Autoritatile continua operatiunea de evaluare a pagubelor si activitatile de atenuare a efectelor inundatiilor. Potrivit comunicatului CNSU, echipele de evaluatori din judetul Vrancea au fost completate cu specialisti din judetele invecinate, astfel
Autoritatile continua operatiunea de evaluare a pagubelor si activitatile de atenuare a efectelor inundatiilor. Potrivit comunicatului CNSU, echipele de evaluatori din judetul Vrancea au fost completate cu specialisti din judetele invecinate, astfel incat verificarile la fiecare obiectiv, estimarea valorica a costurilor reconstructiei si efectuarea de fotografii sa fie finalizate in cel mai scurt timp.
In judetul Galati, echipele de interventie actioneaza pentru astuparea breselor facute in diguri. Dupa inundarile produse controlat pentru a limita efectele acumularilor de apa, 511 locuinte au fost igienizate. Peste 1.600 de persoane (aproximativ 25% din numarul total) evacuate din comunele Cosmesti, Piscu, Tudor Vladimirescu, Independenta si Namoloasa nu au putut inca reveni la locuintele lor. In judetul Vrancea mai sunt opt localitati izolate, in judetul Braila, sase si o singura localitate mai este izolata in judetul Bacau.
In judetul Vrancea au fost vaccinate, joi, in total peste 4.500 de persoane, in judetul Bacau - 495 persoane, in judetul Braila - 542, iar in judetul Galati - 571. In zonele calamitate din judetul Vrancea exista zece puncte sanitare mobile si zece dispensare, in judetul Bacau sunt sase puncte sanitare mobile si 12 dispensare, iar in zonele afectate din judetul Galati sunt patru puncte sanitare mobile.
In privinta infrastructurii, a fost reluata circulatia rutiera pe doua poduri provizorii, cu restrictie de 3,5 t pe DN 2 (Buzau - Focsani) la km 114 + 100, localitatea Maracineni.
Atacul puricilor
Dupa ape, infectii de tot felul si foamete, un nou pericol ii pandeste pe sinistratii din Vrancea - puricii, transmite Rompres. Aproape in fiecare loc unde s-au organizat puncte de primire a sinistratilor au aparut si puricii, in numar extrem de mare. La Scoala din Mircesti si la cea din Nanesti, satenii se plang ca s-au umplut de purici si nu de la obiectele de cazarmament primte de la Armata ci de la consatenii lor mai putin curati. "Tot ce ne-a dat Armata mirosea a naftalina, insa au venit oamenii nespalati. Cei care au cladiri in care se poate locui au plecat la casa lor, insa eu am ramas aici, printre purici. Am dat cu spray de muste, dar degeaba", spune Constantina Lancea, o sinistrata din satul Mircestii Vechi. O situatie similara se inregistreaza si in comuna Nanesti, unde sinistratii s-au umplut, de asemenea, de purici. Directia de Sanatate Publica (DSP) a demarat o campanie de dezinsectie in ambele locuri.
O suta de milioane de euro de la BERD
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este dispusa sa acorde sprijin financiar Romaniei pentru inlaturarea efectelor inundatiilor produse in ultima perioada in zona Moldovei, a anuntat presedintele BERD, Jean Lemierre, dupa intrevederea avuta ieri, la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu. "Solutia propusa a fost extinderea proiectului actual de infrastructura, in valoare de 100 de milioane de euro, printr-o suplimentare de circa 45 de milioane de euro. Aceste fonduri vor fi alocate lucrarilor de infrastructura, pentru acoperirea costurilor de reabilitare a catorva zeci de poduri si a unui numar de drumuri afectate de inundatii", anunta intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Urmeaza ca autoritatile romane sa inainteze conducerii BERD, in decurs de o luna, un raport de evaluare si identificare a lucrarilor de reconstructie care vor necesita un aport financiar, urmand ca board-ul bancii sa se pronunte in luna noiembrie asupra proiectului de finantare. Jean Lemierre a relevat disponibilitatea BERD de a acorda asistenta pentru dezvoltarea sectorului privat din Romania, luand in considerare integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, la termenul stabilit, 1 ianuarie 2007. Lemierre a exprimat interesul BERD de a contribui in calitate de parteneri la procesul de privatizare din Romania, dar si la stimularea dezvoltarii agriculturii de tip ecologic, tinand cont de bunele premise pe care le ofera in acest sens tara noastra.
Ploua in toata tara
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a transmis o atentionare catre toate prefecturile din tara prin care atrage atentia asupra inrautatirii vremii. In perioada 23-25 iulie, inclusiv sunt prognozate ploi, in general moderate cantitativ. Va ploua in cea mai mare parte a tarii, local fiind de asteptat cantitati de apa de 20-25 l/mp, iar la munte izolat 40-50 l/mp. Astfel, in aceasta dupa-amiaza si seara se asteapta ploi in sud-vestul tarii (incusiv sud-vestul Transilvaniei), precum si in Carpatii Occidentali si Meridionali; in noaptea de sambata spre duminica (23/24 iulie) si duminica (24 iulie) va ploua in centru, est si sud; in cursul zilei de luni (25 iulie) va ploua in estul tarii, in diminuare, precizeaza comunicatul ANM.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.