Seful Scotland Yard a avertizat ca atentatorii din 21 iulie, aflati inca in libertate, ar putea incerca sa loveasca din nou * "Sunt persoane extrem de periculoase, nu niste amatori. Au facut o singura eroare, una singura", a declarat Ian Blair * L
Seful Scotland Yard a avertizat ca atentatorii din 21 iulie, aflati inca in libertate, ar putea incerca sa loveasca din nou * "Sunt persoane extrem de periculoase, nu niste amatori. Au facut o singura eroare, una singura", a declarat Ian Blair * Londra a trecut pe langa un adevarat carnagiu: intr-o masina au fost descoperite 16 bombe de tipul celor care au explodat la 7 iulie
La o saptamana de la atentatele esuate din capitala Marii Britanii, autoritatile londoneze continua valul de arestari ale unor presupusi suspecti. Pe acest fundal, politia londoneza a iesit, ieri, la rampa avertizand ca exista pericolul comiterii unor noi atentate, in conditiile in care cei care sunt banuiti de comiterea atacurilor din 21 iulie se afla inca in libertate, informeaza CNN.
Masina a fost abandonata de Shehzad Tanweer
Anchetatorii britanici au descoperit 16 bombe si patru detonatoare in portbagajul masinii unuia dintre presupusii kamikaze implicati in atacurile din 7 iulie si care, din cate se pare, par a prezenta similitudini cu bombele utilizate pentru atentatele din 21 iulie, a anuntat canalul american de televiziune ABC News, citat de agentiile de presa straine. Bombele au fost descoperite in 12 iulie in masina abandonata de Shahzad Tanweer, la 56 km de Londra, langa o gara din Luton, potrivit canalului american care a difuzat imagini ale dispozitivelor in care se vede o bomba de forma unei sticle, umpluta cu explozibil si din care ies cuie, pentru ca deflagratia sa aiba consecinte devastatoare. Alte bombe erau ambalate in recipiente din plastic, iar unele erau prevazute cu detonatoare electrice. Anchetatorii presupun ca au fost facute toate pe baza de peroxid, ca si bombele utilizate in 21 iulie. Autorul exploziei de la statia Aldgate, Shehzad Tanweer, este banuit ca ar fi inchiriat autoturismul in care se aflau materialele explozibile artizanale impachetate in folie de plastic. Una dintre ipotezele avansate de anchetatori este ca, probabil, gasirea masinii de catre Scotland Yard i-ar fi pus in dificultate pe atentatori, care au incercat ulterior sa comita atacurile, din fericire esuate, din 21 iulie.
De asemenea, ABC News a difuzat si primele imagini filmate dupa producerea atentatelor de la 7 iulie, din vagonul de metrou aflat in apropierea statiei King's Cross, unde a avut loc explozia bombei lui Germaine Lindsay, soldata cu moartea acestuia si a altor 26 de persoane. In urma deflagratiei, peretii, podeaua si acoperisul vagonului au fost spulberate, firele electrice atarnand printre ramasitele acestuia.
Alte tinte
Pentru britanici insa pericolul pare sa nu fi trecut. Seful Scotland Yard, Ian Blair, a lansat, ieri, un avertisment privind posibilitatea comiterii unor noi atentate la Londra. Si, dupa cum sustine Blair, cei care ar putea lovi din nou sunt aceiasi care au ratat ducerea la indeplinire a atacurilor de saptamana trecuta, informeaza BBC. "Sunt persoane extrem de periculoase, nu niste amatori. Au facut o singura eroare, una singura. Altfel, la 21 iulie ar fi avut loc un carnagiu asemanator cu cel din 7 iulie", a apreciat seful Scotland Yard, care crede ca britanicii au fost extrem de "norocosi". Din acest motiv, a adaugat Ian Blair, este vitala prinderea teroristilor implicati in atacurile din 21 iulie, aflati inca in libertate, si si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intampla cat de curand. Oficialul Scotland Yard nu a exclus nici ipoteza existentei unor celule capabile sa actioneze si sa comita noi atacuri. Mai mult, a avertizat oficialul britanic, in vizorul atacatorilor s-ar putea afla acum nu doar mijloacele de transport, ci si alte tinte.
Arestarile continua
Ieri dimineata, politia britanica a arestat alte noua persoane, in cadrul unor raiduri antitero, in Tooting Broadway, cartier din sudul Londrei, transmite Mediafax. Stirea a fost facuta publica in paralel cu interogatoriul unuia dintre presupusii atacatori de la Londra, somalezul Yasin Hassan Omar, arestat, miercuri, in timpul unei descinderi armate la Birmingham. Cele noua persoane au fost retinute in baza legii antiterorism si au fost duse la o sectie de politie din Londra pentru a fi interogate. Nu se stie insa daca printre cei arestati se afla suspecti in atacurile de saptamana trecuta. In, prezent, numarul total al celor retinuti si aflati in custodia politiei se ridica la 17 persoane.
In plus, in urma unui raid efectuat la un apartament situat langa statia de metrou Stockwell, fortele de ordine au arestat trei femei banuite ca au oferit adapost atacatorilor. Yasin Hassan Omar este primul dintre presupusii kamikaze de la 21 iulie care a fost arestat. El a incercat sa detoneze o bomba intr-un vagon de metrou, in statia Warren Street. Alti trei presupusi teroristi sunt cautati in continuare de politie. Potrivit BBC, autoritatile britanice au difuzat, ieri, noi fotografii, mult mai clare, ale unuia dintre cei cautati. Astfel, politia spera ca va reusi capturarea teroristului care a incercat, la 21 iulie, sa plaseze o bomba in statia de autobuz Shepherd's Bush. Camerele de fimat l-au surprins, anterior, pe acesta, in timp ce se afla la statia de metrou Westbourne Park.
Ampla desfasurare de forte la metrou si in gari
foto: EPA Politia britanica a transporturilor a procedat, ieri, la "cea mai mare desfasurare de forte" la metroul din Londra, la exact trei saptamani de la primele atentate care au vizat reteaua transportului in comun din capitala britanica informeaza Mediafax. "Au fost trimise intariri la Londra pentru transportul public, la metrou si in trenuri, fiind cea mai mare desfasurare de forte la care a procedat vreodata politia britanica a transporturilor", a declarat Simon Lubin, purtator de cuvant al British Transport Police, institutie care asigura supravegherea cailor ferate si a retelei de metrou din Marea Britanie. Potrivit oficialului britanic, aceasta este o masura care urmareste atat "sporirea securitatii, cat si descurajarea" unor eventuali teroristi, avand in vedere ca mai exista inca in libertate suspecti ai tentativelor de atentate din 21 iulie. Asa se face ca politistii din British Transport Police puteau fi zariti ieri dimineata la toate intrarile in statiile de metrou din Londra, in multe dintre garile capitalei britanice, precum si pe peroane si in salile de asteptare. Pentru aceasta operatiune, politia transporturilor a apelat la intariri din provincie, iar unii dintre politisti au fost chemati din concediu. "Nu a existat un ordin vizand ansamblul politistilor pentru a-si anula plecarea in concediu, chiar daca unii au fost nevoiti sa renunte la concediu", a explicat purtatorul de cuvant. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.