De la 19 mai 2005, Guvernul din Zimbabwe al presedintelui Robert Mugabe a inceput o campanie de deportari masive ale saracilor din orase catre sate. Denumita operatiunea "Murambatsvina" (in traducere - "indeparteaza gunoiul"), aceasta a insemnat s
De la 19 mai 2005, Guvernul din Zimbabwe al presedintelui Robert Mugabe a inceput o campanie de deportari masive ale saracilor din orase catre sate. Denumita operatiunea "Murambatsvina" (in traducere - "indeparteaza gunoiul"), aceasta a insemnat stramutarea fortata a zeci de mii de familii, din cartierele sarace catre sate, cu demolarea sau incendierea caselor. Politia din Zimbabwe, impreuna cu unitati militare si de pompieri, au luat cu asalt asa-numitele "bidonville"- cartierele de cocioabe de la periferia oraselor. Cu ajutorul buldozerelor, au demolat sau incendiat casele saracacioase si micile magazine, sub pretextul ca n-ar avea "licenta de constructie sau functionare". Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", numai intr-un cartier din Harare - Hatcliffe Extension - politia si armata au facut una cu pamantul aproape 1000 de case. Un preot a descris, la BBC, scene de cosmar: "Toate campurile si maidanele sunt pline de saraci care asteapta sa fie deportati, inconjurati de putinele lucruri care le-au mai ramas."
Deportarile din Zimbabwe au inceput cu cartierele sarace din Harare (capitala tarii), Bulawayo si Victoria Falls, si au continuat cu orasele mai mici. ONU estimeaza ca aproape 36.000 de oameni, adica 2 la suta din populatia tarii, au fost alungati pana acum din casele lor. Un martor a declarat, tot la BBC, ca patru persoane pe care le cunostea au decedat pe un maidan, asteptand sa fie "mutate" la tara.
Cum in Zimbabwe este iarna, temperatura scade in timpul noaptii cu mult sub zero grade. Copiii, oamenii bolnavi, batranii, dupa ce au fost scosi din case cu forta si au asistat neputinciosi la demolarea sau incendierea acestora, au ramas sa astepte mutarea la sate, sub cerul liber, in conditiile extrem de grele ale iernii. Politia si armata au scos din case si lasat in camp deschis inclusiv gravidele si nou-nascutii. Multi bolnavi de SIDA au fost siliti sa-si intrerupa tratamentul, iar unii dintre ei au murit.
"Associated Press" relateaza ca Politia a fortat mii de familii din Zimbabwe sa-si paraseasca locuintele din cartierele sarace si sa stea temporar pe maidane si campuri, fara nici o posibilitate sanitara, existand astfel pericolul declansarii unor epidemii, precum holera. Astfel, peste 1900 de familii au fost deportate la Caledonia Farm, langa Harare, in conditii care amintesc de centrele de detentie din perioada razboiului din anii '70. Justificarea acestei masuri extreme: sa se asigure "brate de munca" in agricultura! Timp de mai multe saptamani, guvernul din Zimbabwe a interzis grupurilor umanitare sa distribuie alimente, medicamente si haine groase, intr-o incercare de-a ascunde proportiile dezastrului social. Presedintele Robert Mugabe, poreclit "Mao al Africii", autorul acestei idei nastrusnice, a motivat operatiunea ca pe o incercare de a stavili "criminalitatea", cartierele sarace fiind, in viziunea lui, "paradisuri ale practicilor ilicite si crimelor". In ziua de 10 iunie, el a declarat in Parlament ca a instituit "o campanie viguroasa pentru a instaura ordinea in zonele urbane".
Mugabe depoziteaza saracimea la tara pentru a asigura brate de munca pentru agricultura
Adevarul este, insa, cu totul altul. Zimbabwe este o tara africana care cunoaste o criza economica profunda. Dupa cucerirea independentei in 1980, Mugabe a incercat sa lucreze o vreme cu institutiile financiare internationale si cu marile banci. Pe atunci, el intelegea sa-i apere pe colonistii albi (englezi) din fosta Rhodesie, cei care, prin afaceri si ferme agricole, sustineau economic tara.
Cand incercarile de economie de piata, impuse de FMI, au inceput sa-i ameninte pozitia de lider autoritar, Mugabe a respins imediat solicitarile forului international. Ca urmare, Zimbabwe a fost "taiat"de la orice imprumut international.
Robert Mugabe s-a transformat intr-un dictator odios - "MAO al Africi" - cu idei care mai de care mai trasnite. S-a intors impotriva albilor, care sustineau economia si comertul din Zimbabwe, si le-a cerut negrilor sa ocupe pamanturile acestora. Ceea ce a condus la un adevarat genocid etnic, incheiat prin exterminarea englezilor. La fel de celebra este si ideea lui de a duce "grasii", cu forta, sa munceasca pe camp pentru a "slabi". Idei care amintesc de romanele lui George Orwell. Acum a venit randul saracilor din marile orase sa fie deportati la tara, in "centre de detentie" si sa fie pusi la munca campului. In felul acesta, Mugabe spera sa lichideze saracia si criminalitatea organizata si sa asigure brate de munca intr-o agricultura aflata intr-o totala penurie, dupa alungarea si exterminarea fermierilor albi.
Un iezuit ajuns "marxist convins"
Nascut la 21 februarie 1924, dintr-un tata provenind din Malavi, Mugabe a crescut la Misiunea Kutama, la nord-vest de Harare (Salisbury). De religie romano-catolica, a fost educat de "Ordinul iezuit". Dupa cum se stie, iezuitii formeaza serviciul de informatii secrete al Vaticanului. Din acest punct de vedere, biografia lui Mugabe seamana perfect cu cea a lui Fidel Castro. A studiat engleza si istoria la "Fort Hare University" din Africa de Sud, una dintre cele mai prestigioase universitati la acea vreme. Printre colegii de studentie se numara Julius Nyerere si Kenneth Kaunda, viitori presedinti in Tanzania si Zambia.
Ulterior, Robert Mugabe a mai obtinut diploma de educatie la University of South Africa, precum si pe cea in economie la University of London (ultimele doua prin corespondenta). El a revenit in Rhodesia, in 1960, ca un "marxist convins". Initial, Mugabe s-a aliat cu Joshua Nkomo, cu care a format "Zimbabwe African People's Union" (ZAPU), partid interzis imediat de Guvernul Ian Smith. Dupa mai multe conflicte cu Nkomo, Mugabe isi intemeiaza propriul partid, "Zimbabwe African National Union" (ZANU). Trebuie spus ca ZANU a fost puternic influentat de ideile Congresului Pan-African din Africa de Sud, precum si de "maoism", sustinand insa si linia pro-sovietica in Africa.
Impreuna cu Joshua Nkomo, Robert Mugabe este arestat in 1964 si eliberat zece ani mai tarziu. Dupa detentie, in 1974, Robert Mugabe pleaca in Mozambic, unde formeaza si conduce aripa militara ZANU, inarmata de China, in actiunile contra Guvernului Ian Smith, din Rhodesia.
La 3 martie 1978, sub presiunea mondialistului Henry Kissinger, care sustinea ca "minoritatea alba nu poate conduce la infinit in Rhodesia", se semneaza de catre mai multi lideri moderati un acord, la Governor's Lodge din Salisbury, care pregateste viitoare alegeri cu participarea partidelor de negri. Acestea sunt castigate de singurul partid al negrilor care renuntase anterior la violenta: UANC, condus de episcopul Abel Muzorewa si de Canaan Banana. In septembrie 1979, are loc o noua intalnire - mediata de SUA si Marea Britanie - prin care Muzorewa accepta organizarea de noi alegeri, in februarie 1980. Dupa o campanie plina de violente, intimidari, furtul urnelor de vot, tribul shona isi impune candidatul, pe Robert Mugabe, care devine prim-ministru, la 4 martie 1980. ZANU castigase 57 din cele 80 de locuri din Parlament, 20 revenind albilor.
Ca premier, reprezentand tribul shona si Partidul ZANU, el a incercat sa creeze o coalitie cu Joshua Nkomo, care reprezenta tribul mdebele si partidul ZAPU. O incercare de rebeliune militara a ZAPU, in 1983, pune insa capat coalitiei: Mugabe il destituie pe Nkomo. Intre 1983-1985, ZANU conduce vaste represalii impotriva altor triburi din Zimbabwe. In 1987, partidul lui Mugabe devine "Zimbabwe African National Union - Patriotic Front" (ZANU - PF). Mugabe il readuce pe Nkomo in Guvern, ca vicepresedinte. Tot in 1987, functia de prim-ministru este abolita, iar Mugabe se autoproclama presedinte al Zimbabwe, atribuindu-si toate puterile in stat. Este reales in 1990 si 1996. Si- extrem de controversat - in 2002.
"Reformele" lui Mugabe sau "revolutia culturala" din Zimbabwe
Robert Mugabe, supranumit "Mao al Africii", s-a apropiat in ultimii ani de China. Saptamana trecuta el a vizitat Beijingul, unde a fost primit cu toate onorurile de presedintele Hu Jintao si de premierul Wen Jiabao Robert Mugabe s-a remarcat printr-o serie de "reforme" care amintesc mai mult de Mao, in faza "revolutiei culturale" din China. Printre "reformele" sale se inscrie "campania morala" din Zimbabwe indreptata impotriva homosexualitatii, care condamna la zece ani de inchisoare orice "act sexual care nu este natural". Campania "morala" a lui Mugabe era insa una ipocrita: ea a servit la arestarea predecesorului sau la presedintie, Cannan Banana, acuzat si condamnat pentru "practici homosexuale", despre care analistii cred ca au fost inventate chiar de Mugabe.
In acelasi context al reformelor "maoiste" se inscrie si planul "willing buyer, willing seller", pentru redistribuirea pamanturilor detinute de colonistii albi. Circa 4000 de familii de colonisti detineau aproximativ 70 % din suprafata arabila a Zimbabwe (fosta Rhodesia). La inceput, Mugabe le-a dat asigurari fermierilor ca nu au de ce sa se teama de populatia bastinasa, dupa cucerirea independentei in 1980.
Ulterior, dupa despartirea de FMI, i-a indemnat pe negri sa ia cu forta pamanturile albilor care le-ar fi "furat" nativilor din Zimbabwe. Genocidul ce a urmat este usor de inchipuit, el contribuind decisiv la reactia anti-Mugabe a Statelor Unite si Marii Britanii. In acelasi timp, fermele albilor, odinioara prospere, au decazut, iar Zimbabwe a devenit din exportatoare de grau un importator sustinut.
Mugabe a fost acuzat si ca si-ar fi favorizat tribul shona, din care face parte, la "redistribuirea" pamanturilor si a fermelor albilor masacrati.
Pe 9 martie 2003, presedintele Bush a semnat o serie de masuri cu caracter de sanctiuni economice contra statului Zimbabwe si de blocare a conturilor din banci ale familiei Mugabe si camarilei sale din tribul shona. Furios, acesta si-a retras tara din Commonwealth, la 8 decembrie 2003.
In acest context, in noiembrie 2004, Mugabe a lansat o noua campanie: "Obesity Tourism Strategy". Scopul: determinarea celor socotiti de guvern "obezi" sa mearga cu forta la tara si sa "slabeasca" muncind la fermele parasite ale populatiei albe exterminate.
La 11 februarie 2000, Mugabe a chemat populatia la referendum pentru a schimba prevederile constitutionale care permiteau presedintelui maximum doua madate. El si-a construit astfel drum pentru un numar nelimitat de candidaturi la presedintie. O alta forma de dictatura.
Ultima "reforma" inventata de mintea prodigioasa a lui Robert Mugabe este operatiunea "Murambatsvina", prin care saracii sunt fortati sa plece la tara, sa munceasca pamanturile parasite de albi, "cazati"in fostele centre de detentie ale razboiului din anii '70.
Falsificarea alegerilor parlamentare din aprilie 2005 si tentativa de puci a lui Jonathan Moyo
Alegerile recente, din aprilie 2003, au fost amplu criticate in Occident, ca falsificate. ZANU-PF (partidul prezidential al lui Mugabe) a castigat 78 de locuri din 120 posibile. Partidul de opozitie - "Movement for Democratic Change" (MDC) a obtinut doar 41 de locuri, cu 17 mai putin decat la alegerile din 2000.
Cotidianul britanic "The Independent" explica acest regres prin greselile conducerii MDC. In septembrie 2004 s-a cerut boicotarea alegerilor si, desi aceasta era o optiune interesanta, in februarie 2005 Opozitia s-a razgandit. A luat parte la alegerile din luna aprilie. Rezultatul: multi din votantii acestui partid, mai ales cei din zonele rurale, nici nu au reusit sa se inregistreze, in acest scurt rastimp, pe listele electorale. Mugabe a interzis observatorilor internationali din UE si Commonwealth sa asiste la procesul electoral, neadmitand decat observatori din "Uniunea Africana", Africa de Sud si alte cateva tari africane, care - bineinteles - au declarat alegerile din Zimbabwe "libere si credibile". Observatorii africani au considerat procesul electoral "mai putin violent" decat actele de barbarie din 2000 si 2002.
Dar "Zimbawe Election Support Network" (ZESN) a contestat concluziile observatorilor din sudul Africii. ZESN a remarcat instaurarea unui "climat de frica" cu mult inaintea alegerilor, care a disparut cu putin inainte de deschiderea centrelor de votare.
ZESN remarca si faptul ca regimul Mugabe a folosit "ajutoarele alimentare" pentru a cumpara voturi in mediul rural, amenintat de inanitie. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat Zibabwe drept "avanpost al tiraniei". Episcopul sud-african Desmond Tutu l-a caracterizat pe Mugabe drept o "caricatura de dictator african", iar arhiepiscopul de Bulawayo, Pius Ncube - care conduce o liga crestina anti-Mugabe - a chemat la o "revolta pasnica populatia", dand africanilor ca exemplu miscarile pacifiste din Georgia si Ucraina.
In acest cadru de izolare internationala, situatia lui Mugabe in cadrul propriului partid ZANU-PF a slabit. Sprijinul electoral a scazut simtitor, astfel ca in decembrie 2004, profesorul Jonathan Moyo - care raspundea in cadrul partidului de cenzurarea presei - a fost acuzat ca a organizat un puci anti-Mugabe.
De fapt, Moyo - constient ca sfarsitul lui Mugabe este aproape - a organizat sustinerea lui Emmerson Mnangagwa, vicepresedintele ZANU-PF, ca posibil succesor al lui Mugabe. Mnangagwa, un apropiat colaborator al presedintelui, este responsabil de crancena represiune din regiunea tribului matabeleland, din anii '80, cand a omorat, cu seninatate, zeci de mii de persoane.
Emmerson este sustinut insa de mai multi oameni de afaceri importanti, de armata, serviciile secrete, ca si de Africa de Sud, ca succesor al lui Mugabe.
Economia din Zimbabwe - in "cadere libera"
Operatiunea "Indeparteaza gunoiul": sute de mii de oameni au ramas fara adapost dupa ce cartierele cele mai sarace din Zimbabwe, elebrele "bidonvilluri", au fost demolate si incendiate la ordinul autoritatilor Cauza "reformelor" extravagante ale lui Robert Mugabe este "caderea libera" a economiei, dupa exterminarea albilor. Cateva cifre sunt sugestive: somaj - 80%, inflatie - 130%, contracte economice - cu 30% mai putin decat in urma cu cinci ani.
Populatia din Zimbabwe este, de altfel, silita sa recurga la mijloacele "economice negre" pentru a putea supravietui. Unii merg in Botswana, unde isi vand produsele, altii, de nevoie, apeleaza la mici piete improvizate, ori "magazine acoperite".
Chiar cei care au slujba apeleaza la "economia neagra" pentru a putea supravietui.
30.000 de "vanzatori ambulanti" au fost arestati de regimul Mugabe si acuzati de "sabotaj economic". Unii analisti considera ca operatiunea "Murambatsvina" constituie o forma de razbunare a lui Mugabe si a partidului sau pentru rezultatele din alegeri. Prin deportarea saracilor la tara, unde sunt pusi sa munceasca pamantul, el procedeaza in mod deliberat la diluarea mediului urban, favorabil partidului de opozitie MDC. ZANU-PF este instalat mult mai bine la sate, unde si falsificarea alegerilor a fost mai usoara. "Murambatsvina" apare astfel si ca o forma de "spalare a creierelor", dupa modelul "revolutiei culturale" maoiste din anii '60.
Robert Mugabe se sprijina pe o mica clica de super-bogati din tribul shona, care si-au depus banii in banci din SUA si Elvetia. Acestia conduc partidul ZANU-PF, armata, statul si serviciile secrete. Recent, Mugabe a numit-o vicepresedinte a partidului pe Joyce Mujuru, sotia comandantului militar (in retragere) Solomon Mujuru. Potrivit "The Guardian", aceasta numire a starnit valuri in cadrul formatiunii politice deoarece se stie ca Joyce este amanta "en-titre" a presedintelui.
"Bussines Day" (Johannesburg) scrie ca un membru important din comitetul central al ZANU-PF si-a inaintat demisia, iar alti membri sunt pe cale sa o faca.
Statele Unite, Marea Britanie, UE, organismele financiare internationale, precum si clerul catolic au condamnat politica lui Robert Mugabe si operatiunea Murambatsvina - indreptata contra "saracilor" si a "opozitiei" - asemanand-o cu actiunile Kmerului rosu din Cambodgia, prin care s-au lichidat, in mare parte, activitatile urbane.
Initial, Mugabe a fost sustinut pe plan international, fiind perceput ca un "eliberator". Evolutia ulterioara spre dictatura personala i-a indepartat total pe aliatii occidentali.
Astfel ca, neavand incotro, acesta si-a indreptat privirea spre Rasarit. Mai exact spre China. In primele patru luni ale anului 2005, cifra schimburilor comerciale dintre Zimbabwe si China a atins 100 de milioane de dolari.
Zimbabwe ofera tutun si servicii de turism. Importurile din China cuprind piese electronice, textile, imbracaminte si alimente. Pe 30 iunie a.c., "South Scan" dezvaluia ca un consortiu chinez va investi in Zimbabwe, intr-o fabrica de fero-crom, circa un miliard de dolari.
China, interesata sa revina geopolitic in Africa, a mai oferit asistenta lui Mugabe in domeniul politic si social.
Ministrul Justitiei, Patrick Chinamasa, a anuntat si o colaborare cu China in domeniul inchisorilor, deoarece China avea unul din "cele mai avansate sisteme de detentie din lume."
Succesiunea lui Robert Mugabe
Cel mai probabil succesor al lui Robert Mugabe la conducerea statului: amanta sa, Joyce Mujuru, actualmente vicepresedinte al partidului de guvernamant In iunie 2005, Mugabe a fost internat intr-un spital pentru "analize cardiace". S-a speculat chiar ca a suferit un infarct, dar purtatorul sau de cuvant a infirmat acest zvon. Joyce Mujuru este considerata inca de acum drept succesoarea lui, fiind mult mai apropiata de lider si mult mai tanara decat celalalt vicepresedinte al ZANU-PF, Joseph Msika.
Mugabe s-a insurat la Accra (Ghana), in 1960, cu Sally Hayfron (nascuta in 1933). Aceasta a murit in 1992, in urma unui cancer la ficat.
Fiul lor a murit la patru ani, atunci cand Mugabe era in inchisoare. Cu doi ani inainte de moartea sotiei, el se insurase cu secretara sa, Grace Marufu, mai tanara cu 40 de ani si cu care avea deja doi copii. Pentru a nu fi declarat bigam, a ales o ceremonie nuptiala tribala.
Abia pe 17 august 1996, la patru ani de la moartea sotiei, cei doi s-au casatorit si religios. Foarte repede insa, Mugabe a inceput sa colaboreze cu Joyce Majuru care pare acum "succesoarea" desemnata a sa.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.