Romania va depune toata documentatia necesara pentru accesarea Fondului Solidaritatea al UE in termenul legal de zece saptamani de la producerea calamitatilor generate de inundatiile produse in lunile mai-iulie 2005. "In ceea ce priveste inundatiile
Romania va depune toata documentatia necesara pentru accesarea Fondului Solidaritatea al UE in termenul legal de zece saptamani de la producerea calamitatilor generate de inundatiile produse in lunile mai-iulie 2005. "In ceea ce priveste inundatiile produse in lunile mai-iulie 2005, o prima evaluare financiara a pagubelor a fost realizata si prezentata abia luni, 25 iulie. Autoritatile romane nu doresc sa se grabeasca, ci sa prezinte o evaluare finala corecta a situatiei. Romania va depune toata documentatia necesara pentru accesarea Fondului Solidaritatea in termenul legal de zece saptamani de la producerea calamitatilor", arata Biroul de presa al Guvernului. Guvernul mentioneaza ca Romania a depus in data de 25 iunie 2005 o cerere oficiala la Comisia Europeana pentru accesarea Fondului Solidaritatea, in urma inundatiilor din Banat, din primavara acestui an, cererea fiind deja in analiza oficialilor europeni care sunt responsabili de Fondul Solidaritatea. Ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, si ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, au demarat discutiile cu oficialii europeni privind accesarea si altor fonduri europene.
Polemica Guvern-Deutsche Welle
Guvernul a facut aceste precizari deoarece o stire preluata de la Deutsche Welle, arata ca fondurile Comisiei Europene pentru zonele inundate sunt blocate de incompetenta autoritatilor romane. Dupa ce, cu zece zile inainte, Olli Rehn, comisarul pentru Extindere a vizitat zonele calamitate, Comisia Europeana a pus la dispozitia Bucurestiului diverse mijloace financiare de ajutor. Pana la acest moment insa, autoritatile din Romania nu au depus nici o cerere oficiala in acest sens, Bulgaria fiind si de aceasta data cu un pas inainte, precizeaza sursa citata. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeo Altafaj, a declarat in exclusivitate pentru Deutsche Welle: "Comisarul Olli Rehn a realizat cat de serioasa este situatia creata de inundatii. Ca atare, a identificat o posibilitate de ajutor financiar, disponibila din fondurile Phare, in valoare de pana la 20 de milioane de euro. Aceste disponibilitati pecuniare pot fi redirectionate pentru operatiile de reconstruire insa autoritatile din Romania trebuie sa aplice pentru ele. Comisia a stabilit ca prioritate in zilele care vor urma, o astfel de redirectionare. De asemenea, mai exista o posibilitate de ajutor, desi o astfel de solutie este prevazuta in cazul statelor membre UE, si anume fondurile de solidaritate pentru dezastrele naturale. Aceste mijloace financiare sunt mai modeste decat cele prevazute de programul Phare insa Comisia Europeana nu a primit nici pentru aceste fonduri, o cerere din partea autoritatilor din Romania".
Conditii de acces la fondul solidaritatea
Pentru obtinerea fondurilor de solidaritate, trebuie indeplinita una din urmatoarele conditii: fie ca valoarea daunelor produse de inundatii sa se ridice la trei miliarde de euro fie la o valoare de 0,6% din PIB. Acesti indicatori trebuie verificati pe teren, pe baza datelor rezultate din evaluarile autoritatilor nationale. Din momentul primirii unei cereri oficiale din partea Bucurestiului vor trece alte cateva saptamani pana cand aceste mijloace financiare vor putea fi disponibilizate. Fondurile de solidaritate sunt destinate tarilor membre, insa statele in curs de aderare pot beneficia de ajutor in cazuri de calamitati naturale, precizeaza Deutsche Welle. Este de mentionat ca si la acest capitol Bulgaria este mult mai avansata decat Romania, Sofia trimitand o cerere oficiala la Bruxelles, specialistii Comisiei Europene evaluand deja pagubele produse de inundatii la sud de Dunare, a adaugat sursa citata.
Mai exista si o a treia posibilitate de ajutor, cea din cadrul mecanismelor de colaborare civila dintre statele membre, procedura reglementata explicit de Comisia Europeana. Acest mecanism este singurul care functioneaza pana la acest moment, unele state membre raspunzand solicitarilor de ajutor din partea autoritatilor de la Bucuresti. Germania, Austria si Ungaria sunt principalii donatori. Autoritatile de la Berlin au trimis deja in zonele sinistrate personal tehnic echipat cu pompe de evacuare a apelor, generatoare de electricitate, instalatii de filtrare a apei sau echipamente sanitare necesare in cazul unor asemenea calamitati.
Conturi pentru ajutoare
Campania "Invinge Apele" initiata de Televiziunea Romana si Patriarhia Romana cu scopul ajutorarii familiilor sinistrate in urma inundatiilor din ultimele saptamani continua. Ieri, situatia depunerilor in conturile Patriarhiei Romane deschise la Banca Comerciala, Sector IV, Bucuresti, era urmatoarea:
CONT "Filantropia": RO91RNCB5040000000250027 (Lei)
375.986, 26 RON (3.759.862.600 lei)
CONT "Filantropia": RO79RNCB5040000000250049 (USD)
34.862,50 USD
Cont "Filantropia": RO52RNCB5040000000250050 (EURO)
47.025,85 EURO


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.