ISTORIA MEDICINEI Infiintarea invatamantului farmaceutic in Romania este legata de numele doctorului Carol Davila. El deschide, la 4 decembrie 1855, Scoala de Mica Chirurgie sau de Felceri in Spitalul Ostirii de la Mihai Voda, unde erau

ISTORIA MEDICINEI

Infiintarea invatamantului farmaceutic in Romania este legata de numele doctorului Carol Davila. El deschide, la 4 decembrie 1855, Scoala de Mica Chirurgie sau de Felceri in Spitalul Ostirii de la Mihai Voda, unde erau pregatiti numai cativa elevi farmacisti. Interesul pentru acest domeniu il determina insa ca la scurta vreme (16 august 1858) sa intemeieze Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, cu 110 elevi, dintre care 20 urmau cursurile de Farmacie.
Preocuparile pentru invatamantul farmaceutic capata amploare, mai ales dupa 1880, stradaniile doctorului Carol Davila avand un rol important in acest proces. La fel de preocupat de domeniul farmaceutic s-a dovedit si profesorul Stefan Minovici, care in 1898 ridica invatamantul farmaceutic la rang universitar, desprinzandu-se astfel de tutela Facultatii de Medicina.
Absolventii puteau obtine titlul academic de farmacist, fiind infiintat totodata doctoratul in farmacie.
Consiliul Facultatii de Medicina de la acea vreme dorea separarea invatamantului farmaceutic de cel medical, motiv pentru care el cere construirea unei Facultati de Farmacie independente, in 1914. Primul razboi mondial amana aparitia Facultatii de
Farmacie.
Independenta
1923 este anul care marcheaza un moment crucial in istoria facultatii: prin eforturile sustinute ale profesorului Stefan Minovici au fost deschise primele cursuri ale Facultatii de Farmacie independente de Facultatea de Medicina, cu sediul in Universitatea Bucuresti. La inceput, Facultatea de Farmacie avea patru catedre: Farmacie Chimica si Galenica (prof. Mihail Georgescu), Chimie Analitica (prof. Stefan Minovici), Botanica Farmaceutica (prof. Theodor Solacolu) si Analiza Alimentelor si Bauturilor (prof. Ion Vintilescu). Planul de invatamant prevedea atunci trei ani de studii in facultate si doi ani de stagiu in farmacie.
Dupa un timp, el se modifica la patru ani de studiu si un an de practica in farmacie. In aceasta etapa, facultatea cunoaste o perioada de evolutie, datorata indeosebi intensificarii activitatii de cercetare, desfasurata in laboratoarele bine utilate. Numarul catedrelor va creste de la patru la sase in 1934. Studentii invatau chimie biologica, chimie generala, chimie analitica, chimie farmaceutica si galenica, farmacologie - farmacodinamie.
Incepand din 1941-1942, invatamantul farmaceutic se intinde pe o perioada de 6 ani de studiu si este structurat astfel: un an de practica in farmacie, anii I si II de studiu in facultate, anul III de practica in farmacie, anii IV si V de studiu in facultate. Numarul catedrelor creste si el pana la noua.
In 1942 apar disciplinele de Farmacie galenica, Toxicologie si Industria medicamentului.
Un nou inceput
Bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial distrug aripa centrala a facultatii, acolo unde se aflau majoritatea laboratoarelor. Disparitia localului a constituit o mare pierdere pentru facultate, care a ramas fara un sediu corespunzator, cu aparatura si material didactic imputinat si cu o biblioteca partial distrusa (specialitatile de Chimie si Botanica).
La patru ani de la acest moment, dupa reforma invatamantului din 1948, Facultatea de Farmacie este impartita in doua sectii: Galenica (3 ani de studiu si un an de practica) si sectia de Stiinte (cu 4 ani de studiu si un an de practica). 1976 este anul in care facultatea se muta in actualul sediu din Str. Traian Vuia nr. 6. Decan este numit acad. prof. dr. doc. Dumitru Dobrescu, iar numarul catedrelor se ridica la 18. Pentru o scurta perioada de timp (1986-1989), Facultatea de Farmacie isi va pierde identitatea, formand impreuna cu Facultatea de Stomatologie un hibrid:
Facultatea de Stomatologie
si Farmacie.
Numarul anual de studenti a scazut drastic, la 45, in acest interval. Ea isi recapata identitatea in 1990, revenind la statutul de facultate independenta din cadrul UMF ""Carol Davila"". Sunt eliminate disciplinele cu caracter politic, precum Practica agricola si militara. Ultimii ani au adus schimbari importante in structura Facultatii de
Farmacie.
Noi discipline
In planul de invatamant au fost introduse discipline noi, precum informatica, propedeutica farmaceutica, biofarmacie, farmacie clinica, patologie si urgente medicale. ""Facultatea dispune de peste 20 de laboratoare, sali de curs si seminar, in care sunt pregatiti anual 140 de studenti romani si 20 de straini la locurile de la buget, iar la locurile cu taxa, intre 30 si 80 de studenti"", spune prof. dr. Dumitru Lupuleasa, actualul decan al Facultatii de Farmacie Bucuresti.

De-a lungul
timpului,
Facultatea de
Farmacie din Bucuresti a
schimbat mai multe locatiil. In prezent are sediul in Strada Traian Vuia nr. 6, pe care il imparte cu
Facultatea de Geologie si Geofizica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.