Intr-unul din rarele sale interviuri acordate, de data aceasta postului de Radio Europa Libera, Vladimir Voronin, seful de la Chisinau, loveste brutal in noua politica externa romaneasca rasariteana exprimata prin vocea presedintelui noii Romanii, Tr
Intr-unul din rarele sale interviuri acordate, de data aceasta postului de Radio Europa Libera, Vladimir Voronin, seful de la Chisinau, loveste brutal in noua politica externa romaneasca rasariteana exprimata prin vocea presedintelui noii Romanii, Traian Basescu.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a denuntat, marti, prezenta militara ruseasca in Transnistria, calificand-o drept "o umbrela politica si o forma de sustinere a regimului separatist transnistrean." Generalul pensionar al Internelor URSS se exprima, acum, in favoarea eliminarii efectivelor militare rusesti stationate in regiune, apreciind ca acest obiectiv, esential pentru rezolvarea diferendului transnistrean, va putea fi atins numai cu sprijinul Uniunii Europene si al Statelor Unite. "Ma bazez pe sprijinul organizatiilor europene, in special al UE, precum si pe asistenta oferita de SUA; intr-un efort comun, ar trebui sa reusim sa convingem Federatia Rusa sa isi retraga trupele si munitia din Transnistria", a declarat seful de stat moldovean in interviul acordat Radio Europa Libera. Totodata, oficialul de peste Prut a nominalizat principalele obstacole in calea rezolvarii situatiei din Transnistria, reprezentate de practicile regimului "in stil KGB-ist" de la Tiraspol.
Referitor la relatiile pretins tensionate dintre Chisinau si Moscova, presedintele moldovean a recomandat Federatiei Ruse "sa renunte la fixatia imperialista, pe care o aduce in prezent in toate formele de interactiune" cu fostele republici sovietice. In caz contrar, "vor exista intotdeauna probleme," a avertizat Voronin, precizand ca Republica Moldova nu este "fratele mai mic" al Rusiei, ci "o tara independenta si suverana," care merita sa fie tratata ca atare.
Adevarata fata a lui Voronin
Insa dincolo de aceasta propaganda ieftina invatata papagaliceste si menita sa dezinformeze forurile occidentale, mentalitatea reala a presedintelui Vladimir Voronin se desprinde din ultimele raspunsuri acordate ziaristului profesionist al Europei Libere. Practic, Voronin a respins din nou formula presedintelui Romaniei, Traian Basescu, asupra identitatii comune a natiunilor moldoveneasca si romana. "Aceasta este parerea lui Basescu; eu vad lucrurile in mod diferit - noi am fost intotdeauna si vom fi in mereu moldoveni, iar tara noastra este Republica Moldova," a replicat Voronin, singura concesie a oficialului de la Chisinau fiind reprezentata de faptul ca cetatenii romani si moldoveni "se vor intalni si vor fi impreuna in comunitatea statelor europene." "Integrarea europeana va rezolva o multime de probleme," a admis Voronin, insa "chestiunile legate de limba si de identitatea nationala vor ramane, pentru ca fiecare tara are propria ei natiune, limba, istorie, cultura si tot ceea ce caracterizeaza o tara. Si acesta este adevarul in ce priveste natiunea moldoveneasca. In urma cu doi ani am declarat Moldova un stat multietnic, asa ca nu avem nimic impotriva nici unei natiuni care traieste in Moldava, oricicare ar fi ea - romani, rusi, bulgari sau gagauzi. De aceea aceste aspecte nu ar trebui aduse in discutii azi". "Aceste probleme tin de lingvisti, istorici sau alti specialisti si nu de politicieni" afirma Voronin incheindu-si diatriba apoteotic: "Si nu trebuie sa constituie baza nici unui fel de relatii".
Drepturile Romaniei in Basarabia
Intr-un interviu acordat recent revistei Gazeta Romaneasca de la Chisinau, Traian Basescu, presedintele tuturor romanilor, pusese degetul pe rana, ca intotdeauna cand vorbeste despre Basarabia. Intrebat cu ce mandat a pledat pentru interesele Republicii Moldova la Moscova, Traian Basescu a raspuns: "Cu dreptul pe care il are un presedinte al Romaniei sa sustina interesele unui stat vecin, stat care s-a creat in urma unui Pact nedrept - Ribbentrop-Molotov, un stat care are o populatie ce este parte a poporului roman. Cu aceste drepturi. Si cu nici un alt mandat decat cu mandatul pe care l-am primit ca presedinte de la poporul roman. Eu nu pledez si nu am pledat interesele Moldovei numai la Moscova. Am facut-o si la Washington si la Berlin si la Londra si la Bruxelles si la Roma si oriunde, inclusiv la Tokyo". Primul presedinte al Romaniei care a condamnat oficial Pactul Stalin-Hitler si consecintele sale nefaste si-a incheiat acel interviu printr-o formula aparte, care fara indoiala a deranjat forurile anti-Romania de peste Prut, Nistru sau Volga. La intrebarea cum vede seful statului roman relatia viitoare Republica Moldova alaturi de Romania, Traian Basescu raspunde: "Eu v-am mai spus-o: relatia asta nu poate fi decat in interiorul Europei Unite. Asa o vedem noi, cel putin, ca solutie minimala". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.