Deputatii PSD Ion Stan, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea si senatorul Cristian George Maior au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor o initiativa legislativa privind autorizarea interceptarii comunicatiilor in activitatile ce servesc securit
Deputatii PSD Ion Stan, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea si senatorul Cristian George Maior au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor o initiativa legislativa privind autorizarea interceptarii comunicatiilor in activitatile ce servesc securitatea nationala. Autorii considera ca, prin prezenta lege se instituie un sistem de control judiciar prealabil asupra acelor activitati ale serviciilor de informatii si securitate nationala care pot prejudicia inviolabilitatea domiciliului si secretul comunicatiilor. Scopul propunerii legislative il constituie reglementarea procedurilor prin care, potrivit Constitutiei, in cazurile si conditiile prevazute de lege, exercitarea unor drepturi si libertati constitutionale poate fi restransa temporar, prin autorizarea interceptarii comunicatiilor pentru necesitati de aparare a securitatii nationale, precum si protectia fata de imixtiuni sau abuzuri asupra libertatilor individuale ale cetatenilor romani referitoare la inviolabilitatea domiciliului, secretul comunicatiilor, la viata intima, familiala si privata.
Autorizarea interceptarilor
Actele de autorizare a operatiunilor de culegere a informatiilor prin interceptarea comunicatiilor pot fi solicitate, in conditiile legii, de catre serviciile de informatii si securitate precum si de autoritatile publice competente ale statului, stabilite prin lege.
Pentru realizarea scopului legii se infiinteaza Centrul Tehnic pentru Securitate Nationala, care este autoritatea desemnata pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare a operatiunilor de culegere a informatiilor prin interceptarea comunicatiilor, in cazurile si conditiile expres prevazute de lege. Serviciile de informatii si de securitate au dreptul, in conditiile legii, sa aiba acces la expeditii sau emisiuni care intra sub incidenta secretului corespondentei si al telecomunicatiilor, sa citeasca corespondenta de orice fel, sa intercepteze si sa inregistreze traficul de telecomunicatii pe suporti magnetici, optici sau in format digital. In proiectul depus de parlamentarii PSD exista si un capitol referitor la infractiuni si pedepse, potrivit caruia interceptarea ilegala a comunicatiilor de orice fel ori a discutiilor in spatiile private ar constitui infractiune si se va pedepsi conform legii penale. Pesedistii au propus dezbaterea si adoptarea actului normativ in procedura de urgenta. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.