Noul sistem de prescriere a medicamentelor provoaca un haos general. Medicii nu mai au controlul actului medical, farmacistii pierd zeci de minute cu explicatii, iar pacientii stau la cozi si scot mai multi bani din buzunar pentru medicamente.

Noul sistem de prescriere a medicamentelor provoaca un haos general. Medicii nu mai au controlul actului medical, farmacistii pierd zeci de minute cu explicatii, iar pacientii stau la cozi si scot mai multi bani din buzunar pentru medicamente.

""Nu cred ca populatia are vreun avantaj din noul mod de prescriere a medicamentelor"", este de parere profesorul doctor Dumitru Lupuleasa. De altfel, de la inceputul anului asistam la un val de modificari ale listelor de medicamente, a retetelor, a modului de alocare a sumelor... Cred ca este a 17-a modificare in sistemul de compensare si gratuitate, spune presedintele Colegiului National al Farmacistilor, prof. dr. Dumitru Lupuleasa.
PACIENTII. Potrivit noului sistem valabil de la
1 august, medicul prescrie medicamentele compensate si gratuite sub forma denumirii comune international (DCI), precizand doar concentratia si forma de prezentare farmaceutica. Asta inseamna ca, de la 1 august, medicul scrie pe formular, de exemplu, acid acetil salicilic pentru aspirina. In farmacie, acest produs poate fi de la 18 producatori, cu 18 preturi. Farmacistul va explica fiecarui cumparator preturile pentru fiecare medicament, iar pacientii pot alege, intre mai multe produse diferite, care au la baza aceeasi substanta activa si sunt echivalente din punct de vedere terapeutic. Dupa ce si-a consultat foarte bine portofelul, asiguratul opteaza: fie pentru produsul de baza (cel mai ieftin), care se vinde la pretul de referinta si este compensat in proportie de 50%, 90% sau 100% (in functie de sublista de medicamente compensate pe care este inscris), fie pentru un produs mai scump, caz in care va suporta diferenta fata de pretul medicamentului de baza.
Cristian Oana, medic de familie, catalogheaza noul sistem o ""prostie"", careia de voie de nevoie i s-a conformat. ""Daca autoritatile doreau sa fie prescrise numai medicamente ieftine, aveau obligatia sa iasa in fata natiunii si sa ii anunte pe asigurati despre aceste schimbari"", spune medicul Oana. Colegiul Medicilor Bucuresti atrage atentia ca ""ultima inovatie (...) rupe practic legatura dintre medic si pacient, medicul aflandu-se in imposibilitatea de a mai controla medicatia pacientilor sai, in timp ce tratamentul devine inconstant, cu reducerea sanselor de vindecare rapida"".
FARMACISTI. Noul sistem ii pune in dificultate si pe farmacisti, carora le trebuie ceva timp sa se acomodeze cu DCI-urile. De asemenea, farmacistii trebuie sa se inarmeze cu rabdare pentru a oferi cumparatorului toate informatiile despre medicamentul cumparat.

FARA BANI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.