Circumcizia pare sa reduca riscurile de transmitere a HIV si ar putea preveni expansiunea epidemiei, mai ales in Africa, potrivit studiului prezentat marti de un cercetator francez la un congres mondial despre SIDA de la Rio de Janeiro, transmite Med
Circumcizia pare sa reduca riscurile de transmitere a HIV si ar putea preveni expansiunea epidemiei, mai ales in Africa, potrivit studiului prezentat marti de un cercetator francez la un congres mondial despre SIDA de la Rio de Janeiro, transmite Mediafax. Reprezentanti ai Agentiei ONU pentru SIDA (ONUSIDA) si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii subliniaza ca aceste rezultate nu sunt concludente si estimeaza ca este nevoie de alte cercetari pentru a stabili daca circumcizia este o arma de prevenire eficienta 100% impotriva SIDA. Bertrand Auvert, membru al Agentiei Nationale de Cercetari privind SIDA, a coordonat in Africa din 2002 pana in 2005 un studiu la care au participat peste trei mii de barbati cu varsta intre 18 si 24 de ani. Auvert si-a descris cercetarile la cel de-al treilea congres al Societatii Internationale privind SIDA, deschis duminica, in Brazilia. "Prevalenta HIV este inferioara la populatiile care practica circumcizia ca traditie decat in alte parti ale Africii sau sud-estul asiatic, unde majoritatea barbatilor nu sunt circumcisi", a explicat cercetatorul francez. Studiul, desfasurat intr-o regiune in care incidenta bolii este foarte mare, a fost realizat in conditii de igiena foarte stricte si arata, dupa Auvert, ca circumcizia a prevenit infectarea cu HIV in sase-sapte cazuri din zece. "Chiar daca acest studiu arata efecte preventive promitatoare ale circumciziei pentru reducerea contaminarii cu virusul, ONUSIDA subliniaza ca sunt necesare si alte studii pentru a confirma aceste rezultate si aplicarea lor mai generala", a estimat Catherine Hankins, reprezentanta ONUSIDA.
Alte doua studii pe aceasta tema au fost lansate in Uganda si Kenya, cu sprijinul ONUSIDA, a subliniat doctorul David Serwadda, cercetator la Universitatea Markere din Uganda. "Daca se dovedeste ca circumcizia are un efect de prevenire a contaminarii cu SIDA in urmatoarele trei studii, aceasta metoda ar putea fi utilizata impreuna cu alte instrumente de prevenire a caror eficienta a fost deja dovedita" precum prezervativul, a subliniat Auvert. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.