Traian Basescu, presedintele in exercitiu, a iesit iar la rampa - in fata jurnalistilor straini de data asta. A dat asigurari ferme ca situatia e stabila la Bucuresti, anume atunci cand a spus - cam ca in portul Constanta pe vremuri- ca daca in Alia
Traian Basescu, presedintele in exercitiu, a iesit iar la rampa - in fata jurnalistilor straini de data asta. A dat asigurari ferme ca situatia e stabila la Bucuresti, anume atunci cand a spus - cam ca in portul Constanta pe vremuri- ca daca in Alianta DA se intampla derapaje, personal va interveni si va face ordine. Ca si cum nu se amesteca inca de la inceput, zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa... E preocupat, zice, de soarta Aliantei DA. Tariceanu, incoltit, enervat, s-a grabit sa il puna la punct, cu aceeasi politete, care face rau in politica romaneasca pentru ca lumea o ia drept semn de slabiciune. A zis sa isi vada de treburile lui, situatia in ADA e buna, iar relatia cu Basescu e normala. Asadar, parafrazez, s-o lase mai moale. A se slabi! Dialogul la distanta prin intermediul mass-media face toate paralele si restul din portofel, doar ca spectacol. Gesturile de emancipare adolescentina ale premierului sunt OK, a inceput sa aiba simpatia galeriei. Dar au pacatul ca vin cam tarziu. Multe trebuia facute in ianuarie, cand a venit din Cotroceni amenintarea anticipatelor, un fel de clauza de salvgardare interna tinuta deasupra capetelor guvernamentale. Asta a lipsit de credibilitate Guvernul, i-a slabit pozitia la Bruxelles si Bucuresti pentru ca ne-a spus ca avem de a face cu un guvern marioneta, sau unul intermediar, si care oricum nu are un viitor. Guvernul nu ar fi avut decat o singura treaba de facut: sa aduca lumea la vot in 2005.
Sigur lui Basescu ii plac praful de pusca, taberele, campurile de batalie, campaniile. Amintirea scolii militare e inca puternica in mintea lui. Se simte bine cand e ceva urgent, cand mizele sunt mari. Sa dea ordine, cand trebuie sa isi infranga inamicul. Daca nu e razboi, se plictiseste, nu functioneaza pe de-a intregul. Lui trebuie sa ii dai un inamic. Daca nu exista unul, trebuie sa il inventezi. In absenta PSD, care are prea multe griji interne ca sa iasa pe camp la bataie, Basescu s-a napustit cu tot armamentul din dotare asupra lui Tariceanu. Unde sunt vremurile de glorie cand tinta lui era Nastase, vecinul de bloc? Lui Basescu i se pare ca Guvernul sub mana lui Tariceanu se misca prea incet si il zoreste de la spate, ca pe o turma de magarusi. De cand o fi asa de radical si reformist Basescu habar nu am .. Inca ieri-alaltaieri mai avea probleme cu proprietatea privata pe care nu prea o intelegea bine, dupa cum el insusi a recunoscut. Liberalii din cate stiu au aratat un radicalism reformist, inca din 1990 cand, imprudenti, voiau sa faca un capitalism veritabil pe cand specia capitalistilor, burgheziei, nu exista in Romania. De fapt oful lui Basescu e altul, si anume ca exista un Guvern si reprezinta alt centru de putere. El o stie p-aia cu comandantul, cu jupanul.
La citirea noii declaratii interventioniste a presedintelui mi-a venit sa rad. Basescu a capatat repede complexul de superioritate al lui Constantinescu. Macar ala era un prost si era lipsit de experienta politica. Basescu nu, dar are si el iluzia ca tine situatia sub control si poate aranja orice. Ca si predecesorul lui, ne asigura ca nu trebuie sa ne facem probleme cu mersul coalitiei. Daca se intampla ceva, nici o grija, intervine el. Deus ex machina, sau miracolul servit pe tava. E un prestidigitator politic sau asa se imagineaza. E zeul zonal, cum fusese al'laltul liderul regional. A pus si el de un complot mic contra lui Tariceanu, imitand modelul lu' Milica pe care il cunoaste din 97-99. Nu servise de pion la demolarea cabinetului Ciorbea ? A invatat manevra ca un scolar silitor. A resuscitat sloganul cu Jos primul ministru! Adversarul Guvernului nu este opozitia dusa de PSD, ci cea de la Cotroceni. Pentru Tariceanu pericolul de acolo vine. Dupa incursiunea lui Stolojan si retragerea tactica spre Bruxelles a Monei Musca, trebuie sa se astepte si la alte patanii. PSD doarme bine-mersi in papusoi si asteapta sa ii pice puterea in poala, oferita de Basescu, principalul lor aliat "obiectiv". Basescu scutura tare de pom in folosul PSD. Cum a facut si Constantinescu, care a reusit sa il invie pe Iliescu. PSD nu mai trebuie sa faca nimic pentru a reveni. Nu Tariceanu, ci Basescu face jocul, voluntar-involuntar jocul PSD: Deocamdata operatia soc de tipul "desant contra primului ministru" a esuat. Constantinescu a reusit sa isi ingroape guvernul ,dar si cariera lui proprie, nota bene. Saptamana trecuta nu toti ministrii si-au dat demisia. Operatia a cazut si pentru ca Tariceanu e si seful partidului. Spre deosebire de Vasile, nu a putut fi scos ca o masea stricata. Deocamdata Tariceanu s-a salvat. Dar jocurile nu se opresc aici. Purcica e cam moarta in cotet, chiar daca mai guita din cand in cand, si Basescu se preface ca ii face respiratie gura la gura. Cum a facut si la intalnirea cu ziaristii straini.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.