Inca o data imi revine onoarea si placerea de a ma adresa cititorilor acestui distins ziar, cu ocazia zilei nationale a Egiptului, care comemoreaza revolutia de la 23 iulie, 1952. Revolutia a ramas un punct de reper in istoria tarii noastre, la fel c
Inca o data imi revine onoarea si placerea de a ma adresa cititorilor acestui distins ziar, cu ocazia zilei nationale a Egiptului, care comemoreaza revolutia de la 23 iulie, 1952. Revolutia a ramas un punct de reper in istoria tarii noastre, la fel ca si pentru tarile arabe, africane si nealineate, deoarece a constituit scanteia multor miscari de eliberare impotriva colonialismului si a ocupatiei straine, dand speranta tarilor si popoarelor acestora pentru a-si implini aspiratiile legitime la independenta, libertate si dezvoltare.
De-a lungul vremii, Egiptul a jucat si inca mai joaca un rol esential in Orientul Mijlociu si in regiunea mediteraneana. Acest rol emana din istoria, civilizatia, experienta politica indelungata, locatia geografica aflate in centrul lumii arabe, precum si din factorii geostrategici care rezulta din aceasta pozitie unica. Un deschizator de drumuri in ceea ce priveste procesul de pace din Orientul Mijlociu, Egiptul, impreuna cu toate partile implicate, nu precupeteste nici un efort pentru relansarea procesului de pace intre Palestina si Israel, incercand sa aduca partile la masa tratativelor pentru a obtine o pace de lunga durata in regiune, bazata pe o solutionare justa si comprehensiva a conflictului, in vederea formarii unui stat independent palestinian care sa coabiteze cu Israelul, fara a minimaliza importanta eforturilor depuse de partile siriene si libaneze in acest sens.
Un secol de relatii bilaterale exceptionale
Acest rol de facilitare, aceasta convingere ferma in dreptul oamenilor de a trai demn, in pace si in conditiile unui respect reciproc se afla printre elementele care unesc Egiptul si Romania. Cele doua state se bucura de un secol de relatii diplomatice exceptionale si fructuoase, bazate, in primul rand, pe respect reciproc, apreciere si cooperare intr-o varietate de domenii. Legaturile puternice de prietenie profunda au adus Egiptul aproape de Romania. Aceste relatii nu au cunoscut niciodata, de-a lungul timpului, vreo contradictie legata de interesele nationale. Mai mult, ambele state au adoptat pozitii convergente si pozitive in ceea ce priveste diverse probleme internationale si regionale.
Experienta democratica din Romania, eforturile sale sustinute pentru a-si recupera locul in cadrul familiei trans-europene, fie in calitate de membru deplin al NATO, sau in postura de viitor membru al UE in 2007 s-au aflat intotdeauna in atentia si aprecierea Egiptului.
Parteneriat strategic si de durata
Relatiile romano-egiptene reprezinta un parteneriat strategic si de durata. Cele doua state, prin locatiile lor geografice privilegiate, fiecare in regiunea sa, dispun de potential semnificativ pentru a-si spori relatiile tehnice, comerciale si economice, atat la nivel bilateral, cat si in ceea ce priveste tertii. Nivelul comertului a cunoscut o crestere de peste 60% anul trecut. Domeniile de cooperare in ceea ce priveste produsele industriale, constructia de masini si echipamente, agro-industria, produsele alimentare, textile, petrochimice, precum si gazele naturale constituie subiecte importante in cadrul tratativelor si consultarilor din timpul schimbului intens de vizite la inalt nivel intre Egipt si Romania, realizat anul trecut. Vizita presedintelui Mubarak in Romania in mai, 2004, vizita presedintelui Parlamentului egiptean in mai, anul acesta, insotit de o delegatie de ministri din diferite sectoare ale economiei, au implusionat cooperarea in sferele politica si economica, precum si cooperarea la nivelul relatiilor parlamentare. Diverse mecanisme de consultare se intrunesc la intervale regulate pentru a urmari modul in care sunt respectate angajamentele asumate si pentru a stimula initiativele in vederea unor cooperari viitoare. Parteneriatul turistic care se contureaza intre cele doua state subliniaza prietenia, intelegerea si incercarea de a se cunoaste mai bine manifestate de popoarele si societatile noastre civile. Prima Universtate Egipteano-Romana isi va deschide portile pentru studentii din Egipt in septembrie, anul viitor.
Patru ani deosebiti
Ca o nota personala, de vreme ce misiunea mea in Romania in calitate de Ambasador al Republicii Arabe Egipt se apropie de final, doresc sa afirm ca ultimii patru ani au fost deosebit de interesanti si plini de succese in ceea ce ma priveste. Am fost deosebit de norocoasa ca prima mea misiune diplomatica sa fie in Romania, unde m-am simtit intotdeauna binevenita, din momentul in care am sosit in Bucuresti. Mana de prietenie si cooperare intinsa cu sinceritate de catre toti oficialii romani, de la toate nivelurile, caldura poporului roman, pe care am simtit-o oriunde m-as fi aflat, respectul si afectiunea reciproce m-au facut sa ma simt ca acasa. Caracterul special al caramaderiei care caracterizeaza comunitatea diplomatica aflata in Bucuresti, amplificat de interlocutorii romani, mi-au oferit momente speciale, pe care le voi pastra mereu in suflet, indiferent de locul in care ma voi afla.
Sa traiasca relatiile romano-egiptene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.