Asistenta sociala in Romania se va reorganiza institutional si va avea trei noi structuri. Acestea vor fi o agentie unica de plati care va gestiona toate fondurile care se adreseaza prestatiilor facute de Ministerul Muncii familiilor, o institutie nu
Asistenta sociala in Romania se va reorganiza institutional si va avea trei noi structuri. Acestea vor fi o agentie unica de plati care va gestiona toate fondurile care se adreseaza prestatiilor facute de Ministerul Muncii familiilor, o institutie numita Inspectia Sociala si un Observator Social care va functiona de la jumatatea anului 2006.
Inspectia Sociala va efectua controale pentru verificarea standardelor serviciilor sociale acordate populatiei, pentru respectarea drepturilor copilului si ale persoanelor cu handicap. "In privinta serviciilor persoanelor cu handicap, foarte multe institutii, desi au regulamente, nu le aplica. Se finanteaza proiecte pentru ONG-uri si trebuie controlate daca sunt executate conform procedurilor, termenelor si sumelor alocate. Referitor la Observatorul Social, acesta va realiza studii si va constata nevoile populatiei, starea sociala si nivelul saraciei.
Legea venitului minim garantat se va modifica
Legea 416 a venitului minim garantat se va modifica deoarece aplicarea acestui act normativ conduce la abuzuri si alocarea multor sume necuvenite persoanelor care nu-si declara veniturile. Barbu a anuntat ca se va lucra cu Ministerul Agriculturii, cu INS si cu Ministerul Transporturilor pentru a se determina o valoare minima a posibilitatilor materiale ale familiilor. Dupa ce se stabilesc aceste venituri, consiliile locale vor stabili alte criterii in completarea celor existente la nivel national. "Sunt primarii care specifica faptul ca nu se va acorda venitul minim garantat daca solicitantii au ambarcatiuni navale, chiar daca acele localitati sunt in varf de munte. Sau o gaina aduce un venit intr-o anumita localitate si alt venit in comuna vecina", a mai adaugat ministrul Muncii. El a mai precizat ca va incerca sa gaseasca solutii pentru a zadarnici abuzurile celor care administreaz aceste drepturi si a amintit cazuri in care venitul minim garantat a fost acordat in perioada electorala dupa mai multe luni de prohibitie. "Anchetele sociale trebuie facute riguros pentru ca beneficiarii venitului minim garantat sa nu vina cu Mercedesul pentru a-si ridica banii. In plus, reducerea saraciei trebuie sa se realizeze prin cresterea gradului de ocupare, nu prin asistenta", a mai spus ministrul Barbu.
10 milioane de lei vechi pentru centrale
Potrivit ministrului Barbu, Ministerul Muncii a introdus, prin Ordonanta de Urgenta 91/2005, un nou program de acordare a ajutoarelor banesti pentru acoperirea cheltuielilor de incalzire. Astfel, familiile ce vor sa-si instaleze centrale termice de apartament vor primi ajutor de 10 milioane de lei vechi, daca venitul pe membru de familie este la nivelul salariului minim pe economie. Pentru cei care vor sa-si inlocuiasca arzatoarele vechi din sobe cu unele automatizate, ajutoarele vor fi de doua milioane lei, in aceleasi conditii. Ajutoarele se vor primi numai daca lucrarile de instalare sunt facute cu firme autorizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.