Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) a dispus ieri verificari in cazul omului de afaceri Frantisek Priplata (foto), condamnat la inchisoare in cazul uciderii liderului de sindicat Virgil Sahleanu si fugit din Romania in
Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) a dispus ieri verificari in cazul omului de afaceri Frantisek Priplata (foto), condamnat la inchisoare in cazul uciderii liderului de sindicat Virgil Sahleanu si fugit din Romania in Cehia, desi fusese dat in urmarire generala si in consemn la frontiera de la data de 30 iunie.


""Din primele cercetari a rezultat faptul ca nu a tranzitat legal frontiera romana, iesirea acestuia din tara fiind posibila prin trecerea frauduloasa a granitei, fie prin punctul de control, cu documente de calatorie false, fie pe la frontiera verde"", se arata in comunicatul IGPF. Conducerea Politiei de Frontiera este hotarata ca ""in cazul constatarii unor disfunctionalitati"" sa-i pedepseasca pe vinovati, desi nu se stie deocamdata care sunt acestia. Judecatorul Gheorghe Rat, de la Tribunalul din Satu Mare, cel care l-a judecat pe ceh in prima instanta, a spus ca politistii ar fi trebuit sa-l incarcereze pe Priplata imediat ce le-a fost comunicat mandatul de executare a pedepsei, asta in timp ce IPJ Bihor isi declina orice responsabilitate pentru fuga condamnatului din Romania.
VARIANTE. Ministerul Justitiei a analizat ieri cele doua variante legale ce pot fi aplicate in cazul omului de afaceri Priplata. Una dintre acestea ar fi cererea de extradare formulata de instanta Curtii de Apel Oradea si adresata Ministerului Justitiei de la Praga. Varianta extradarii ar putea fi dificil de aplicat, deoarece Priplata este cetatean ceh si nu se stie daca autoritatile din Cehia vor fi de acord sa il extradeze. Cea de-a doua varianta este preluarea cazului de catre ministerul omolog. Ministerul ceh al Justitiei asteapta insa ca autoritatile romane sa emita un mandat international de arestare pe numele lui Priplata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.