Marea Britanie "nu va ceda in fata terorismului," a declarat, ieri, seful Executivului de la Londra, Tony Blair, citat de BBC. Oficialul britanic a contrat din nou afirmatiile potrivit carora atentatele comise asupra retelei de transport public londo
Marea Britanie "nu va ceda in fata terorismului," a declarat, ieri, seful Executivului de la Londra, Tony Blair, citat de BBC. Oficialul britanic a contrat din nou afirmatiile potrivit carora atentatele comise asupra retelei de transport public londoneze ar fi o reactie la sustinerea interventiei americane in Irak de catre Guvernul de la Londra. Desi a admis ca Irakul faciliteaza recrutarea teroristilor, Blair a insistat ca radacinile extremismului de tip islamic sunt mult mai adanci decat par. "Trebuie sa expunem obscenitatea acestor persoane care declara ca preocuparea lor fata de Irak le provoaca la terorism," a fost apelul premierului britanic. "Nu exista nici o justificare pentru atentatele sinucigase cu bomba, fie ca se intampla in Palestina, Irak, Londra, Egipt, Turcia sau in orice alta parte a lumii. Nu exista nici o justificare pentru terorism. Punct," a conchis Blair. Seful Guvernului britanic a sustinut adoptarea unei noi legislatii anti-teroriste. Noile prevederi califica drept ilegale "incurajarile indirecte" ale actelor teroriste, precum si antrenarea in tehnici teroriste pe teritoriul britanic si planificarea unor atacuri sau activitati teroriste prin cautarea de informatii pe internet asupra asamblarii de dispozitive explozive. In baza acestei noi legislatii, un "suspect" poate fi detinut fara judecata timp de trei luni, fata de doua saptamani cat este in prezent. "Lupta contra terorismului trebuie sa se faca intr-un total respect al drepturilor omului," a declarat ministrul de Externe al Braziliei, Celso Amorim, asupra erorii comise de Scotland Yard in cazul tanarului de origine braziliana, ucis vineri in metroul londonez, dupa ce ofiteri de Politie sub acoperire l-au "confundat" cu un terorist sinucigas. "Am ocazia sa exprim socul nostru. Am insistat intotdeauna asupra faptului - si o fac inca o data astazi - ca lupta contra terorismului trebuie sa se faca intr-un total respect al drepturilor omului," a detaliat oficialul brazilian, cu ocazia unei vizite oficiale in Marea Britanie. Jean Charles de Menezes, un electrician brazilian in varsta de 27 de ani, a fost ucis, vineri, la statia de metrou Stockwell din sudul Londrei. Tanarul a fost imobilizat de ofiteri de Politie in civil, care au recunoscut ieri ca au tras opt focuri de arma asupra sa, de la mica distanta - sapte in cap si unul in umar. In urma incidentului, familia tanarului a anuntat ca va actiona in justitie Politia metropolitana pentru "eroarea" comisa. Autoritatile din Marea Britanie au declarat, ieri, ca vor acorda compensatii pentru moartea "accidentala" a acestuia.
Teroristii s-au intretinut la distractii
Desi au arestat cinci persoane, suspectate de implicare in atentatele esuate produse, joia trecuta, la Londra, si au facut publice numele a doi dintre presupusii atentatori, insotite de o fotografie a individului aparent responsabil pentru incidentul de la statia de metrou Oval, reprezentantii Politiei britanice nu exclud posibilitatea ca autorii atacurilor de saptamana trecuta sa fi parasit Marea Britanie. O alta varianta luata in considerare este ca initiatorii atacurilor asupra retelei de transport londoneze ar pune la cale un alt atentat, aflandu-se inca la Londra, transmite CNN. Potrivit ultimelor speculatii, doi dintre autorii atentatelor esuate comise la 21 iulie sunt banuiti ca s-au aflat la un centru de recreere din Tara Galilor, in acelasi timp cu doi dintre autorii atacurilor din 7 iulie - Shahzad Tanweer si Mohammad Sidique Khan. De asemenea, exista suspiciuni legate de faptul ca actiunile celor doua grupuri ar fi fost coordonate de aceleasi persoane. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.