Comisia de Buget Finante din Senat a aprobat amanarea aplicarii Ordonantei de Guvern care modifica Legea 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pana la 1 ianuarie 2006. Guvernul a modificat recent Legea mentionata, diminuand d
Comisia de Buget Finante din Senat a aprobat amanarea aplicarii Ordonantei de Guvern care modifica Legea 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pana la 1 ianuarie 2006. Guvernul a modificat recent Legea mentionata, diminuand de la 30% la 15% prima anuala acordata de stat pentru economiile destinate domeniului locativ. Mai mult, a fost redus si plafonul maxim al acestei prime la 100 -130 de euro (in functie de cati copii are solicitantul), fata de aproximativ 210 euro cat prevedea legea initiala. "Membrii Comisiei au aprobat si majorarea plafonului maxim al primei la 120 -150 de euro. Acum urmeaza dezbaterea in plenul Senatului si discutiile la Camera Deputatilor. In cazul in care forma finala se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2006, contractele din acest an se vor incheia in conditiile vechii legi", a explicat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, singura banca din sistem care functioneaza in prezent in baza Legii 541. In opinia sa, modificarea acestei Legi starneste neincredere in acest sistem, iar aplicarea modificarilor la jumatatea anului fiscal creaza confuzie si dificultati in gestionarea produsului. "Este vorba de un produs nou, iar modificarile ar fi trebuit pregatite din timp nu facute peste noapte. Initial, am discutat cu reprezentantii Ministerului Transporturilor sa prezentam in septembrie - octombrie o evaluare a impactului asupra bugetului a primelor acordate pentru acest produs. Eu cred ca Legea ar fi trebuit pastrata nemodificata macar 3 - 4 ani pentru a se pune pe roate sistemul, in conditiile in care in alte tari aceste legi au ramas neschimbate 4 - 5 ani", a mai spus Costea. El a adaugat ca s-a luat in calcul numai economia de la buget, insa nu si pierderile provenite din descurajarea economisirii, cresterea consumului si din scaderea activitatii de constructii. Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte a explicat si eliminarea articolului privind exceptarea de la impozitare a dobanzilor si primelor obtinute in acest sistem. "Acest articol a fost eliminat pentru ca se suprapunea peste Codul Fiscal, care prevede ca aceste venituri nu se impoziteaza", a spus Costea. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.