transmis semnale clare ca va interveni pentru calmarea spiritelor din Alianta DA, daca aceasta se va indrepta catre un derapaj politic major. In acelasi ton cu premierul (care a sustinut ca in Alianta DA este pace, iar in PNL relatiile sunt "normale"), presedintele a punctat ca nu are de-a face cu o criza politica in desfaurare, desi si-a temperat pe democrati, atunci cand acestia voiau sa iasa de la guvernare pe motivul renuntarii la anticipate.
Ce va fi?
* Premierul Calin Popescu-Tariceanu va numi un succesor al Monei Musca la Ministerul Culturii.
* PD si PNL lucreaza la un proiect de lege privind stoparea migratiei politice a alesilor locali.
* Democratii cauta, in paralel, si solutiile tehnice prin care Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase sa fie schimbati de la sefia camerelor parlamentare.
* Actuala putere va lua din nou in calcul cele doua solutii posibile de iesire din criza - anticipatele sau remanierea de fond a Guvernului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.