Incepand cu data de 10.10.2002 a luat fiinta, pentru prima data in Romania, o asociatie avand ca obiectiv major combaterea contrafacerilor si falsurilor de orice fel. ARCC, in colaborare cu organele administratiei centrale si locale ale statului, dar
Incepand cu data de 10.10.2002 a luat fiinta, pentru prima data in Romania, o asociatie avand ca obiectiv major combaterea contrafacerilor si falsurilor de orice fel. ARCC, in colaborare cu organele administratiei centrale si locale ale statului, dar si cu cetatenii, au declansat lupta impotriva celor care incalca drepturile de autor. De asemenea, aceasta ofensiva are ca scop protectia marcilor, dar si intatirea sistemului de supraveghere si control a fiscalitatii.
ARCC monitorizeaza cazurile de contrafacere prin identificarea lor in orice mod si elaborarea unor strategii si programe de aducere a lor la cunostinta publica.
Asociatia nu are intentia de a substitui organelor de ancheta si justitiei.
ARCC promoveaza proiecte de acte normative in domeniul contrafacerilor, creand si sustinand campanii pentru educarea populatiei.
Pentru a implica cetateanul in lupta acerba impotriva contrafacerilor, el trebuie in primul rand sa fie informat si avertizat asupra pericolelor la care se expune cumparand produse falsificate. De asemenea, romanul trebuie sa cunoasca adevaratele dimensiuni ale pagubelor aduse economiei nationale din cauza retelelor de falsificatori. Cu o legislatie mai severa, autoritatile vor trebui sa fie mai active in aceasta lupta impotriva contrafacerilor. Pentru realizarea acestui obiectiv, ARCC isi propune sa colaboreze cu toate institutiile ce au drept scop protejarea proprietatii intelectuale, industriale si protectia marcii, dar si cu organele abilitate ale statului.
In sistem juridic, contrafacerea cuprinde un spectru larg de infractiuni, fiecare dintre acestea fiind sanctionata de o lege. De exemplu, un caz concret de contrafacere este fapta de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala. In aceasta categorie sunt incluse drepturile de autor si drepturile conexe, precum si drepturile de proprietate intelectuala privind desenele si modelele industriale.
Dupa cum se stie, Romania este o foarte buna piata de desfacere a produselor contrafacute si, deocamdata, mai putin producatoare de marfuri care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala. In cadrul operatiunilor de vamuire, procedura prin care autoritatea vamala poate interveni in asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala este cuprinsa in Legea nr. 202/2000, cu modificarile ulterioare. Dispozitiile acestei legi se completeaza cu prevederile Codului Vamal al Romaniei si Regulamentul de aplicare a Codului Vamal. Autoritatile vamale pot actiona fie la solicitarea detinatorului de drept de proprietate intelectuala sau din oficiu, prin suspendarea operatiunii de vamuire si retinerea marfurilor, daca acestea sunt susceptibile de a aduce prejudicii unui drept de proprietate intelectuala, pe baza analizei de risc. Consecintele nefaste ale contrafacerii sunt binecunoscute. Este de ajuns sa amintim pagubele cauzate de evaziunea fiscala si de alte pierderi rezultate din colectarea taxelor, pericolele la adresa sanatatii si sigurantei si, nu in ultimul rand, de cumparatorii escrocati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.