La data de 4 martie 2005, Confederatia Salariatilor din Lituania s-a intrunit intr-o conferinta pe tema: "Stabilirea pozitiei Confederatiei fata de economia subterana". Participantii au acordat o mare atentie faptului ca, in ultimul timp, cazurile de
La data de 4 martie 2005, Confederatia Salariatilor din Lituania s-a intrunit intr-o conferinta pe tema: "Stabilirea pozitiei Confederatiei fata de economia subterana". Participantii au acordat o mare atentie faptului ca, in ultimul timp, cazurile de sustragere de la plata TVA s-au inmultit. Una dintre principalele cauze ale acestei situatii a fost aceea ca formularele de facturi nu prezinta siguranta. Totul a plecat de la masura introdusa la 1 mai 2004, ca formularele securizate sa fie inlocuite cu unele obisnuite.
Deficitul a crescut cu aproape jumatate
In timpul dezbaterii, reprezentantii unor reviste si ziare au trecut in revista situatia colectarii TVA. Jurnalistul Dubaukas de la "Lietuvos Rytas" a dat urmatoarele date statistice: "Aproape 700 de milioane de litas nu s-au mai incasat in 2004. Aceasta suma reprezinta 6,8% din bugetul statului, ea adaugandu-se deficitului cu aproape jumatate". De asemenea, "Verslo Zinios", un ziar de afaceri cu o indubitabila pozitie de leader in Lituania, a scos in evidenta ca scaderea bugetului este cu atat mai importanta cu cat aceasta tara a garantat introducerea monedei euro pana in 2007. Una dintre conditiile necesare acestei adoptari era reducerea deficitului bugetar care acum s-a majorat. Intre timp, expertii FMI au observat in Lituania o rata ingrijoratoare a scaderii colectarii TVA.
In timpul discutiilor, oamenii de afaceri au recunoscut ca s-a ajuns in aceasta situatie datorita "deficientelor aparute dupa introducerea facturilor liberalizate in locul celor securizate."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.