Familia tanarului de origine braziliana ucis, vineri, in statia de metrou Stockwell, intentioneaza sa actioneze Politia britanica in justitie pentru modul in care a actionat, transmite BBC. Autoritatile britanice au dat dovada de "amatorism" in timpu
Familia tanarului de origine braziliana ucis, vineri, in statia de metrou Stockwell, intentioneaza sa actioneze Politia britanica in justitie pentru modul in care a actionat, transmite BBC. Autoritatile britanice au dat dovada de "amatorism" in timpul incidentelor in care Jean Charles de Menezes, in varsta de 27 de ani, si-a pierdut viata, a declarat o ruda a tanarului. "Scuzele nu sunt suficiente. Consider ca moartea varului meu a fost rezultatul incompetentei fortelor de Politie," a declarat un alt membru al familiei. Brazilia este alaturi de familia tanarului ucis, opinia publica si autoritatile braziliene exprimandu-si nemultumirea fata de crima britanicilor. De altfel, ministrul de Externe brazilian, Celso Amorim, a ajuns, ieri, la Londra pentru a fi informat asupra imprejurarilor in care a fost ucis Jean Charles de Menezes. Politia londoneza a tras asupra tanarului in varsta de 27 de ani dupa ce acesta a refuzat sa se supuna somatiilor adresate, fiind "confundat" cu un terorist sinucigas. Potrivit informatiilor furnizate de oficialii britanici, tanarul ar fi incercat sa fuga de politisti, sarind peste bariera de la metrou, deoarece viza sa de sedere in Marea Britanie ar fi expirat. Familia acestuia a negat aceste informatii.
"Si alte persoane ar putea fi impuscate"
Oficialii britanici i-au identificat, ieri, pe Muktar Said Ibraihim si pe Yasin Hassan, in varsta de 27, respectiv 24 de ani, drept unii dintre autorii atacurilor criminale produse joia trecuta la Londra. Pe de alta parte, seful Scotland Yard, sir Ian Blair (foto), a evitat sa dea asigurari ca incidente de genul celor petrecute vineri, cand o persoana a fost impuscata mortal in metroul londonez, nu se vor mai intampla. Oficialul britanic a admis ca "si alte persoane ar putea fi impuscate" in cadrul operatiunilor desfasurate in vedere capturarii atentatorilor de la Londra, argumentand ca institutia pe care o conduce "face totul pentru a indrepta lucrurile." Totodata, sir Ian Blair a precizat ca ordinele de a trage asupra oricaror persoane suspectate de acte de terorism raman in vigoare.
In pofida criticilor, autoritatile de la Londra au incercat sa justifice pripa politistilor londonezi. "Sper ca familia sa inteleaga ca Politia a incercat sa se comporte la inaltimea asteptarilor, avand in vedere circumstantele dificile," a declarat ministrul de Interne britanic, Charles Clarke. "Ofiterii Politiei sunt foarte bine pregatiti. Putini dintre ei au permis de port-arma, insa in acea secunda nu au avut la cine sa apeleze pentru ajutor. Au trebuit sa ia o decizie," a reluat fostul premier, Sir John Major, pledoaria in favoarea Politiei britanice.
Bomba numarul cinci?
Politia britanica a detonat, sambata, un colet suspect, gasit intr-un parc din Wormwood Scrubs, in vestul Londrei, transmite BBC. O prima ipoteza sugereaza faptul ca pachetul respectiv ar fi continut o a cincea bomba, ramasa neutilizata in urma tentativelor de repetare a atentatelor de la 7 iulie, produse joia trecuta in capitala britanica. Potrivit BBC, coletul abandonat in parcul din vestul Londrei semana cu cele folosite in atacurile de saptamana trecuta, continand substante explozive si cuie. In aceste conditii, numarul suspectilor cautati de autoritati ar putea fi de cinci, adauga BBC. In urma descoperirii, Politia londoneza a incercuit zona, facand un apel la populatie in vederea capturarii persoanei care a plasat pachetul in parc. (A.M.L.)
Blair viseaza la vacanta
Foto: EPA In vreme ce Londra se confrunta cu alerte teroriste aproape zilnice, premierul britanic Tony Blair si ministrul sau de Interne, Charles Clark, nu par sa fi renuntat la planurile de vacanta. Conform agentiei Debka, seful Guvernului de la Londra si-a planuit o perioada de relaxare, de doua saptamani, in Insula Barbados. La randul sau, ministrul britanic de Interne, Charles Clark, care spera sa se bucure de cateva zile de vacanta alaturi de sotie si de cei doi copii, a fost nevoit sa renunte la acest proiect, in urma unor discutii avute cu colegii de Executiv, informeaza, la randul sau, publicatia The Telegraph. "Dupa ce s-a consultat cu premierul Tony Blair, Clarke a decis ca nu ar fi potrivit sa isi ia cateva zile de concediu", afirma publicatia britanica, citand surse din cadrul politiei si al serviciilor de securitate. Criticat ca are de gand sa plece in vacanta exact in perioda in care Londra este stapanita de teroare si in contextul uciderii, din greseala, a unui tanar brazilian suspectat de terorism, ministrul de Interne a declarat, duminica seara, ca renunta la concediu. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.