Brigazile Abu Hafs al-Masri, organizatia terorista care a revendicat seria de atentate de la Londra si Madrid, a dat ieri publicitatii o noua amenintare la adresa Italiei. In mesaj se precizeaza clar ca "dupa Londra, urmeaza Roma". Premierul itali
Brigazile Abu Hafs al-Masri, organizatia terorista care a revendicat seria de atentate de la Londra si Madrid, a dat ieri publicitatii o noua amenintare la adresa Italiei. In mesaj se precizeaza clar ca "dupa Londra, urmeaza Roma". Premierul italian Silvio Berlusconi este avertizat ca, daca va continua sa-si mentina trupele pe teritoriul irakian, "va transforma, cu mana lui, Roma intr-un cimitir". In mesajul, care a fost postat pe site-uri islamiste, se mai spune ca Italia va fi lovita mult mai dur si va avea de suferit mult mai mult decat Londra. "Atat timp cat, pe teritoriul irakian, va mai ramane fie doar si un singur soldat italian, tu, premierule, sa te astepti la sange, mult sange!", se mai arata in mesajul atribuit Brigazilor Abu Hafs al-Masri.
Nu este prima amenintare pe care o lanseaza organizatia. Pe 16 iulie, aceeasi miscare, afiliata Al-Queda, avertiza tarile din Europa cu actiuni represive daca nu isi retrag trupele din Irak. Pe 21 iulie a avut loc a doua serie de atentate de la Londra. O zi mai tarziu, pe 22, Brigazile au revendicat actiunea si au emis o serie de amenintari, in special la adresa Italiei. Pe 24, au avut loc atentatele din Egipt. Una dintre masinile capcana a explodat chiar intr-un hotel plin de turisti italieni.
Potrivit expertilor in terorism, daca Al-Queda va lovi la Roma, nu este exclus ca atentatul sa vizeze Vaticanul, simbolul "cruciatilor invadatori".
Prima amenintare
Brigazile Abu Hafs al Masri, gruparea terorista care are legaturi cu Al-Queda si care a revendicat atentatele de la Madrid si Londra, a amenintat cu un razboi sangeros in Europa, in special impotriva Danemarcei, Olandei, Marii Britanii si Italiei, daca tarile care au trimis trupe in Irak nu si le retrag in decurs de o luna. "Acest mesaj este ultimul adresat tarilor europene. Le acordam un termen de o luna, pentru a le ordona soldatilor lor sa se retraga din Mesopotamia", se afirma in comunicatul care a inceput sa circule pe site-urile islamiste, incepand cu 16 iulie. "Va fi un razboi sangeros dus in numele lui Dumnezeu", continua documentul care ameninta direct cele patru tari si "alte state ai caror soldati continua sa se afle pe teritoriul irakian", precum si pe "cruciatii desfasurati in Irak". "Acestea sunt ultimele noastre cuvinte", deoarece, la expirarea ultimatumului "mujahedinii care stau la panda" vor actiona, se incheia mesajul semnat "Organizatia secreta Al-Queda in Europa" a Brigazii Abu Hafs al Masri.
Joi, 21 iulie, Londra s-a confruntat cu o noua serie de atentate. Au urmat cunoscutele alerte false si nefericitul incident in care si-a pierdut viata un om nevinovat.
Al doilea avertisment
Vineri, 22 iulie, Brigazile Abu Hafs al-Masri au dat publicitatii un nou comunicat in care revendicau atentatele de la Londra si emiteau noi amenintari la adresa Italiei. Acestea au fost luate in serios de serviciile secrete, fiind considerate credibile. "Potrivit serviciilor de informatii italiene, amenintarea de vineri este credibila", a afirmat ministrul Apararii, Antonio Martino . "Dar trebuie sa spun ca mesajul mi se pare ca repeta in mare parte amenintarile precedente", a adaugat el.
Comunicatul, difuzat pe un site Internet, se adresa in special Guvernului condus de Silvio Berlusconi, pe care il avertiza ca Irakul va fi, pentru cei 3000 de militari italieni desfasurati in aceasta tara, "un mormant pe care si-l sapa cu propriile maini".
"Zilele urmatoare vor fi, asa cum am promis, marcate de lovituri puternice acolo unde va asteptati cel mai putin", avertiza comunicatul. Pentru a doua oara intr-o luna, avertismentul a avut finalitate. Au urmat atentatele din Egipt, de pe 24 iulie.
Lovitura "neasteptata"
Potrivit cotidianului Corriere della Sera, atentatul Al-Queda, de la hotelul Ghazala Garden, din Sharm El-Sheikh, ii viza, probabil, in mod direct, pe turistii italieni. "Italienii vin de mult timp la Ghazala Garden, incat cei care ataca acest hotel ii vizeaza in primul rand pe ei", a declarat Hayman Ibrahim, capitan in cadrul politiei egiptene si seful brigazii insarcinate cu protectia turistilor. "Se stie, aici, in oras, ca de multi ani, hotelul Ghazala Gardens reprezinta cartierul general al agentiei Ventaglio", a declarat si Rosalba Andresini, directorul regional al agentiei, la Sharm El-Sheikh.
"A fost un miracol. Peste 250 de clienti de-ai nostri se aflau in acest hotel, dar numai vreo zece dintre ei au fost raniti", a adaugat ea.
Cu cateva ore inaintea exploziilor, intr-o discoteca din Sharm El-Sheikh s-a declansat o falsa alarma cu bomba, ceea ce ridica intrebarea daca atentatorii nu au incercat, pe aceasta cale, sa deturneze atentia fortelor de ordine de la adevaratele tinte ale atacurilor: turistii italieni.
Dovezile din Irak
Serviciile de securitate italiene se afla deja in stare de alerta, mai ales ca, luna aceasta, au aparut si alte indicii. Potrivit Mediafax, care citeaza cotidianul La Republica, un irakian arestat pe 10 iulie, la Ramadi, de catre trupele americane, a marturisit ca organizatia din care face parte pregateste atentate in Italia. Barbatul, despre care serviciile de informatii americane afirma ca este "unul dintre locotenentii lui Abu Musab al-Zarqawi", avea asupra sa diverse materiale, printre care si cateva fotografii din satelit ale Romei, inclusiv ale aeroportului international Leonardo da Vinci.
Fotografiile au fost transmise serviciilor de securitate italiene, impreuna cu o sinteza a interogatoriului cetateanului irakian.
"Persoana capturata", au afirmat surse din cadrul serviciilor de informatii americane, "a recunoscut ca a participat la o reuniune militara, pentru organizarea mai multor atentate in Europa, cu precadere in Italia". In nota informativa a serviciilor secrete americane se vorbeste despre o organizatie care are legaturi cu Al-Queda, dar nu ofera detalii cu privire la membrii ei.
Solutie de compromis
Rapoartele de analiza ale serviciilor secrete italiene au in vedere legaturile transnationale ale mujahedinilor, deoarece s-au descoperit legaturi stranse intre militantii prezenti in Italia si alte celule adormite, in special din Franta.
Investigatiile referitoare la Grupul Islamic Marocan de Lupta, care functioneaza pe teritoriul Italiei, in regiunile Piemonte, Lombardia si Veneto, au permis depistarea contactelor pe care acesta le are cu teroristii din Bosnia si Maroc, dar si cu cei din Norvegia, Suedia si, mai ales, Marea Britanie.
Consiliul de Ministri italieni a adoptat pe 22 iulie o serie de masuri antiteroriste, inclusiv prelevarea de amprente ADN de la persoanele suspectate de terorism, prelungirea duratei retinerii suspectilor de la 12 la 24 de ore si posibilitatea de a expulza orice imigrant care "sustine" terorismul. Joi, cu o zi inainte, Parlamentul italian prelungise misiunea contingentului din Irak cu inca sase luni, dar Berlusconi a afirmat ca efectivele vor fi reduse cu 300 de militari incepand din septembrie. Este greu de crezut ca o asemenea "masura de compromis" ii va satisface pe membrii Al-Queda. Iar retragerea contingentului de aproximativ de 3000 de militari din Irak este putin probabil sa aiba loc mai devreme de anul viitor. Merita mentionat si faptul ca, in prezent, Romania, aliat al SUA, are pe teritoriul irakian aproximativ 800 de militari. Cea mai mare parte a acestora se afla sub comanda italiana. (Marius BATCA)
Alerta cu bomba la Ciampino
Un avion care efectua curse intre Ibiza si Roma a fost escortat in zbor pana la aterizare de un aparat de lupta F16 apartinand fortelor italiene, in urma unei alerte cu bomba. Duminica, aeroportul Ciampino de langa Roma a fost temporar inchis pentru a permite aeronavei sa aterizeze, dar in urma controlului efectuat nu a fost gasit nici un dispozitiv exploziv.
Aterizarile si decolarile curselor de la aeroportul Ciampino-Roma, care este atat aeroport militar, cat si civil, au fost temporar suspendate, fiind redirectionate spre aeroportul Roma-Fiumicino. (Mediafax)
Papa: Atentatele nu sunt anti-crestine
Papa Benedict al XVI-lea a declarat luni ca ultimele atentate teroriste nu au fost indreptate impotriva crestinismului, declaratie facuta de Suveranul Pontif in cadrul unei intalniri cu jurnalisti la Combes, in nordul Italiei, unde papa se afla in vacanta. Suveranul Pontif a facut aceasta declaratie ca raspuns al intrebarilor unor jurnalisti dupa o reuniune cu preoti si diaconi din Valea Aoste, in Alpii italieni, noteaza AFP si Rompres. La o intrebare referitoare la atentate "anti-crestine", papa a raspuns: "Nu, mi se pare ca exista o intentie mult mai generala, nu in mod specific impotriva crestinismului". Sfantul Parinte si-a exprimat convingerea ca exista in Islam "elemente care pot favoriza pacea" si ca este vorba de a gasi impreuna cu aceasta religie elementele unui dialog". "N-as vrea sa etichetez Islamul cu cuvinte mari, generale. Cu siguranta exista in el elemente care pot favoriza pacea, precum si alte elemente: trebuie sa cautam intotdeauna ce este mai bun", a conchis Suveranul Pontif. (Claudia STANILA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.