Persoanele care vor contribui la asigurarile sociale din Germania vor putea beneficia de stagiile de cotizare respective, avand in vedere viitoarea intrare in vigoare a Acordului privind securitatea sociala intre Romania si Germania, precizeaza un co
Persoanele care vor contribui la asigurarile sociale din Germania vor putea beneficia de stagiile de cotizare respective, avand in vedere viitoarea intrare in vigoare a Acordului privind securitatea sociala intre Romania si Germania, precizeaza un comunicat al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF). Departamentul pentru Munca in Strainatate din subordinea MMSSF informeaza ca asigurarile de sanatate variaza in functie de Casa de Sanatate la care persoana este asigurata si tipul de asigurare. Conform Legii privind adaptarea finantarii protezelor dentare, incepand cu 1 ianuarie 2005 s-a mai adaugat o contributie suplimentara de 0,9%, care este platita doar de asigurat, nu si de angajator. La nivelul anului 2005, contributia pentru asigurarea de ingrijire este de 1,7%, respectiv 1,95% pentru angajatul fara copii, in varsta de cel putin 24 ani impliniti, care nu presteaza serviciul militar sau civil, in conformitate cu legea privind cresterea copiilor cu referire la contributia de ingrijire de sanatate, cresterea de 0,25% fiind suportata doar de angajat, nu si de angajator. Asigurarea pentru somaj raportat la salariul brut este de 6,5%, iar asigurarea pentru pensie raportat la salariul brut este de 19,5%. Recuperarea contributiilor sociale pentru lucratorii romani se poate face doar in cazul asigurarii de pensie, dupa o perioada de 24 de luni, in care nu au mai contribuit in sistemul asigurarilor de pensie din R.F. Germania. Recuperarea se face prin solicitare individuala catre institutia la care persoana respectiva a fost asigurata. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aplicarea Regulamentului CEE 1408/71 va insemna, pentru persoanele care contribuie la asigurarile sociale in state membre ale Uniunii Europene, realizarea de stagii de cotizare care vor fi luate in considerare in cazul acordarii prestatiilor sociale. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.