Liderul fortelor de dreapta, Ivan Kostov, si nationalistul Volen Siderov au format o coalitie cu premierul bulgar in exercitiu, Simeon de Saxa Coburg Gotha, in vederea formarii noului Guvern, transmite "Sofia News Agency", receptionata de Mediafax. "
Liderul fortelor de dreapta, Ivan Kostov, si nationalistul Volen Siderov au format o coalitie cu premierul bulgar in exercitiu, Simeon de Saxa Coburg Gotha, in vederea formarii noului Guvern, transmite "Sofia News Agency", receptionata de Mediafax. "Premierul in exercitiu al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg Gotha, liderul nationalist Volen Siderov si Ivan Kostov, liderul fortelor de dreapta au devenit, deja, parteneri de coalitie", a declarat, vineri, in fata Parlamentului, vicepresedintele Partidului Socialist, Rumen Ovcearov. Totodata, acesta a confirmat faptul ca noul Executiv de la Sofia va include reprezentanti ai Partidului Socialist si ai aliatilor acestuia, Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritatii turce. "Tara va avea un Guvern care va face tot posibilul in vederea aderarii la Uniunea Europeana", a mai precizat Ovcearov, adaugand ca noul Cabinet de ministri nu va fi de centru-dreapta si in nici un caz nu va include partidul extremist Ataka. Consultarile politice in vederea formarii unei largi coalitii avand acceptul si al Miscarii Nationale "Simeon al II-lea" sunt programate sa inceapa astazi. Socialistii bulgari si partenerii lor de coalitie din partea minoritatii turce au admis oficial, saptamana trecuta, ca au esuat sa formeze noul Guvern de la Sofia, dupa ce Parlamentul bulgar a respins, miercuri, componenta Cabinetului de ministri propusa de premierul bulgar desemnat, Serghei Stanisev. Potrivit Constitutiei bulgare, un astfel de refuz este urmat de reluarea demersurilor pentru desemnarea Guvernului, sarcina revenind celui de-al doilea grup parlamentar ca marime, in cazul de fata, Miscarii Nationale Simeon al II-lea.
Stanisev ramane in carti
Liderul socialistilor bulgari, Serghei Stanisev, ar putea fi desemnat pentru a doua oara la functia de premier al Bulgariei, in cazul in care propunerea Miscarii Nationale Simeon al II-lea va fi sprijinita de toate grupurile parlamentare, transmite "Sofia New Agency". "Pentru aceasta, ar trebui sa existe o coalitie parlamentara larga", a declarat vicepresedintele Miscarii Simeon al II-lea, Borislav Velikov, precizand ca "ar trebui sa ajungem la o intelegere in urma unui compromis." Pe de alta parte, formatiunea politica a premierului bulgar in exercitiu, Simeon de Saxa Coburg Gotha, si-a exprimat convingerea ca urmatorul sef al Executivului de la Sofia ar trebui sa vina din partea Coalitiei pentru Bulgaria, de stanga, care a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerile din iunie. Fortele de centru au anuntat, vineri, ca negociaza structura viitorului Cabinet cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu Partidul Socialist si cu Miscarea pentru Drepturi si Libertati, a minoritatii turce.
Sansele la UE, minime
Probabilitatea ca aderarea Bulgariei la UE sa fie amanata pentru 2008 este de 90%, a declarat, recent, un reprezentant al Coalitiei pentru Bulgaria, citat de "Sofia News Agency." Estimarea a fost facuta fara a lua in calcul impasul politic creat de respingerea Guvernului Stanisev in cadrul forului legislativ de la Sofia. In cazul in care ecuatia include esecul socialistilor bulgari in formarea noului Executiv, procentajul creste la 100%, a completat Kostadin Paskalev, propunand patru solutii de rezolvare a crizei politice de la Sofia. Prima dintre acestea ar fi reprezentata de acceptarea Cabinetului de ministri propus de Miscarea nationala Simeon al II-lea, in colaborare cu Coalitia pentru Bulgaria si Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritarilor turci, in vreme ce cea de-a doua varianta presupune formarea unei coalitii de dreapta in vederea desemnarii Guvernului. Cel de-al treilea scenariu propune mandatarea Miscarii pentru Drepturi si Libertati in vederea formarii unui nou Cabinet de ministri, Paskalev amintind, in ultimul rand, posibilitatea organizarii de alegeri anticipate. In cazul in care perspectiva anticipatelor se va evidentia drept singura modalitate de rezolvare a impasului politic cu care se confrunta autoritatile de la Sofia, calendarul integrarii Bulgariei in UE va suferi, cu siguranta, modificari, conchide "Sofia News Agency". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.