Un grup de astronomi a anuntat ca un obiect descoperit la marginea sistemului solar are dimensiunile corespunzatoare pentru a fi clasificat drept a zecea planeta a acestuia, relateaza CNN. Obiectul - aflat la o distanta fata de Soare de 96 de ori mai
Un grup de astronomi a anuntat ca un obiect descoperit la marginea sistemului solar are dimensiunile corespunzatoare pentru a fi clasificat drept a zecea planeta a acestuia, relateaza CNN. Obiectul - aflat la o distanta fata de Soare de 96 de ori mai mare decat distanta dintre Pamant si Soare - a fost fotografiat pentru prima data in octombrie 2003, de astronautii de la observatorul Palomar al California Institute of Technology. Cercetatorii afirma ca nu sunt siguri de dimensiunile obiectului, dar au stabilit ca acesta este mai mare decat Pluto, in prezent cea mai mica planeta a sistemului, situata la cea mai mare distanta fata de Soare. "Daca Pluto este planeta, este rezonabil sa apreciem ca un obiect de dimensiuni mai mari si situat la distanta mai mare de Soare poate fi considerat planeta", a declarat Mike Brown, astronom la Cal Tech. Totusi, multi astronomi nu sunt de acord ca Pluto, descoperit in 1930, poate fi clasificat drept planeta, deoarece prezinta prea putine asemanari cu celelalte planete din sistemul solar. Uniunea Astronomica Internationala, arbitru oficial in astfel de dispute, a clasificat Pluto drept planeta si a refuzat, recent, sa revina asupra deciziei. Echipa condusa de Brown a formulat si o propunere pentru denumirea noii planete, care insa nu va fi anuntata decat dupa ce Uniunea Astronomica va lua o decizie finala in acest caz. Desi obiectul a fost fotografiat prima data in 2003, miscarea sa a putut fi detectata abia in ianuarie 2005, din cauza distantei foarte mari la care se afla. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.