Plenul Senatului a respins ieri, in ultima zi a sesiunii extraordinare trei ordonante extrem de importante emise de Guvernul Tariceanu, fiind cea mai grea infrangere politica suferita in acest mandat, in Parlament, de Coalitia de la Putere si in spec
Plenul Senatului a respins ieri, in ultima zi a sesiunii extraordinare trei ordonante extrem de importante emise de Guvernul Tariceanu, fiind cea mai grea infrangere politica suferita in acest mandat, in Parlament, de Coalitia de la Putere si in special de Alianta PNL-PD. "Este vina Aliantei PNL-PD o data, pentru ca a fost incapabila sa-si adune oamenii la lucru si a doua cauza este majoritatea fragila a Coalitiei in Senat. Alegerile anticipate sunt singura solutie. Nu se poate sa mai fim bataia de joc a lui X sau Y", a concluzionat liberalul Nicolae Vlad Popa la finalul sedintei. Concret, senatorii Puterii nu au fost capabili sa stranga cele 69 de voturi necesare adoptarii unor legi organice, motiv pentru care ordonanta de urgenta de modificare a legii referendumului, cea privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor si cea referitoare la atributiile Guvernului interimar au fost picate, pe rand, de plen. Situatia de ieri in care s-a aflat Alianta PNL-PD nu a fost prima de acest gen, deseori aceasta fiind incapabila sa-si promoveze propriile interese politice si sa le sustina in plen.
PSD i-a aratat pisica lui Basescu
Pe tot parcursul lucrarilor de ieri, pesedistii si-au impus usor punctul de vedere in fata Puterii, reusind sa adopte mai multe prevederi usturatoare pentru Coalitie. In cazul modificarii Legii privind organizarea referendumului, PSD a propus, iar plenul Senatului a votat, un amendament al lui Doru Ioan Taracila (PSD) care spunea ca seful statului poate fi demis daca in acest sens s-au pronuntat majoritatea celor prezenti la referendum, fata de situatia in care demiterea era posibila daca erau de acord majoritatea cetatenilor inscrisi in listele de alegatori. Amendamentul lui Taracila nu a mai avut insa nici o relevanta, deoarece, in final, ordonanta privind modificarea referendumului a intrunit 48 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si doua abtineri. Senatul a mai votat si amendamentele adoptate in Comisia juridica, cel mai important referindu-se la imposibiliatea organizarii referendumului in acelasi timp cu alegerile parlamentare, prezidentiale si generale. In final insa, ordonanta a fost respinsa deoarece nu a intrunit numarul de voturi necesare adoptarii unei legi organice (69).
O alta ordonanta respinsa de Senat se refera la modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Ordonanta vizeaza in primul rand reducerea campaniei electorale la 15 zile pentru alegerile parlamentare anticipate. Actul normativ, care a fost emis de Guvern in perioada discutiilor privind convocarea alegerilor anticipate, va fi trimisa la Camera Deputatilor. Senatorii nu au fost de acord nici cu Ordonanta de urgenta privind atributiile Guvernului interimar, act normativ care a primise un vot negativ si la Camera Deputatilor si care fusese emis de Executiv in perioada discutiilor privind alegerile anticipate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.