O atentionare meteorologica privind existenta unor temperaturi caniculare care vor atinge si chiar depasi 35 de grade Celsius, pana la sfarsitul lunii iulie, a fost transmisa, ieri, autoritatilor locale din 24 de judete ale tarii. Potrivit Ministerul
O atentionare meteorologica privind existenta unor temperaturi caniculare care vor atinge si chiar depasi 35 de grade Celsius, pana la sfarsitul lunii iulie, a fost transmisa, ieri, autoritatilor locale din 24 de judete ale tarii. Potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, atentionarea Administratiei Nationale de Meteorologie a fost trimisa prefecturilor Arad, Arges, Bihor, Braila, Buzau, Bucuresti, Botosani, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Galati, Giurgiu, Gorj, Mehedinti, Olt, Timis, Teleorman, Tulcea, Satu Mare si Salaj. Intre 27 si 31 iulie, la orele amiezei, valorile termice vor atinge si depasi 34-35 de grade Celsius, mai ales la campie, unde indicele temperatura-umezeala va depasi usor pragul critic de 80 de unitati, determinand starea de disconfort termic.
Pagube de 2.500 de miliarde de lei vechi la calea ferata
Dintre cele trei companii ale SN CFR - Marfa, Calatori si Infrastructura, aceasta din urma a suferit cele mai mari pagube, de circa 2.500 de miliarde de lei vechi, in urma inundatiilor de la jumatatea luni iulie. Purtatorul de cuvant al CFR Infrastructura, Oana Branzan, a precizat, pentru Rompres, ca pierderile au fost produse de distrugerea materialului rulant, precum si distrugerea sau avarierea unor poduri feroviare.
Si operatorul de marfa a raportat pierderi importante, CFR Marfa aflandu-se in imposibilitatea de a onora unele contracte din cauza distrugerilor provocate infrastructurii feroviare. "Pe perioada inundatiilor, CFR Marfa a inregistrat pagube din venituri nerealizate in valoare de aproximativ 80 de miliarde de lei vechi (opt milioane de lei noi), asta si pentru ca nu s-a putut efectua activitatea de transport ca urmare a inundarii liniilor de cale ferata si a unor elemente ale infrastructurii feroviare" a declarat directorul general CFR Marfa, Liviu Bobar. Cele mai afectate sectii de circulatie au fost: Ghimes-Adjud, Adjud-Buzau, Adjud-Focsani, Marasesti-Tecuci, Bacau-Bicaz, Tecuci-Faurei, Barbosi-Galati. Au crescut astfel si costurile de transport, deoarece s-a circulat pe o ruta ocolitoare (Predeal-Razboieni-Dej-Ilva Mica-Suceava).
CFR Calatori nu a finalizat deocamdata calculele referitoare la pagubele produse de inundatii. "Pagubele noastre provin tot din venituri nerealizate, dar deocamdata nu avem o estimare precisa, mai ales ca sunt inca deviate circa 26 de trenuri spre Moldova", a declarat purtatorul de cuvant CFR Calatori, Alina Predescu.
Hidroelectrica: Dezastrele in aval de Calimanesti nu puteau fi evitate
Dezastrele in aval de lacul de acumulare de la Calimanesti nu ar fi putut fi evitate, indiferent de modul in care s-ar fi actionat, deoarece viitura a depasit de peste 10 ori capacitatea de stocare a barajului, potrivit reprezentantilor companiei Hidroelectrica, citati de Mediafax. "Lacul de acumulare de la Calimanesti are un volum total de circa 60 de milioane de metri cubi, iar viitura de pe Siret si Trotus a adus un volum de 600 milioane de metri cubi. In conditiile acestea, ceea ce intra in baraj trebuie sa si iasa, iar daca am fi golit cu totul lacul de acumulare, nu am fi putut amana decat cu cel mult o ora varful de viitura", a explicat, ieri, seful serviciului de inspectie generala al Hidroelectrica, Paul Gheorghiescu. La randul sau, directorul de exploatare al companiei, Dragos Zachia, a aratat ca prognozele primite indicau un debit de 2000 metri cubi pe Siret in dimineata zilei de 13 iulie, iar in realitate s-a inregistrat o valoare dubla, de pana la 4280 de metri pe secunda. "Din estimari, viitura de pe Siret si Trotus tranzitata prin lacul de acumulare Calimanesti a avut, in perioada 12-13 iulie un volum cumulat de 600 milioane metri cubi, comparativ cu volumul de atenuare exceptional de 16,1 milioane de metri cubi la care a fost dimensionata aceasta amenajare", a spus Zachia. Astfel, chiar daca s-a incercat marirea volumului de atenuare, prin deversari controlate inca din dimineata zilei de 12 iulie, viitura de pe Siret a depasit de aproape 40 de ori transa hidrocentralei. Dupa imbunatatirea conditiilor hidro-meteorologice, in perioada 15-25 iulie s-a luat masura refacerii acestor transe de atenuare prin golirea unui volum de 100 milioane de metri cubi, gradul de umplere al lacurilor din administrare ajungand la 93%. Seful serviciului de inspectie generala al Hidroelectrica a atras atentia ca, din cauza lipsei de intretinere sau a unor constructii improprii, albiile raurilor nu pot prelua in mod corespunzator cantitatile deversate din lacurile de acumulare. "Albiile au ajuns lada de gunoi a oraselor si satelor. Si acesta este un factor care duce la blocaje", a mai spus Gheorghiescu.
Medici din Bucuresti in zonele calamitate
Spitalul Universitar de Urgenta a trimis ieri, in judetul Vrancea, sase ambulante pentru asistenta medicala de urgenta si 35 de persoane, respectiv 22 de medici de diferite specialitati, cu precadere chirurgi, carora li se vor adauga un pediatru si un infectionist, asistenti medicali, soferi. Aceste echipe vor asigura asistenta medicala in localitatile Vadu Rosca, Nanesti, Biliesti, Rastoaca, Vanatori, Milcovu, Maicanesti, Nereju, Naruja si Suraia. "Aceste echipe vor asigura asistenta medicala pe o raza de 120 de km pana la 1 septembrie", a declarat prof. dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar de Urgenta. El a adaugat ca acestor echipe li se vor alatura si doua elicoptere, unul care se afla deja in zona si un altul care va intregi, in cursul zilei de azi, echipa, pentru a asigura asistenta de urgenta in zonele inaccesibile. Sorin Oprescu si-a exprimat speranta ca exemplul spitalului va fi urmat si de alte unitati sanitare si a reinnoit apelul de sustinere a populatiei afectate de inundatii si de catre Colegiul Medicilor din Romania.
BNR avertizeaza asupra unei posibile fraude
Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza posesorii de carduri asupra unei incercari de fraudare cu ajutorul unui mesaj transmis prin posta electronica, constand in cererea de donatii in numele BNR si al bancilor comerciale, in vederea reconstruirii zonelor afectate de inundatii. Potrivit unui comunicat al BNR, toti posesorii de carduri de debit sau credit sunt atentionati sa nu dea curs acestui anunt facut de persoane "iresponsabile, ce urmaresc propria imbogatire printr-o colecta publica, invocand fraudulos ajutorarea semenilor aflati intr-o situatie disperata". "Precizam ca banca centrala a avut permanent initiativa de a acorda ajutoare financiare persoanelor sinistrate. Dar numai in colaborare cu organele de stat abilitate si folosind o cu totul alta maniera de colectare a fondurilor", se mai arata in comunicat. Avand in vedere gravitatea faptei, banca centrala a dispus efectuarea de urgenta a unei anchete si trimiterea cazului organelor in drept. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.