Senatorii Aliantei PNL-PD au lipsit ieri aproape cu desavarsire de la sedinta Comisiei juridice, lasand soarta ordonantelor de urgenta emise de Guvernul Tariceanu in mana reprezentantilor Opozitiei. Chiar daca Puterea a fost reprezentata la lucrari d
Senatorii Aliantei PNL-PD au lipsit ieri aproape cu desavarsire de la sedinta Comisiei juridice, lasand soarta ordonantelor de urgenta emise de Guvernul Tariceanu in mana reprezentantilor Opozitiei. Chiar daca Puterea a fost reprezentata la lucrari de Norica Nicolai (PNL) si Gavrila Vasilescu (PUR), sedinta Comisiei juridice a fost dominata numeric de senatorii PSD si PRM, care ar fi putut respinge sau modifica dupa bunul plac orice initiativa venita de la Guvern. In plus, Comisia juridica a Senatului a fost sesizata ieri cu mult disputata ordonanta privind modificarea Legii refendumului, act normativ contestat vehement in sedinta de Opozitie. Sesizand insa ca raportul de forte din Comisie le este net favorabil, "dintr-un exces de politete nemaiintalnit pana acum", senatorii PSD si PRM au decis sa amane adoptarea ordonantei pana saptamana viitoare, cand la dezbateri sunt asteptati si colegii de la Putere. Opozitia a cerut si Guvernului sa-si exprime un punct de vedere oficial pe marginea amendamentelor propuse de PSD la ordonanta. Potrivit actului normativ venit de la Guvern, referendumul se va putea organiza si pentru consultarea poporului asupra unor masuri privind strategia de dezvoltare sociala, precum si pentru adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la reforma justitiei si combaterea coruptiei.
Amendamentele PSD
Dupa ce au asteptat mai bine de doua ore intrunirea cvorumului de sedinta, senatorii PSD au trecut la atac. Pana atunci, Norica Nicolai s-a chinuit din rasputeri sa-si cheme colegii de Alianta la sedinta, butonand in disperare telefonul mobil. . "Hai si tu, vino la Comisie", se ruga degeaba de colegi, senatorul PNL. Opozitia a reusit insa mult mai repede sa se mobilizeze, jucand in Comisie dupa bunul plac si nefiind deloc incomodata de prezenta la lucrari doar a unui senator conservator. Prima dorinta a PSD, rostita de Doru Ioan Taracila, a fost ca ordonanta sa prevada posibilitatea consultarii populatiei prin referendum cu privire la "activitatea concreta a Executivului in domeniul economic si social si a situatiilor de criza concreta si a calamitatilor naturale". In completare, a venit colegul sau de partid, Serban Nicolae, care a solicitat ca referendumul sa nu se suprapuna peste alegerile generale sau locale si nici in compania electorala. "Nu trebuie sa influentam tema si decizia referendumului de rezultatul alegerilor", a sustinut Nicolae. Cel mai vehement critic al ordonatei a fost insa Antonie Iorgovan (PSD). El s-a plans ca textul este prost proiectat de la bun inceput si ca vorbeste de un "referendum legislativ dincolo de Constitutie". "Ceri tarii sa se pronunte asupra unor decizii politice? Apoi ce urmeaza? Cine aplica decizia politica? Sfantul Duh? Ceri Patriarhiei?", a comentat Iorgovan, sustinand ca prevederile ordonantei sunt in afara Constitutiei. La un moment dat, el a cerut colegilor sai ori sa propuna Guvernului retragerea ordonantei, ori ca ea "sa fie facuta mai serios". In replica, secretarul de stat in ministerul Justitiei, Mihai Eftimescu, i-a rugat pe senatori sa astepte de la Guvern un punct oficial pe marginea tuturor modificarilor propuse de Comisie. "Atunci vom cere Biroului Permanent al Senatului sa ne amane cu redactarea raportului ca sa asteptam pozitia Executivului", a conchis Taracila.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.