O data cu incalzirea climei si subtierea stratului de ozon, se inregistreaza o modificare la nivelul bacteriilor, aparand mutatii in special de rezistenta si de virulenta, un exemplu in acest sens fiind SARS, boala descoperita in urma cu doi ani si c
O data cu incalzirea climei si subtierea stratului de ozon, se inregistreaza o modificare la nivelul bacteriilor, aparand mutatii in special de rezistenta si de virulenta, un exemplu in acest sens fiind SARS, boala descoperita in urma cu doi ani si care mai are inca multe enigme. Declaratia apartine medicului Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de boli infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. In plus, in ultimii ani, au mai aparut o serie de boli infectioase care pana nu de mult erau uitate in multe zone ale lumii, cum ar fi de exemplu tuberculoza. O alta amenintare este legata de gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza, in ultimii ani, asupra unei pandemii de gripa, stiindu-se ca virusurile gripale se modifica secvential si o data la 20-30 de ani provoaca o pandemie.
Pentru a incerca sa faca fata noilor probleme medicale, autoritatile sanitare trebuie sa monitorizeze flora bacteriana din Romania, prin utilizarea laboratoarelor de referinta, care, din pacate, nu functioneaza chiar la cote normale, din cauza subfinantarilor, a continuat Streinu Cercel. Directorul institutului crede, apoi, ca ar fi necesara efectuarea unor harti de sensibilitate care sa stea la dispozitia medicilor curanti, in special la nivelul spitalului si in sistemul ambulator, acolo unde este inregistrat consumul cel mai mare de antibiotice, precum si efectuarea de antibiotico-terapii monitorizate in special la nivelul sectiilor de infectioase, sau in spitalele de profil. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.