Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit oficial marti seara, ce si-a dorit cel mai mult: increderea liberalilor. In plus chiar, pentru a nu mai plana nici o umbra de indoiala, Tariceanu a tinut sa sublinieze ca votul de sustinere acordat de Delega
Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit oficial marti seara, ce si-a dorit cel mai mult: increderea liberalilor. In plus chiar, pentru a nu mai plana nici o umbra de indoiala, Tariceanu a tinut sa sublinieze ca votul de sustinere acordat de Delegatia Permanenta a PNL demonstreaza ca functia de premier nu poate fi asumata decat de presedintele partidului. Mai mult chiar, imediat dupa ce s-a simtit stapan pe situatie, primul-ministru a inceput sa arunce cu sageti inspre sustinatorii lui Theodor Stolojan (foto), apreciind ca intalnirea consilierului prezidential cu unii dintre liderii de filiale si parlamentari ai PNL nu a fost in viziunea statutului si a unei dezbateri democratice. El a incercat sa minimizeze "pericolul Stolojan", declarand ca la reuniune nu s-a discutat foarte mult despre revenirea fostului sef PNL, subliniind insa ca acesta este oricand binevenit in partid. De altfel, potrivit unor surse citate de Mediafax, la finalul sedintei, secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, a spus ca cei care voteaza impotriva lui Tariceanu sa demisioneze din functiile pe care le detin, iar Mona Musca ar fi recunoscut deschis, potrivit acelorasi surse, ca s-a numarat printre cei care au votat impotriva si ca isi asuma responsabilitatea votului sau.
Hotararea Delegatiei Permanente este obligatorie
"Am solicitat un vot de incredere Delegatiei Permanente, pentru a sti daca in PNL exista o dorinta de a nominaliza pe altcineva in afara presedintelui partidului pentru functia de premier. Votul a fost extrem de clar si as spune aproape fara echivoc, asa incat dezbaterea ulterior s-a concentrat pe subiectele care sunt de interes politic pentru PNL", a spus Tariceanu, imediat dupa sedinta Delegatiei Permanente. Intrebat daca liberalii au abordat subiectul implicarii lui Theodor Stolojan in activitatea partidului, presedintele PNL a precizat ca acest subiect nu a fost discutat foarte mult, deoarece consilierul prezidential a avut o intalnire cu unii presedinti de filiala. "Vreau sa va spun ca oricand domnul Stolojan va considera ca doreste sa ne comunice ceva sau eu probabil ca nu o data voi fi in situatia sa am nevoie de o consultare cu Theodor Stolojan o voi face si dansul oricand este extrem de binevenit pentru a ne spune punctul lui de vedere", a comentat Tariceanu. El s-a declarat, insa, nemultumit de faptul ca Theodor Stolojan s-a intalnit cu unii dintre liderii de filiale si parlamentari ai PNL, spunand ca respectiva reuniune nu a fost "in viziunea statutului si a unei dezbateri democratice". "Mi-am exprimat rezervele fata de utilitatea unor astfel de intrevederi, dar toata lumea a fost libera sa participe, chiar si eu am primit o invitatie", a mai spus Tariceanu. Intrebat ce se va intampla pe viitor cu sustinatorii lui Stolojan, Tariceanu a spus ca hotararea Delegatiei Permanente este obligatorie pentru toti membrii partidului. (R.A.)
Sah la sustinatorii lui Tariceanu
Foto: Mediafax Ideea fostului lider liberal, Theodor Stolojan, de a delimita functia de premier de cea de presedinte de partid a fost inabusita in fasa de Calin Popescu Tariceanu in sedinta Delegatiei Permanente a PNL, de acum doua zile. Potrivit unor surse din cadrul formatiunii liberale, in sedinta Delegatiei Permanente, sustinatorii ideii de a delimita cele doua functii au fost pusi in fata faptului implinit. Inainte de sedinta un lucru era cert. Sursele citate ne-au precizat ca 18 presedinti de filiale, adica exact numarul de presedinti care a participat la intalnirea cu Theodor Stolojan, aveau mandat sa-l sustina pe acesta pentru functia de prim-ministru. Dintre acestia, 15 lideri de filiale ar fi fost dispusi sa il sustina in continuare pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de presedinte al PNL. Ceilalti trei, l-ar fi sustinut pe Theodor Stolojan pentru ambele functii. In cadrul intalnirii insa, lucrurile s-au schimbat putin. Membrilor Delegatiei li s-a dat un test care nu mai lasa loc de nunate sau interpretari. Daca la intalnirea de saptamana trecuta, de la Casa Dante, Tariceanu si-a verificat sustinerea in cadrul filialelor printr-un test care delimita cele doua functii, cea de premier si cea de lider de partid, la sedinta Delegatiei Permanente a fost lansata o singura intrebare: "Il sustineti pe Calin Popescu Tariceanu pentru functiile de prim-ministru si presedinte al PNL?". La o astfel de regandire a testului favorit al lui Tariceanu, membrii Delegatiei nu au avut de ales. Reamintim ca fostul lider liberal, Theodor Stolojan a sustinut, in urma cu doua zile, aceasta idee, spunand ca in acest fel partidul nu va mai fi lasat pe locul doi, in favorea activitatilor de la Palatul Victoria. La randul sau, ministrul demisionar, Mona Musca, a sustinut aceeasi idee, explicand ca PNL trebuie sa invete din experienta PSD, care a scazut foarte mult in sondaje si pentru ca liderul sau a fost prim ministru si s-a ocupat predilect de Guvern. In replica, Tariceanu sustine ca cele doua functii trebuie ocupate de aceeasi persoana, intrucat un prim-ministru trebuie sa aiba sustinerea totala a partidului, sustinere pe care o poate garanta in calitate de presedinte al formatiunii. (C.EPURAN)
Valeriu Stoica: Criza abia incepe
"Criza abia incepe. Pentru a putea vorbi de rezolvarea crizei in primul rand ar trebuie sa fie rezolvate patru lucruri in partid: PNL sa recastige increderea de care se bucura la inceputul guvernarii; Executivul sa-si refaca credibilitatea; Gestionarea relatiilor din cadru Aliantei; Disparitia blocajului din cadrul partidului. Votul Delegatiei Permanente nu a solutionat aceste probleme pentru ca premierul Tariceanu nu recunoaste existenta acestora. Va pot spune ca in PNL exista o dorinta extrem de puternica pentru relansarea partidului". (M.T.)
Campeanu il acuza pe Basescu
Senatorul PNL, Radu Campeanu, a apreciat ieri ca presedintele Traian Basescu se implica "mai mult decat trebuie" in domenii de politica interna, precizand ca nu l-ar mira ca seful statului sa fie implicat inclusiv in "mica involburare" din PNL. "Eu cred ca presedintele tarii se implica mai mult decat trebuie intr-o serie intreaga de domenii de politica interna si nu m-ar mira sa fie implicat, intr-un fel sau altul, in aceasta mica involburare din PNL, care, la ora asta, cred ca s-a solutionat", a afirmat Radu Campeanu. El a mai spus ca aceasta este "impresia" sa. Pe de alta parte, fostul presedinte al PNL a apreciat implicarea lui Basescu ca mediator in solutionarea problemei generate de respingerea de catre Curtea Constitutionala a patru articole din legile reformei in justitie. "Si-a indeplinit functia de presedinte", a precizat Campeanu, adaugand ca, probabil, Basescu va mai face acest lucru de multe ori.
Quintus are aceeasi ipoteza
Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat ieri, pentru Rompres, ca nu exclude ipoteza ca tensiunile existente in partid in ultima perioada sa fi fost provocate din exteriorul formatiunii. Mircea Ionescu Quintus a afirmat ca in PNL nu se mai pune problema unei crize dupa votul de sustinere primit marti de premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele partidului, in Delegatia Permanenta. "Hotararea Delegatiei Permanente este obligatorie pentru toti membrii PNL", a precizat Quintus.
Referindu-se la declaratiile ministrului Mona Musca potrivit carora ar putea demisiona din Guvern si din functia de vicepresedinte al PNL, Quintus a apreciat ca "aceasta este problema doamnei Musca, iar daca este nemultumita are o singura solutie: sa demisioneze, ceea ce nu ar fi de dorit". (Roxana ANDRONIC)
Oana Marinescu ar putea fi inlocuita
Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, ar putea fi inlocuit in perioada urmatoare din functie, ne-au declarat ieri surse guvernamentale. Potrivit acestora, Oana Marinescu ar putea fi inlocuita din functie cu unul dintre consilierii de stat de la Palatul Victoria. Totodata, se pare ca este posibil ca Oana Marinescu sa ramana purtator de cuvant pana in momentul in care se va produce prima remaniere guvernamentala, urmand ca inlocuirea ei sa se faca o data cu schimbarea unor ministri. Sursele citate nu ne-au putut preciza daca inlocuirea lui Marinescu va veni ca urmare a demiterii sau a unei decizii luate in acord cu primul-ministru. Informatiile furnizate de sursele noastre nu au putut fi confirmate, pe cale oficiala, pana la inchiderea editiei. (C.E.)
Reactiile analistilor politici
Dan Pavel, analist politic: Premierul a jucat bine acest joc
"Eu cred ca demisia ministrului Culturii, Mona Musca, trebuie privita din perspectiva premierului Tariceanu. Ceea ce face Mona Musca poate fi interpretat si ca un inceput de remaniere dar, demisia ca atare, are legatura cu reactia lui Tariceanu. Eu nu cred ca ea era pe lista remaniatilor. Este cert ca Mona Musca nu intra in aceasta schema. Tariceanu ar face bine sa o convinga sa nu demisioneze. Pe de alta parte, referitor la votul din Delegatia Permanenta, eu cred ca premierul a jucat bine acest joc si nu a cedat presiunilor venite din partea lui Theodor Stolojan si, indirect, din partea presedintelui Traian Basescu. Tariceanu a evitat istoria care s-a petrecut cu Victor Ciorbea. In acel context, Stolojan a jucat rolul lui Radu Vasile. Din cate am vazut, zilele acestea, Calin Popescu Tariceanu era foarte calm. Stia foarte bine pe ce sprijin se poate baza in partid. De altfel, era foarte greu ca cvasiunanimitatea care l-a ales in functia de presedinte in urma cu cateva luni sa dispara subit. Problemele ivite in ultimul timp au reprezentat un test pentru PNL. Daca Tariceanu va iesi nesifonat din urmatoarele teste, si PNL se va intari. In orice caz, PNL nu va avea soarta PNTCD. Criza a incetat in momentul in care Tariceanu si-a asumat responsabilitatea. Criza desemna momentul in care se discuta despre convocarea alegerilor anticipate iar finalul acestei crize rezida in decizia lui Tariceanu de a ramane premier. Daca nu ar fi fost problema cu inundatiile, Tariceanu ar fi cedat. Dar Tariceanu este un om care invata si creste. In mod paradoxal, exact in momentul in care a inceput sa fie tare, lumea a inceput sa emita critici". (R.G.)
Zoe Petre, vicepresedinte Actiunea Populara: O actiune pe cont propriu
"Eu nu cred ca demisia ministrului Culturii, Mona Musca, ar da tonul unei remanieri guvernamentale. Ministrul a demarat o actiune pe cont propriu in acelasi fel in care remanierea este o actiune pe cont propriu a premierului. In ceea ce priveste votul din Delegatia Permanenta a PNL, s-a ajuns la un moment de oarecare stabilitate. In principiu, criza a fost depasita dar, atentie, ea se poate repeta. A fost un important vot de incredere acordat actualului premier. Pe de alta parte, sunt forte consistente care lucreaza la divizarea PNL. Tocmai de aceea, criza se poate repeta. Este regretabila demisia ministrului Culturii, Mona Musca". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.