Zilele toride isi cer tributul. Pentru ca ne bucuram ca in sfarsit avem soare din belsug, o sa le oferim o inghetata perfecta. Primele mentiuni despre parfait apar la inceputul secolului al XIX-lea. La inceput a fost un desert rece din cafea, s

Zilele toride isi cer tributul. Pentru ca ne bucuram ca in sfarsit avem soare din belsug, o sa le oferim o inghetata perfecta.

Primele mentiuni despre parfait apar la inceputul secolului al XIX-lea. La inceput a fost un desert rece din cafea, servit in pahare transparente, inalte, cu picior subtire. Inghetata de vanilie ornata cu siropuri de fructe si lichior fac din acest desert o adevarata delicatesa, mai ales ca modul in care este aranjata este foarte elegant.
DIN DICTIONAR. Conform definitiei din ""Larousse Gastronomique"", parfait este ""un desert rece, preparat din doua straturi de crema, foarte delicate, ceea ce ii permite sa nu se topeasca foarte repede. La origine, parfait a fost o inghetata cu aroma de cafea. Astazi, se bazeaza pe combinatia de crema de oua, un sirop realizat din galbenusuri, sau piureuri de fructe, amestecate cu smantana si apoi puse la inghetat"".
O dovada ca parfait este o delicatesa este faptul ca la banchetele tinute in cinstea castigatorilor Premiilor Nobel, cina se termina aproape de fiecare data cu acest desert. Se alegeau diferite variante de parfait. Site-ul oficial al organizatiei care acorda prestigioasa distinctie precizeaza ca prima oara cand s-a ales acest desert a fost in 1920, cand oaspetii au putut servi parfait de caise.
CONSTRUCTIA. Pentru ca parfait-ul sa aiba un aspect cat mai apetisant, trebuie sa respectati cateva reguli atunci cand asezati straturile in pahar. Primul rand trebuie sa fie din inghetata sau fructe de padure, oricum trebuie sa fie un strat ""rezistent"". Apoi, urmeaza fructele taiate foarte subtiri, pentru ca in cazul in care parfait-ul are la baza inghetata de vanilie, combinatia de culori ar starni si mai mult interesul gurmanzilor. Si apoi, cand va incepe sa se topeasca, inghetata se va amesteca cu siropul fructelor, dand nastere unor arome carora va va fi greu sa le rezistati. Deasupra pot sta piscoturi sau biscuiti crocanti. Fiecare este liber sa formeze oricate straturi doreste, dar trebuie sa tineti seama de coloristica fiecarui element nou adaugat.
O ultima dovada si poate cea mai puternica a faptului ca aceasta inghetata este desertul ideal este traducerea cuvantului ""parfait"" din limba franceza: perfect.

RETETA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.