Atentatele care au zguduit Londra, la inceputul acestei luni, sunt considerate drept cel mai mare carnagiu petrecut in Marea Britanie de la sfarsitul razboiului si pana astazi. In dimineata zilei de 7 iulie (7/7), patru bombe au explodat, aproape
Atentatele care au zguduit Londra, la inceputul acestei luni, sunt considerate drept cel mai mare carnagiu petrecut in Marea Britanie de la sfarsitul razboiului si pana astazi. In dimineata zilei de 7 iulie (7/7), patru bombe au explodat, aproape simultan in centrul capitalei britanice. Trei dintre ele au fost detonate in subteranele metroului londonez. La suprafata, o a patra bomba a distrus un autobuz cu etaj. Circa 100 de persoane au fost ucise si peste 500 au fost ranite.
Spre uimirea opiniei publice, premierul Tony Blair a respins cu obstinatie solicitarea liderului conservator Michael Howard de a se initia o ancheta parlamentara asupra atentatelor. Howard considera ca este necesara o evaluare a prestatiei sistemului anti-tero din Marea Britanie din perioada imediat premergatoare tragediei. Investigatia ar fi trebuit sa lamureasca, mai ales, criteriile pe baza carora "Joint Terrorism Analysis Center" (JATC) a decis in luna iunie, sa coboare gradul de alerta terorista din Marea Britanie, de la "severe general" la "substantial". In Parlament, Tony Blair a declarat ca nici o "informatie specifica" nu putea preveni aceste atentate, atribuite imediat terorismului islamic. Cateva intrebari au ramas, insa, fara raspuns. Presa britanica le repeta cu insistenta. De ce a "coborat" Marea Britanie gradul de alerta anti-terorista, cand tocmai se tinea summitul G8 (cele mai importante 7 puteri economice, plus Rusia) la Gleneagles, langa Edinburg? A avertizat MOSSAD-ul serviciile secrete britanice asupra unui posibil atentat major, asa cum afirma "Stratfor"?
Discutiile in legatura cu avertismentul primit de ambasada Israelului la Londra
O problema intens discutata la Londra este legata de un posibil "avertisment" primit de Ambasada Israelului de la Leeds, cu putin inaintea primei explozii si care ar fi fost inaintat mai departe autoritatilor britanice.
Pe 7 iulie, agentia "Associated Press" (AP) transmitea in fluxul sau de la orele 24.16, o informatie furnizata de corespondentul Amy Teibel din Ierusalim. Stirea suna astfel: "Politia britanica sustine ca ambasada Israelului din Londra a primit o avertizare, cu putin inaintea exploziilor de joi, privind un posibil atac terorist in oras, a afirmat un inalt functionar israelian". "Associated Press" continua : "Ministrul de finante Benjamin Natanyahu, care avea planificata o conferinta de presa intr-un hotel din apropierea locului unde mai tarziu a detonat o bomba la metrou, a fost avertizat sa nu mai paraseasca hotelul. Cu putin inaintea exploziilor, Scotland Yard a fost chemat de ofiterul care raspunde de securitatea Ambasadei Israelului, care a declarat ca cei din ambasada primisera avertizari privind un posibil atac terorist la Londra."
Dupa cateva ore insa, "Associated Press" a revenit cu o "erata", "inlocuind" stirea cu o alta, diametral opusa si intitulata semnificativ: "Israel not wearned about London attacks" (Israelul nu a fost avertizat asupra atacurilor de la Londra).
Atentatele din 7 iulie de la Londra continua sa nasca multe semne de intrebare Eliminarea stirii initiale a AP si introducerea unei stiri diametral opuse, survenea pe fondul negarii de autoritatile israeliene, de la Ierusalim si Londra a unui asemenea "avertisment". Totusi, primul articol despre avertizarea israeliana fusese deja reprodus de numeroase agentii de presa internationale.
Ministrul israelian de Externe, Silvan Shalom, a negat ca Ambasada Israelului de la Londra ar fi primit vreun avertisment. Intr-un interviu acordat ostului de radio "Israel Army", el a explicat astfel situatia: "Nu a existat nici o informatie privind atacurile teroriste". Potrivit lui Shalom, Netanyahu avea in program la Londra o conferinta economica, la o investitie israeliana, care se tinea la "Great Eastern Hotel", langa statia de metrou "Liverpool Street". "Dupa prima explozie, ministrul nostru de finante a fost avertizat sa nu paraseasca hotelul" - a explicat Shalom.
Ideea ca Israelul ar fi stiut ceva despre ce se punea la cale la Londra a fost dezmintita de Netanyahu. Acesta a declarat pentru World Net Daily ca teoria unor avertismente anterioare exploziei este, in intregime, falsa. "Cand a avut loc prima explozie, tocmai paraseam hotelul. Eram pe drum, asadar, cand personalul de securitate m-a anuntat ca a avut loc o deflagratie, chiar langa locul unde urma sa sustin conferinta."
Intr-o declaratie acordata lui "Sky News", Comisarul Politiei Metropolitane, Sir Ian Blair, a fost, insa, ceva mai echivoc. El s-a multumit sa declare ca "nu ar putea comenta rapoartele israeliene, anume daca ambasada Israelului de la Londra a primit sau nu avertismente, cu putin timp inaintea producerii exploziilor".
Stratfor confirma teoria avertismentului prealabil
Prestigiosul institut "Stratfor" - cunoscut pentru numeroasele relatii pe care le are cu agentiile de informatii secrete din SUA - confirma stirea lansata de AP si "dezmintita" aproape imediat. Mai mult, Stratfor apreciaza ca Israelul a anuntat iminenta unui atac in capitala Marii Britanii cu cateva zile inainte.
Pe 7 iulie, Stratfor scria: "Contrar afirmatiilor ca Israelul a avertizat cu cateva minute inaintea exploziei, informatii din cercul agentiilor secrete sugereaza ca guvernul israelian a avertizat Londra de atacuri cu cateva zile inainte. Israelul a mai avertizat si in trecut in legatura cu posibile atacuri teroriste, dar care nu s-au confirmat. Guvernul britanic nu a dorit sa tulbure intalnirea G8 de la Gleneagles, Scotia, sau sa interzica demnitarilor statului sa vina la Londra, sperand ca si de data aceasta este vorba de o alarma falsa." Stratfor concluzioneaza: "Guvernul britanic a avut informatia, dar nu a raspuns."
Este usor de imaginat care ar fi consecintele unei anchete parlamentare britanice asupra afirmatiilor Stratfor si a surselor acestuia - agentiile secrete americane, Departamentul de Stat si Pentagonul - daca s-ar confirma ca Guvernul Britanic a avut informatii despre atentate, dar ca - pentru a nu-l presa pe Blair si G8 - a preferat sa tina secreta informatia si sa nu-i dea curs.
"Alerta antitero", reuniunea G8 si Olimpiada din 2012
De-a dreptul stupefianta este si decizia autoritatilor britanice de a scadea "alarma anti-terorista" in ajunul reuniunii G8 de la Gleneagles, stiut fiind ca summit-ul atrage intotdeauna dupa sine incidente "anti-globalizare" mai mult sau mai putin violente.
Informatiile despre terorism sunt procesate de Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC), aflat in subordinea lui MI5. In iunie a.c., JTAC a scazut "alarma anti-terorista", deoarece a explicat ca amenintarea unui atac terorist este la "cel mai scazut nivel dupa 11 septembrie 2001".
In Marea Britanie exista 7 nivele de alerta anti-tero. Pe 7 iulie, aceasta se gasea in alarma de gradul 4, adica "substantial". Gradul trei este "severe general", gradul doi - "severe specific", iar gradul 1 - "imminent".
Pe 7 iunie, cu o luna inaintea tragediei, Financial Times anunta ca "avertizarea anti-tero" din Marea Britanie a fost scazuta de la "severe general" la "substantial". Adica de la gradul 3 la gradul 4. Nu s-a dat nici o explicatie publica pentru acesta diminuare a alarmarii, mai ales ca in iulie incepea Summit-ul G8.
Financial Times si alte cotidiene britanice avansau insa o ipoteza. Potrivit acesteia, Marea Britanie, care concura pentru organizarea Olimpiadei din 2012, ar fi scazut nivelul de alertare din motive de "imagine", dorind sa castige in fata celorlalte tari competitive, prezentandu-se ca "o tara fara probleme teroriste".
Comisarul Politiei Metropolitane, Sir Ian Blair, s-a intalnit, de altfel, cu reprezentanti ai Comitetului International Olimpic inainte de atentate si le-a dat toate asigurarile privind tinerea sub control a gruparilor teroriste din Marea Britanie.
Printre orasele care concurau cu Londra pentru a gazdui Olimpiada din 2012 se numarau, New York, Madrid si Moscova, toate aceste capitale avand mari probleme cu atacurile teroriste, in ultimii patru ani.
Jimmy Burns scria in Financinal Times: "Cu mai putin de o ora inaintea primei explozii, ascultatorii matinali ai BBC's Today l-au putut auzi pe sir Ian Blair, Comisarul Politiei Metropolitane, afirmand despre succesul Londrei la organizarea Olimpiadei din 2012 ca aceasta se datora convingerii Comitetului Olimpic International ca Londra ramane un loc sigur, pentru vizitatorii din lumea intreaga".
Comitetul Olimpic Britanic a sustinut, la randul sau, ca, din 1996 incoace, nu exista nici un pericol terorist major in Marea Britanie. Sir Ian Blair a dat asigurari ca Olimpiada din 2012 poate conta pe o politie metropolitana "fara rival, in activitati anti-teroriste".
Londra a fost desemnata drept gazda Olimpiadei din 2012 pe 6 iulie, iar pe 7 iulie au avut loc atacurile.
Securitatea Londrei, sabotata de G8?
Presupusii executanti ai atentatelor de la Londra, surprinsi de camerele de supraveghere la plecarea in sinistra lor "misiune" Summitul G8 din Scotia a lasat capitala britanica mai vulnerabila in fata teroristilor? - se intreaba multi analisti. In articolul citat din Financial Times, Jimmy Burns nota: "Cu o forta de 12.000 de ofiteri de politie, din care Anglia a asigurat jumatatea, politia metropolitana din Londra a contribuit la ea substantial. Astfel ca, in ajunul atacurilor teroriste, sefii politiei au anuntat ca 1500 de politisti din Londra asigura paza reuniunii G8." Alaturi de cei din teritoriu, desigur, pana la numarul de 12.000. O adevarata armata!
Reuniunea G8, prin masurile de securitate luate, poate fi socotita drept cea mai ampla mobilizare de politisti si detectivi care a avut loc in Marea Britanie. O ancheta parlamentara britanica ar putea dovedi ca, prin slabirea securitatii metropolitane si trimiterea a 1500 de politisti in Scotia, s-a diminuat considerabil securitatea Londrei si s-a creat o bresa care a condus la atacurile teroriste. Capitala britanica a aparut astfel, brusc, drept un "obiectiv" mult mai usor de atins de catre teroristi decat reuniunea G8.
Politia metropolitana din Londra dispune de 31.000 de politisti, cu un grad ridicat de profesionalism. 1500 dintre ei au fost deplasati la Edinburgh, pentru G8, intre care si multi specialisti in lupta "anti-terorista".
Acestea sunt doar cateva din motivele pentru care premierul Tony Blair respinge ideea unei anchete parlamentare a atentatelor, idee lansata de liderul conservator Michael Howard. Tony Blair incearca astfel sa-si protejeze propriul guvern de o serie de dezvaluiri, cum am vazut, extrem de incomode, pe care o ancheta parlamentara le-ar scoate la suprafata. (Vladimir ALEXE)
Teroristul de la Londra a facut "repetitie" la Tel Aviv
Sharif Omar Khan si Hanif Asif Mohammed - britanicii de origine palestiniana care, in 2003, s-au detonat intr-un club din Tel Aviv Mohammad Sidik-Khan, considerat liderul gruparii de teroristi-sinucigasi din metroul londonez, a vizitat Israelul in primavara anului 2003, a informat presa israeliana, citand surse din Mossad. Potrivit acestora, Sidik Khan (cetatean britanic de origine pakistaneza) ar fi fost implicat in atentatul din 30 aprilie 2003 de la clubul "Mike's Place" din Tel Aviv, soldat cu trei morti si zeci de raniti. Autorii atacului au fost identificati ca fiind doi palestinieni cu cetatenie britanica: Mohammed Hanif si Omar Khan Sharif. Iata cum a reconstituit Mossadul evenimentele: cei trei au trecut prin barajul Erez, in Gaza, unde li s-au furnizat materialele explozibile. Ei au revenit in Israel, dar Sidik Khan s-a intors la Londra cu o zi inaintea exploziei. Ceilalti doi au provocat atentatul-sinucigas. Acum, Mossadul si serviciile speciale britanice incearca sa descopere care sunt legaturile dintre terorismul islamic care se manifesta in Anglia si terorismul palestinian. Un responsabil Mossad afirma ca Londra a devenit o placa turnanta a terorismului islamic. Cei doi teroristi-sinucigasi, inainte de a sosi in Israel, s-ar fi intalnit la Londra cu seicul Mohammad Bakhri, acesta fiind de fapt "creierul" actiunii. Cu banii primiti de la seic, Khanif si Sharif au plecat in Iordania, apoi au trecut, prin podul Allenby, in Israel. Vreme de doua saptamani ei au umblat ca niste simpli turisti prin Ierusalim, Tel Aviv, Hebron, Ramallah, Schem si Gaza. Au fost urmariti, dar serviciile speciale inca nu inteleg cum a fost posibil ca cei doi teroristi sa umble nestingheriti atata vreme prin Israel si teritoriile palestiniene fara sa fie arestati. Si cum nu a fost receptata conexiunea lor cu Sidik Khan. (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.