Prin actiunile sale din ultima perioada, George Copos a reusit sa-si puna in cap pe toata lumea. Modul perfid prin care a promovat o Ordonanta de urgenta de modificare a Legii Sportului pentru ca gruparea pe care o patroneaza - desi teoretic n-ar
Prin actiunile sale din ultima perioada, George Copos a reusit sa-si puna in cap pe toata lumea. Modul perfid prin care a promovat o Ordonanta de urgenta de modificare a Legii Sportului pentru ca gruparea pe care o patroneaza - desi teoretic n-ar avea voie, sa incaseze mai multi bani din drepturile de televiziune, dar care a esuat lamentabil, din cauza unei erori hilare - arata ca George Copos profita de pozitia de vicepremier pentru bunastarea proprie. Scandalul iscat de drepturile de televizare a ajuns la FIFA. Forul international ar putea acuza ca in Romania politicul se implica in fotbal, iar daca se ajunge la aceasta concluzie, consecintele pot fi grave.
Scandalul legat de ordonanta de urgenta de modificare a Legii Sportului, promovata de George Copos in Guvern, continua. Dupa ce campionatul Diviziei A a fost la un pas sa nu mai inceapa, conducatorii cluburilor amenintand cu boicotarea competitiei pana cand vicepremierul revoca actul normativ, pe fir a intrat si Federatia Internationala de Fotbal, care a primit dosarul acestui conflict. Unul dintre principiile de baza dupa care se ghideaza FIFA este ca ingerintele politicului in fotbal nu sunt permise, iar in cazul incalcarii acestuia sanctiunile sunt grave. Astfel, daca Romania va fi gasita in culpa de intrarea puterii in ograda fotbalului, pedeapsa poate merge pana la excluderea din toate competitiile organizate de FIFA si UEFA, adica iesirea din acest sport. Tara care primeste o astfel de sanctiune nu mai este inscrisa in preliminariile pentru Campionatele Mondiale si Europene, cluburile nu mai sunt acceptate in cupele europene, practic, ar ramane doar un campionat intern care nu este nici el recunoscut.
Precedentul Mitica-antisemit
Desigur, FIFA a dictat extrem de rar asemenea pedepse, Romania nu este cu adevarat in pericol ca acest lucru sa se intample, insa numai faptul ca forul mondial ancheteaza un asemenea caz este extrem de daunator unei imagini si asa destul de sifonate a fotbalului romanesc. Mai ales ca suntem si recidivisti, dupa ce acum sase ani FIFA a fost sesizata de Liga Mondiala Antidefaimare ca Dumitru Dragomir, presedinte al LPF si vicepresedinte al FRF, este patronul unei reviste, "Atac la persoana", in care se scriu articole antisemite. Cazul a fost clasat atunci relativ repede, Mitica si-a luat o urecheala de la FIFA si a vandut repede revista. In conditiile in care FRF are o reprezentare tot mai modesta in forul mondial, lucru lesne de observat mai ales prin arbitrajele potrivnice de care a avut parte Nationala in penultimele preliminarii pentru Campionatul Mondial, actiunea lui Copos nu vine decat sa arunce o noua umbra asupra fotbalului romanesc.
Ordonanta strecurata printre inundatii
Foto: Mediafax Ca de obicei, Copos a fost lipsit de tact. Intr-o perioada in care Guvernul se dadea de ceasul mortii pentru a scoate zonele grav afectate de inundatii din impas, vicepremierul Partidului Conservator n-a gasit altceva mai potrivit decat sa introduca pe Ordinea de zi a sedintei de Guvern din 14 iulie a.c. discutarea si aprobarea unei ordonante de urgenta de modificare a Legii Sportului. Asta in conditiile in care principala sa responsabilitate ca vicepremier este coordonarea activitatilor din domeniile Mediului de Afaceri si Intreprinderilor Mici si Mijlocii. I-a dat astfel apa la moara dusmanului sau, Dumitru Dragomir, deputat PRM, care n-a ezitat sa-l "tavaleasca" prin presa. "Dupa inundatii, am avut parte de o alta calamitate, produsa de vicepremierul George Copos. In acest simulacru, nu a dorit decat sa ia drepurile de televizare, acum, cand oamenii mor pe case sau in camp", a speculat prompt Dragomir momentul prost ales de Copos pentru promovarea actului normativ. Mai mult, pentru a-l convinge pe premierul Tariceanu sa semneze, vicepremierul a simulat si o dezbatere publica pe 13 iulie, la care i-a invitat pe Florian Gheorghe, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, coleg in PC, si alti oameni cu ceva greutate in sportul romanesc: Sebastian Ghita, patronul clubului de baschet Asesoft Ploiesti, Vasile Siman, patronul clubului de fotbal Sportul Studentesc, Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, Nicolae Vieru, presedintele FR Gimnastica, si Nicolae Vieru, si Cristian Gatu, presedintele FR de Handbal. Surse din anturajul acestora sustin insa ca proiectul prezentat la respectiva intalnire avea o cu totul alta forma, cuprinzand reduceri de impozite pentru sportivi, facilitati pentru cluburi si federatii si alte avantaje, pe care oamenii le-au luat de bune si le-au aprobat, dandu-si girul pentru promovarea ordonantei.
Modificare ambigua
Cu acordul acestora, Copos se prezinta a doua zi la Guvern si pune pe masa o modificare insignifianta, adaugand trei cuvinte unui articol legat de proprietarul drepturilor de televiziune ale partidelor din Divizia A. Astfel, la finalul articolului 45, alineatul 1, litera c apare, in plus fata de forma initiala, sintagma "cu sportivii proprii", creand confuzie printre juristi. Noul text, promulgat de premier in aceeasi zi, prevede ca "Structurile sportive (n.r. - asociatii sportive, cluburi sportive, ligi profesioniste, federatii sportive etc) si Comitetul Olimpic Roman detin exclusivitatea: .... c) drepturile de reclama, publicitate si de transmisie radio si de televiziune la competitiile pe care le organizeaza sau la care participa, dupa caz, cu sportivii proprii.". Unei formulari deja ambigue, prin faptul ca atat liga, cat si cluburile sunt structuri sportive, iar liga nu poate participa la competitii, iar cluburile nu organizeaza campionatul, acesta fiind rolul LPF, i s-a adaugat o portie suplimentara. Copos a crezut ca daca scrie "cu sportivii proprii" drepturile revin automat celor care-i pun pe fotbalisti sa joace, adica sportivilor, dar juristii cred ca Mitica are dreptate, intrucat competitia este organizata de liga, iar jocul propriu-zis de cluburi. Conform sefului LPF, Copos a fost prost sfatuit intentionat de Marian Albu, cel care s-a aflat pe statul de plata al amandurora si care nu s-a despartit in conditii amiabile de Rapid. Interesanta este si introducerea de pe documentul ordonantei de urgenta, in care vicepremierul responsabil cu IMM-urile si cu mediul de afaceri arata clar ca este foarte interesat in primul rand de propriile sale afaceri, adica si de gruparea alb-visinie. "Avand in vedere - necesitatea stabilirii modalitatii de detinere de catre structurile sportive a unor drepturi patrimoniale specifice (imaginea sportivilor, emblema proprie, reclama, drepturile tv); - necesitatea fundamentarii corecte de venituri si cheltuieli ale cluburilor sportive, datorita faptului ca, in cazul celor mai multe dintre ramurile sportive, sezoanele competitionale incep in lunile august - septembrie, astfel incat toate aspectele legate de finantarea cluburilor sa fie stabilite in timp util...", si-a justificat Copos initiativa legislativa.
Antena 1 a renuntat sa mai transmita meciuri din Divizia A
Blat cu Dan Voiculescu
Copos l-a determinat pe seful Partidului Conservator sa nu mai preia meciurile din campionat, razbunandu-se astfel pe Mitica
Antena 1 a renuntat ieri definitiv sa mai preia meciuri din Divizia A, dupa ce sezonul trecut transmisese cate o partida pe etapa, avand optiunea a doua. La finalul campionatului incheiat in iunie, postul patronat de Dan Voiculescu trebuia sa achite suma de 1,7 milioane de dolari catre Telesport, firma careia Liga Profesionista i-a vandut drepturile de televizare pana in vara lui 2008 si care si-a oprit pentru ea doua meciuri pe etapa, iar restul le-a revandut celorlalte televiziuni. Acest lucru nu s-a intamplat, iar ieri responsabilii Antenei 1 au decis sa nu mai continue contractul. Ei au anuntat initial ca doresc sa se intalneasca cu Horatiu Nicolau, patronul Telesport, insa nu au mai facut-o. "Din punctul meu de vedere e clar, nu mai vor sa continuam si n-o sa stau acum sa-i caut eu", ne-a declarat ieri Nicolau, in timp ce in grila de programe a canalului Telesport a aparut deja optiunea a doua. Daca ar fi preluat si in acest an meciuri din Divizia A, postul din Baneasa ar fi trebuit sa plateasca aproape 1,9 milioane de dolari, in conditiile in care costurile cresc cu 10 procente in fiecare an. Atunci cand a introdus Ordonanta de urgenta, Copos spera sa negocieze individual cu Antena 1, suma vehiculata fiind de 1,5 milioane de dolari. Acesti bani ar fi intrat in contul Rapidului, fata de maximum 750.000 pe care i-ar putea incasa giulestenii in cel mai fericit caz, al castigarii campionatului viitor. Postul lui Voiculescu ar fi iesit mai ieftin cu 400.000 de dolari si, in plus, ar fi transmis toate partidele de pe teren propriu ale Rapidului, care este o echipa urmarita de telespectatori. Sezonul trecut, in conditiile in care avea optiunea a doua, adica alegea un meci din etapa dupa ce TVR-ul lua "caimacul", Antena 1 a transmis multe meciuri ale Rapidului, insa a pierdut toate derby-urile in favoarea postului public.
Lantul slabiciunilor
Afacerea era rentabila asadar pentru ambele parti, insa textul modificat insuficient de explicit a facut ca proiectul sa cada. Ca sa se razbune pe Dragomir, care a fost principalul sau dusman in aceasta lupta, Copos l-a convins pe Voiculescu sa retraga Antena 1 din piata actuala de fotbal televizat si sa amane si cat mai mult posibil plata pentru meciurile preluate anul trecut. Lovitura este indirecta, fiindca Telesport a achitat deja jumatate din cele 6 milioane de dolari, pe care va trebui sa se chinuie sa-i recupereze de la Antena 1. In cazul in care va ramane cu optiunea a doua, Telesport va incasa tot mai putini bani si ar putea ajunge in imposibilitatea de a plati sumele considerabile pe care le are in contractul cu LPF: 6,6 milioane de dolari in campionatul 2005-2006, 7,3 milioane in sezonul 2006-2007 si 8 milioane in ultimul an de contract. Mitica nu ar mai avea ce sa dea cluburilor, iar asta ar duce la subrezirea pozitiei sale, dupa ce anul trecut a evitat puciul pus la cale de Copos tocmai prin semnarea acestei intelegeri extrem de avantajoase pentru cluburi.
George Copos a participat fara nici o retinere la Adunarea Generala a clubului Rapid
Vicepremierul sfideaza legea
El a predat afacerile, inclusiv echipa de fotbal, atunci cand a fost investit, si nu are voie sa participe la conducerea acestora * Copos a aruncat ieri haina de membru al guvernului si s-a laudat in calitate de patron al echipei de fotbal
Copos si presedintele Rapidului, Dinu Gheorghe (Foto: Mediafax) George Copos sfideaza fara jena legea. Investit ca vicepremier al cabinetului Tariceanu la inceputul acestui an, Copos si-a predat toate afacerile, inclusiv clubul Rapid, unei firme specializate in administrare. Reprezentantul Partidului Conservator declara atunci ca se supune legilor tarii, care nu permit unui demnitar de asemenea rang sa detina afaceri pe numele sau sau sa faca parte din Consilii de Administratie si Adunari Generale ale Actionarilor. La doar o zi dupa ce cersea ramanerea in functia de vicepremier justificata prin nevoia de continuitate, Copos a participat ieri la o intalnire cu actionarii clubului Rapid, la finalul careia a facut declaratii in calitate de patron al gruparii din Giulesti, nepierzand prilejul sa se laude ca a platit toate contributiile catre bugetul de stat. "In perioada 1 ianuarie 2004 - 30 iunie 2005, clubul Rapid a platit 40 de miliarde de lei, reprezentand taxe si impozite la bugetul de stat. Am facut astazi (n.r. - ieri) calculele si am ajuns la concluzia ca nu avem nici un fel de datorie. Sa vedem si celelalte cluburi cum stau la acest capitol, pentru ca noi, dupa cum am spus, am dat 40 de miliarde", a declarat Copos dupa intrunirea care a avut loc la unul dintre hotelurile pe care le detine. Vicepremierul a anuntat oficial ca Adunarea Generala a Actionarilor, care trebuia sa aiba loc ieri, s-a amanat, urmand sa se tina vineri, bineinteles, cu el in capul mesei. "Atunci vom discuta si despre buget si despre obiectivele echipei", a spus Copos.
De dragul cluburilor, nu pentru el
Vicepremierul-patron a incercat sa explice si ce a gandit atunci cand a introdus ordonanta de urgenta de modificare a Legii Sportului. "Noi nu am facut decat sa dam cluburilor dreptul la imagine, pentru ca pana acum acestea apartineau LPF. Negocierile pentru drepturile TV vor fi facute de toate cluburile", a spus Copos. Afirmatie cel putin bizara, fiindca si in vechea formula a legii aceste drepturi la imagine reveneau gruparilor din Divizia A. Copos a respins acuzatiile lui Dragomir, potrivit carora ar incerca sa ia de la saraci si sa dea la bogati. "Dragomir este un om tare complicat. El nu intelege ca noi nu putem modifica codul fiscal si ca toata lumea trebuie sa-si plateasca taxele si impozitele", a contrat ambiguu Copos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.