Ministerul Sanatatii atentioneaza persoanele care locuiesc sau calatoresc in zonele afectate de inundatii ca, in aceasta perioada, este posibil sa apara in aceste zone imbolnaviri de leptospiroza. In judetul Olt au fost diagnosticate pana in prezent
Ministerul Sanatatii atentioneaza persoanele care locuiesc sau calatoresc in zonele afectate de inundatii ca, in aceasta perioada, este posibil sa apara in aceste zone imbolnaviri de leptospiroza. In judetul Olt au fost diagnosticate pana in prezent trei cazuri de imbolnaviri, Directia de Sanatate Publica Olt efectuand in aceste zile o ancheta epidemiologica.
Medicii recomanda evitarea scaldatului sau a contactului prelungit cu apa. Pentru cei care muncesc la refacerea caselor este recomandat sa poarte cizme si manusi de cauciuc. Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos si cardiovascular. Agentii patogeni sunt leptospirele - microorganisme sub forma de spirala. Sunt rezistente la temperaturi joase si sensibile la temperaturi inalte. Sursa de infectie o constituie sobolanii si alte rozatoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimina prin urina, infectand solul, bazinele de apa si produsele alimentare. Oamenii se imbolnavesc in timpul scaldatului in iazuri infectate, in timpul lucrarilor agricole pe terenuri umede, etc. Microbul patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. In organism patrund in sange unde se inmultesc si apoi in diverse organe - rinichi, ficat, inima, etc.. Perioada de incubatie este de 2-20 de zile. Boala incepe brusc cu frisoane, febra, cefalee puternica, dureri in articulatii, insomnie si slabiciune generala. Apar tulburari hemoragice sub forma de hemoragii nazale, gastrointestinale. Forma icterica se manifesta prin aparitia icterului, pielea si mucoasele devin galbene. Icreul apare in a 2-3 zi de boala, apoi dispare peste 2-3 saptamani. Forma renala se manifesta prin aparitia anuriei. Daca in asemenea cazuri nu se adreseaza medicului survine decesul. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.