Deputatul PSD, Constantin Nita a decontat din banii publici 492 de zile de cazare pe an la hotel, in timp ce colegul sau de la UDMR, Laszlo Borbely a vorbit la mobil, peste valoarea abonamentului, in perioada 2001-2004, circa 690 milioane lei. Aceste
Deputatul PSD, Constantin Nita a decontat din banii publici 492 de zile de cazare pe an la hotel, in timp ce colegul sau de la UDMR, Laszlo Borbely a vorbit la mobil, peste valoarea abonamentului, in perioada 2001-2004, circa 690 milioane lei. Aceste cifre astronomice au fost oferite ieri publicitatii de Institutul de Politici Publice (IPP), care a intocmit dupa o lupta crancena cu conducerea Camerei Deputatilor, un raport privind cheltuielile deputatilor in perioada 2001-2004. Principala concluzie trasa de reprezentantii IPP consta in lipsa de transparenta financiara a Parlamentului Romaniei, care are o explicatie simpla: managementul financiar defectuos. Raportul intocmit insa de IPP asupra cheltuielilor deputatilor din mandatul trecut a avut insa o "istorie zbuciumata", secretariatul general al Camerei refuzand initial sa ofere informatii defalcate pe fiecare deputat cu privire la cheltuielile cu telefoanele mobile, combustibil si cazare.
In dispretul legii
"Camera Deputatilor a refuzat sa ofere aceste date, motivand ca acestea nu exista in evidenta Camerei sau ca procesarea lor dureaza mult prea mult", au explicat reprezentantii IPP. Motivatia oferita de Camera este daca nu ciudata, cel putin hilara, tinand cont ca nu de putine ori paginile ziarelor au fost pline cu articole referitoare la sumele colosale pe care deputatii si senatorii le cheltuiau pe logistica ITT. Mai presus de toate acestea sta insa legea privind accesul la informatiile publice, act normativ care nu i-a incurcat deloc pe alesii nostri. "IPP a actionat in judecata Camera Deputatilor si a avut castig de cauza. Din pacate, Camera a oferit informatiile solicitate numai in format tiparit, ceea ce a ingreunat prelucrarea si analizarea datelor. Scanarea si transpunerea datelor intr-un format electronic adecvat a fost un proces laborios, care a durat aproape patru luni", se spune in raportul IPP. De altfel, reprezentantii Institutului au anuntat ca in acest moment se repeta aceeasi poveste la Senat, unde procesul de obtinere a datelor care vizeaza strict banul cetateanului este la fel de greoi. "Au fost avertizati ca la Camera s-a pierdut un proces cu noi, dar pana acum nu am vazut nici un rezultat favorabil nici de la Senat", au aratat reprezentantii IPP.
Campionii PSD
Alexandru Lapusan Dupa pesedistul Constantin Nita - care a cheltuit cu cazarea in anul 2002 circa 832.200.000 de lei, suma ce presupune decontarea a 492 de zile de cazare pe an, vine randul altui pesedist sa surprinda opinia publica. Alexandru Lapusan a consumat din banii publici, in 2003, circa 700 de milioane de lei, care raportate la tariful de cazare la hotel pentru anul corespunzator arata ca Lapusan a stat 373 de zile la hotel. "Acelasi deputat Nita Constantin, pe baza calculelor realizate tinand cont de tarifele comunicate de Camera Deputatilor pentru anul 2002, s-a cazat in valoare de 492 de zile la hotel sau s-a cazat in acelasi timp si la hotel si in alte spatii pe parcursul a 389 zile", se arata in raportul IPP. Acelasi Institut a spus ca un numar de 62 de deputati au beneficiat de cazare in valoare indviduala de 700 de milioane de lei. Potrivit legii, deputatii care nu au domiciliu stabil in Bucuresti beneficiaza de cazare la hotel sau "in alte spatii". Daca nu li se asigura cazare gratuita, parlamentarilor li se acorda, pe noapte, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, 70 % din tariful minim practicat de unitatile hoteliere si care este achitat pentru cazarea unui deputat sau senator.
Miliarde pentru convorbiri
In privinta deconturilor la telefonia mobila, lucrurile nu sunt tocmai roze. In anul 2001, media anuala cheltuita de membrii Biroului Permanent al Camerei pe telefonia mobila este de peste 50 de milioane de lei. Potrivit IPP, cei 13 deputati din conducerea Camerei, beneficiaza de un abonament de 42 de dolari cu 900 de minute incluse. Astfel, cetatenii au scos din buzunar, in acel an, pentru cei 13 deputati, peste 650 de milioane de lei reprezentand valoarea abonamentului si contravaloarea convorbirilor care depasesc abonamentul. In cazul celor 19 presedinti de Comisii si lideri de grup parlamentar - care au fiecare un abonament de 28 de dolari cu 700 de minute incluse , media anuala cheltuita de fiecare deputat in 2001 este de peste 11 milioane de lei. Aproximativ 7 milioane de lei si jumatate au cheltuit in acelasi an, fiecare, si cei 313 deputati care beneficiaza de un abonament de 18 dolari cu 350 de minute incluse. In 2002, cheltuielile s-au ridicat simtitor, fiecare membru din conducerea Camerei consumand in medie 75 de milioane de lei, desi aveau un abonament de 41 de dolari cu 1000 de minute incluse. Cei 22 de presedinti de comisii si liderii de grup parlamentar au consumat circa 12 milioane de lei fiecare. Totalul costurilor deputatilor cu telefonia mobila a fost in 2002 de 3.901.268.235 de lei. In 2003, cei 18 membri ai Biroului Permanent al Camerei au irosit fiecare, peste 70 de milioane de lei, iar totalul consumat de deputati s-a ridicat la 4.188.864.345 de lei, bani incluzand valoarea abonamentului cu tot cu minute plus contravaloarea convorbirilor care depasesc abonamentul. "Pentru 2004, informatiile comunicate Institutului se refera numai la contravaloarea convorbirilor care depasesc abonamentul, efectuate de membrii Biroului Permanent precum si de liderii grupurilor parlamentare. Costul acestor convorbiri este de 1.244.224.377 lei, cu o medie anula de 51.842.682 lei", se spune in raportul IPP.
Vorbaretii Camerei
Laszlo Borbely Topul celor mai mari palavragii la mobil incepe cu membrii Biroului Permanent. pe primul lor se afla secretarul Camerei, Laszlo Borbely (UDMR), care in 2001-2004 a cheltuit cu telefonia mobila, fara a se include insa valoarea abonamentului, 691.400.202 lei. Pe locul doi se afla Nicolae Vasilescu (PRM) - chestor al Biroului Permanent, care in aceeasi perioada a irosit 520 de milioane de lei. In ordine, urmeaza Tudor Mohora (PSD) - secretar al Biroului, care a consumat in 2001-2004 - 483 de milioane de lei, Nita Constantin cu 248,291.491 lei si Alexandru Lapusan (PSD) cu 246.977.342 de lei.
Sute de milioane pe combustibil
Eugen Nicolicea In privinta limitelor maxime care au fost cheltuite pentru combustibil, in perioada 2001-2004, deputatii Andrei Ioan si Nicolicea Eugen (PSD) au cheltuit peste 85 de milioane de lei in anul 2004. In raportul IPP s-a precizat ca, in ansamblu, cele mai mari sume pentru benzina au fost cheltuite de asociatiile partidelor politice. Potrivit legii, deputatii pot organiza, separat sau prin asociere, birouri in circumscriptiile electorale in care au fost alesi. In consecinta, Asociatia PSD Prahova este lider la capitolul - cheltuieli combustibil- avand in fiecare an sumele cele mai mari, cuprinse intre 274 de milioane de lei si 416 milioane lei. Din pacate insa, Camera Deputatilor nu a precizat numele sau numarul deputatilor care s-au asociat in vederea decontarii cheltuielilor de combustibil. In opinia directorului IPP, Adrian Moraru, in cazul cheltuielilor pentru combustibil efectuate de entitati precum asociatiile formatiunilor politice este necesara clarificarea deconturilor individuale ale deputatilor pentru evitarea dublei decontari si a depasirii limitelor prevazute pentru fonduri alocate combustibilului provenite din suma forfetara. Diurnele cele mai mari s-au inregistrat pentru anul 2004 la deputatii Ion Stan, Mihail Faca, Gheorghe Ariton, Ludovic Abitei, Petre Naidin, Valeriu Zgonea, cu sume intre 175 si 180 de milioane de lei. (Roxana ANDRONIC)
Constantin Nita, deputat PSD: Am respectat normele Camerei
Nu eu am ales locatia unde sa fim cazati ci Camera Deputatilor. In calitatea pe care o aveam de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor am primit un apartament, platit de Camera. Nu am ce sa comentez. Am respectat normele Camerei Deputatilor. Am stat in locul in care s-a stabilit, nu mi-am luat apartament de lux sau casa in oras. Ca membru al Biroului aveam dreptul sa stau intr-un apartament. De cinci ani locuiesc la Hotel Bucuresti, astea sunt preturile. In anul 2001, 2002, 2003, 2004 au fost aceleasi cheltuieli. (M.T.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.