Fondurile europene au reprezentat pentru multi una dintre cele mai bune ocazii de a-si mari conturile in banca. Pe langa societatile care au reusit sa incheie contracte cu institutiile ce au beneficiat de banii europeni, multi dintre cei care au jong
Fondurile europene au reprezentat pentru multi una dintre cele mai bune ocazii de a-si mari conturile in banca. Pe langa societatile care au reusit sa incheie contracte cu institutiile ce au beneficiat de banii europeni, multi dintre cei care au jonglat cu aceste fonduri sunt primarii. Acesta este si cazul a doi edili din localitatile Odoreu si Iernut, acuzati ca au folosit in interes propriu sumele destinate realizarii unor lucrari de interes public. Unul dintre ei, Dumitru Dorel Pop, se afla deja in atentia procurorilor Parchetului National Anticoruptie (PNA) Oradea, dupa ce dosarul a fost finalizat de politistii din Satu Mare.
Cazul Odoreu
Politistii din Satu Mare au inaintat Serviciului Teritorial al Parchetului National Anticoruptie (PNA) Oradea dosarul in care edilul PSD din comuna Odoreu, Dumitru Dorel Pop, este cercetat pentru mai multe infractiuni economice, printre care decontarea fictiva a peste 200.000 de lei noi (doua miliarde de lei vechi) din fonduri SAPARD. Dumitru Dorel Pop, in varsta de 39 de ani, este anchetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals, inselaciune, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultate obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene, pentru abuz de incredere si tulburare de posesie.
Lucrari incorporate fictiv
Anchetatorii sustin ca, in anul 2004, in calitate de primar al comunei Odoreu, Dumitru Pop a semnat un contract de servicii, prin care a fost aprobat un proiect SAPARD, privind obiectul de investitii "Extinderea Alimentarii cu Apa a comunei Odoreu". In urma efectuarii unei licitatii de catre primarie, in 3 iulie 2004, a fost desemnata castigatoare societatea "Universal Construct" S.A. Satu Mare, al carei administrator este Ionel Varga, valoarea contractului incheiat intre parti fiind de 518.800 lei noi.
Anchetatorii au stabilit, in urma cercetarilor, ca, pe raza localitatii Odoreu, pe opt strazi au fost facute lucrari de introducere a conductei de apa, prin contributiile individuale ale localnicilor, aceste lucrari fiind incorporate fictiv in proiectul SAPARD si in devizul de lucrari intocmit in acest sens. Tot fictiv au fost intocmite si procesele-verbale de trasare a lucrarilor de extindere a alimentarii cu apa, care au fost semnate de catre inginerul Dragan Mircea, diriginte de santier din partea Primariei Odoreu, si inginerul Lakatos Tibor, din partea S.C. "Universal Construct" S.A. Satu Mare. In acelasi mod, au fost incheiate procesele-verbale de verificare a calitatii lucrarilor executate, semnate de Ionel Varga, Dumitru Pop, inginerul Dragan Mircea si inginerul Edgard Antal, reprezentant al firmei de proiectare S.C. "Sigma Proiect" S.A. Satu Mare.
In aceste conditii, sustin anchetatorii, a fost decontata fictiv din fonduri suma de 232.100 lei noi, reprezentand contravaloarea lucrarilor efectuate in realitate de localnici. De asemenea, edilul, prin proiectul SAPARD, a introdus apa la intrarea in localitatea Odoreu, pe o distanta de aproximativ un kilometru, unde nu exista locuinte, dar unde el detine terenuri.
Dumitru Pop, Ionel Varga, Mircea Dragan, Lakatos Tibor, Edgard Antal sunt cercetati in acest caz pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals, inselaciune, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestia ori in numele lor.
"Nu-mi fac probleme"
Referindu-se la invinuirile care ii sunt aduse, Dumitru Pop a precizat ca este vorba despre "o rafuiala politica" si ca este convins ca dupa ce toate aspectele semnalate vor fi cercetate in mod corect, acuzatiile ce i se aduc se vor dovedi nefondate. Despre decontarile ilegale din fonduri SAPARD, Dumitru Pop a spus ca lucrarea este inca in derulare si ca ultima transa urmeaza sa fie platita. "Nu-mi fac probleme. Nu s-au incasat bani ilegal si, la final, totul se va clarifica", a mai declarat, citat de Mediafax, primarul de Odoreu.
"Pomana electorala"
Probleme in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor europene exista si in localitatea mureseana Iernut. In aceasta ordine de idei, zece dintre cei 15 consilieri locali din Iernut au trimis Prefecturii si Consiliului Judetean Mures o adresa in care il acuza pe primarul PSD Vasile Cornea de abuz in serviciu. In scrisoarea deschisa, care a fost semnata de consilierii locali din aceasta localitate, exceptie facand cei ai PSD, Cornea este acuzat ca a deturnat 600 de milioane de lei vechi (n.r. - 60.000 de lei) din fonduri PHARE, fapt ce a dus la stagnarea lucrarilor de introducere a apei potabile in Cipau. De asemenea, edilul este acuzat si ca ar fi cheltuit suma de 14 miliarde de lei (n.r. - 1,4 milioane de lei noi) ca "pomana electorala" in toamna anului trecut, pentru drumul Iernut - Salcud, fara a fi, insa, realizat nici macar un kilometru din acest drum.
Edilul se simte calomniat
In replica la aceste acuze, primarul sustine ca ii va da in judecata pe consilierii semnatari ai scrisorii deschise, pentru calomnie. Vasile Cornea a precizat ca proiectul de executie referitor la proiectul PHARE de la Cipau exista, banii de asemenea exista si ca urmeaza sa fie organizata licitatia pentru executie. "Documentele au fost depuse la Regiunea VII de Dezvoltare si la Ministerul Integrarii Europene. Eu am fost de trei ori la Bucuresti si n-au avut firma care sa verifice documentele. Tot verifica. Sper ca luna aceasta sa fie gata", a declarat, citat de Mediafax, Cornea.
In ceea ce priveste drumul de la Salcud, edilul spune ca a avut o promisiune de la Ministerul Transporturilor ca va primi aproximativ 1,1 milioane de lei noi (11 miliarde de lei vechi) pentru reabilitarea celor doi kilometri ai acestuia. "Am si primit hartie de la Ministerul Transporturilor si pe baza acesteia am declansat procedura de licitatie, castigata de o firma din Targu-Mures. Ei s-au apucat sa lucreze la drum, au facut un kilometru si ceva, dar numai primul strat, pentru ca a venit timpul urat. Nu am mai primit banii de la Ministerul Transporturilor", a mai spus Cornea. Primarul sustine ca in aceste conditii firma executanta nu a fost platita, desi costurile lucrarii realizate se ridica la circa 450.000 lei noi (4,5 miliarde de lei vechi). Edilul a mai precizat ca, in relatia cu firma executanta, este absolvit de raspundere, intrucat contractul semnat prevede ca in momentul in care Primaria va primi banii de la minister, va face si platile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.