"Daca Alianta PNL-PD se indreapta spre un derapaj major, care duce spre criza, voi interveni. La fel, daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei voi interveni", a spus Traian Basescu. Declaratia ii apartine presedintelui Traian Basescu si a
"Daca Alianta PNL-PD se indreapta spre un derapaj major, care duce spre criza, voi interveni. La fel, daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei voi interveni", a spus Traian Basescu. Declaratia ii apartine presedintelui Traian Basescu si a fost facuta ieri, in cadrul unei intalniri neoficiale cu Asociatia Corespondentilor de Presa Straina. Potrivit unei stiri difuzate pe site-ul BBC, presedintele a aratat, la intalnirea cu gazetarii straini, ca il intereseaza "in mod fundamental functionarea Aliantei DA". In context, presedintele a vorbit despre "multi dintre liderii PNL", care cauta solutii la probleme interne in afara partidului. "Ar trebui sa se aseze la un loc si sa le rezolve", a continuat seful statului, preluat de BBC.
Anticipatele, "acum!"
Traian Basescu a fost de parere ca anticipatele ar fi oportune "acum". El explicat ca "este greu de prevazut ce se va intampla pana la iarna". Potrivit presedintelui, omul judeca dupa ceea ce primeste, nu dupa promisiunile care i se servesc. Vorbind despre momentul proaspat ratat de declansare a alegerilor anticipate, Basescu a dat, de inteles ca Tariceanu a fost cel care a iesit spontan din joc, stricand toate socotelile.
O bazaiala care da impresia de criza
Basescu a caracterizat situatia din Coalitie ca fiind, mai degraba, "o bazaiala publica ce da impresia unei crize". El a admis ca unele lucruri sunt in neregula. De exemplu, faptul ca s-a decis in coalitie declansarea alegerilor anticipate, apoi totul s-a intors prin decizia individuala a primului ministru. Basescu a spus ca nu a intervenit pana acum in nici un fel in deciziile politice din ultima perioada. "Daca as fi intervenit pana acum, situatia ar fi fost transata intr-un fel sau altul", a spus Basescu, zambind cu subinteles.
Presedintele a dezmintit si ipotezele, conform carora s-ar fi amestecat in criza din ultima perioada din interiorul formatiunii liberale PNL. El a spus ca s-a intalnit cu liderii democrati, care erau furiosi din cauza deciziilor uniliaterale ale premierului si i-a sfatuit sa nu intervina in scandalul din PNL pentru a nu strica echilibrul Aliantei.
Deficienta de comunicare cu presa
Intrebat despre performantele actualului Guvern, Basescu a spus ca "este destul de multumit", chiar daca exista unele intarzieri in calendarul de aderare la Uniunea Europeana. Dar, a contiuat Basescu, calendarul este, in mare, respectat. "In plus, actualul Guvern a facut fata in ultimele sase luni la trei crize majore: inundatiile din Banat, criza ostaticilor din Irak si inundatiile din Moldova, recurgand doar la mijloacele pe care le avea la indemana", a mai spus seful statului. Potrivit lui Traian Basescu, marele pericol al actualei guvernari ar fi un compromis cu PSD-ul care ar impiedica liberalizarea economiei si ingradirea coruptiei. O problema tot a descoperit presedintele analizand prestatia Executivului. Potrvit lui Basescu, Guvernul Tariceanu sufera de o deficienta de comunicare cu presa scrisa.
Suntem expusi atacurilor teroriste
Presedintele a anuntat ca Romania isi va mentine cei aproximativ 860 de militari trimisi in Irak pana cand autoritatile de la Bagdad vor reusi sa asigure singure securitatea tarii lor.
Pe de alta parte, presedintele a aratat ca este posibil ca Romania, la fel ca "indiferent ce alta tara democratica", sa fie tinta unui atac terorist. In acelasi timp, seful statului a dat asigurari ca autoritatile sunt pregatite sa faca tot ce este posibil pentru a impiedica o astfel de eventualitate. (Carmen EPURAN)
Ruptura intre Palate e evidenta
Tariceanu: "Nu se justifica o interventie"
Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte ales din partea Aliantei, nu are cum sa fie detasat de problemele politice, dar situatia actuala nu impune o interventie din partea sefului statului, a declarat, ieri, presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat de presa cum comenteaza afirmatiile lui Traian Basescu privind o eventuala interventie a sa in politica Aliantei, liderul liberal a afirmat ca interpreteaza aceasta declaratie ca o preocupare a sefului statului fata de situatia politica. "Cred ca situatia politica nu justifica o astfel de interventie. Relatiile sunt foarte bune, la nivelul Aliantei, si absolut normale, in cadrul Partidului National Liberal. Delegatia Permanenta a PNL a indepartat, de altfel, speculatiile care se mai puteau face in legatura cu anumite miscari sau optiuni", a spus Tariceanu. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.