Inginerii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) se apropie de finalul verificarilor la CryoSat, satelitul de monitorizare a suprafetei inghetate de pe Terra, a carui lansare este programata pentru toamna acestui an, informeaza editia online a BBC Ne
Inginerii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) se apropie de finalul verificarilor la CryoSat, satelitul de monitorizare a suprafetei inghetate de pe Terra, a carui lansare este programata pentru toamna acestui an, informeaza editia online a BBC News. Satelitul Agentiei Spatiale Europene este testat de mai multe luni in Germania, urmand ca el sa fie transportat in luna august pe Cosmodromul rusesc Plesetsk pentru a fi lansat in cel mai scurt timp. "In urmatoarele saptamani, mai avem cateva teste importante de facut. O data ce testarile vor fi terminate, aparatul se va afla, din punctul nostru de vedere, in stare buna de functionare", a declarat Nic Mardle, managerul operatiunilor legate de CryoSat. Misiunea de trei ani a constructiei spatiale este sa testeze predictiile conform carora suprafata inghetata a Pamantului scade ca urmare a procesului de incalzire globala. Informatiile colectate cu ajutorul submarinelor de-a lungul anilor demonstreaza ca grosimea stratului de gheata din Oceanul Arctic scade simtitor. Cercetatorii nu au insa o imagine completa a modului in care reactioneaza suprafata inghetata a Terrei la incalzirea climei, din cauza lipsei informatiilor. Dr. Seymour Laxon, de la Centrul de Observare si Modelare Polara din Marea Britanie, sustine ca CryoSat va oferi raspunsul la multe intrebari, mai ales ca va zbura cat se poate de aproape de Polul Nord. "Este uimitor cum ceva care se afla in urma cu sapte ani in stadiul de proiect, in doar cateva luni, se va transforma intr-un satelit aflat pe orbita", a spus Seymour Laxon. Proiectul CryoSat este prima misiune de explorare a Pamantului realizata de ESA, misiune ce studiaza aspecte specifice ale mediului, in acest caz gheata de la Polul Nord. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.