Procurorii care investigheaza cazul Parmalat au cerut, la sfarsitul saptamanii trecute, inceperea unei actiuni judecatoresti impotriva a patru banci importante pentru rolul jucat de ele in falimentul grupului producator de produse lactate, a declarat
Procurorii care investigheaza cazul Parmalat au cerut, la sfarsitul saptamanii trecute, inceperea unei actiuni judecatoresti impotriva a patru banci importante pentru rolul jucat de ele in falimentul grupului producator de produse lactate, a declarat o sursa judiciara, transmite Mediafax. Este vorba de Citigroup si Morgan Stanley din Statele Unite, Deutsche Bank si banca elvetiana UBS. Magistratii au solicitat, de asemenea, ca 13 bancheri si o firma italiana de administrare a activelor sa fie adusi in fata justitiei, sub acuzatia de a fi ajutat grupul sa insele investitorii. Firma incriminata este fondul de administrare a activelor Nextra, pe care Banca Intesa il vinde bancii franceze Credit Agricole. Aceasta cerere de trimitere in judecata este cea mai recenta actiune legala in cadrul unui scandal de mare amploare, care a generat mai multe procese. Solicitarea era asteptata si este considerata o evolutie de natura tehnica, dupa ce Procuratura a nominalizat acuzatii, in luna martie. Audierile in legatura cu cererea Procuraturii urmeaza sa aiba loc in luna septembrie. Bancile au negat anterior ca ar fi avut un comportament necorespunzator in privinta falimentului grupului Parmalat, iar vineri, reprezentantii acestora au refuzat sa comenteze situatia. Cei 13 bancheri nominalizati - care fac parte din cele cinci institutii incriminate, cu exceptia unui angajat de la Credit Suisse First Boston - au fost acuzati de Procuratura ca au incalcat legislatia italiana referitoare la pietele de capital. Lansarea de informatii false care influenteaza pretul obligatiunilor sau al actiunilor poate atrage o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, care, in unele cazuri, poate fi chiar mai mare.
Potrivit legislatiei italiene, companiile pot suferi penalitati legale, de la amenzi si pana la inchiderea temporara. Separat, Parmalat a intentat o plangere penala si impotriva firmei Standard & Poor's, care a acordat un rating ce nu a reflectat starea finantelor companiei, a declarat, vineri, o sursa apropiata cazului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.