Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a finalizat un bilant al efectelor inundatiilor recente asupra monumentelor istorice, muzeelor, asezamintelor culturale, institutiilor publice, bibliotecilor si lacaselor de cult. Datele au fost raportate de Dire
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a finalizat un bilant al efectelor inundatiilor recente asupra monumentelor istorice, muzeelor, asezamintelor culturale, institutiilor publice, bibliotecilor si lacaselor de cult. Datele au fost raportate de Directiile judetene ale MCC, ca raspuns la Ordinul 2205 din 17 iulie. Pana duminica 24 iulie, au transmis informatiile solicitate 25 de directii (inclusiv a Capitalei). Conform "Situatiei centralizatoare" intocmite de MCC, nu oferisera nici un fel de date 17 judete (Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Maramures, Neamt, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Timis, Vaslui). Bilantul e neclar in privinta judetului Caras-Severin, afectat de inundatiile din primavara, centralizatorul MCC specificand ca "Datele referitoare la efectele inundatiilor au fost transmise d-nei Irina Iamandescu (?!) A fost organizata o licitatie impreuna cu autoritatile locale in urma careia a rezultat suma de 33 mil. Lei vechi"...
Cele mai grave efecte asupra unor monumente s-au inregistrat in judetele Bacau, Braila, Teleorman si Vrancea, in care inundatiile au facut cele mai mari pagube. S-au produs avarii la Centrul de cultura "Rosetti-Tescanu" de la Tescani, judetul Bacau (conacul Marucai Cantacuzino si al lui George Enescu), la Muzeul Brailei (au fost afectate depozitele cu obiecte arheologice), Mausoleul de la Marasesti si muzeul-anexa, in Vrancea, precum si, in mai multe judete, numeroase biserici si camine culturale.
La sume importante au fost evaluate pagubele din judetul Suceava, la Manastirile Voronet (la zidul de incinta) si Dragomirna (apa in beciuri): 100.000 de lei grei (1 miliard de lei vechi), respectiv 80.000 lei grei (800 milioane de lei vechi).
Avarii izolate au fost semnalate in judetele Alba, Buzau, Cluj, Dolj (doua biserici inundate, rapid igienizate), Harghita, Mehedinti (la Muzeul de arta din Drobeta-Turnu Severin), Mures, Prahova (Biserica galbena din Urlati). Nu s-au produs pagube in urma ploilor in Bucuresti si in judetele Arges, Botosani, Constanta, Covasna, Dambovita, Galati, Iasi, Tulcea, Valcea.
Donatii culturale pentru sinistrati
De asemenea, MCC a dat ieri publicitatii inventarul cartilor si al lucrarilor de arta donate pana duminica pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundatii. Ministrul Culturii, Mona Musca, facuse saptamana trecuta un apel la artistii romani sa doneze lucrari de arta care sa fie vandute la licitatie, obtinandu-se astfel fonduri care sa-i ajute pe locuitorii judetelor afectate.
Dintre operele oferite de artisti si colectionari se remarca lucrari de Petru Achitenie, Ilie Boca, Mariana Bojan, Vladimir Ciobanu, Olga si Viorel Marginean, Gabriela Melinescu (o lucrare grafica donata de un detinator din Cluj), Ioan Sbarciu s.a. De asemenea - cateva tiparituri de arta, carti vechi si manuscrise (o scrisoare si o carte postala trimise de N. Steinhardt, in ultimele sale luni de viata, in 1987, unor tineri poeti din Neamt).
Din pacate, printre numele de autori care si-au donat operele se regasesc si destule apartinand unor veleitari, ceea ce sugereaza mai degraba dorinta de afirmare personala decat compasiunea fata de victimele recentelor inundatii...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.