Consiliul Concurentei a autorizat primul ajutor de stat pentru protectia mediului din Romania, in valoare de 1,9 milioane de euro, pe care Consiliul Local al Municipiului Targoviste intentioneaza sa-l acorde firmei Termica din localitate. Potrivit au
Consiliul Concurentei a autorizat primul ajutor de stat pentru protectia mediului din Romania, in valoare de 1,9 milioane de euro, pe care Consiliul Local al Municipiului Targoviste intentioneaza sa-l acorde firmei Termica din localitate. Potrivit autoritatii de concurenta, sprijinul financiar consta in acordarea unei garantii pentru un contract de leasing si a unui imprumut nerambursabil care reprezinta 6 rate de leasing, ambele acordate de Consiliul Local al Municipiului Targoviste. Prin contractul de leasing incheiat se va achizitiona o instalatie mai eficienta care, pe langa producerea de energie in cogenerare, va duce atat la scaderea considerabila a gradului de poluare si a pierderilor din sistem, cat si la cresterea eficientei productiei de caldura. Proiectul va inlocui centrale vechi si mai poluante, trecand in acelasi timp de la utilizarea lignitului, ca materie prima, la gaze naturale. Rezultatul final va fi emiterea unei cantitati mult mai mici de dioxid de carbon in atmosfera si un randament mult mai ridicat. Emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu aproape 63.000 de tone pe an, iar Termica va vinde o cota de 50.000 de tone de emisii unei firme oladeze, in cadrul unui proiect international.
Prin implementarea noilor instalatii, alaturi de reabilitarea celor existente si a retelelor de termoficare, vor fi obtinute econonomii semnificative de combustibil, si o scadere a pretului final la client. Proiectul de cogenerare al Municipiului Targoviste este unul din primele obiective initiate in baza unui acord cadru intre Olanda si Guvernul Romaniei, avand ca scop stimularea dezvoltarii unor proiecte moderne de cogenerare.
Termica Targoviste este o societate comerciala pe actiuni infiintata in baza HCL nr.41/ 18.03.1998 si a H.G. nr.105/1998 privind transmiterea fara plata a Centralei Termice Targoviste Sud, din patrimoniul Regiei Autonome de Electricitate RENEL - Filiala Electrocentrale Doicesti, in administrarea Consiliului Local al municipiului Targoviste si are ca obiect de activitate producerea, transportul si distributia energiei termice. Aceasta este singura societate care asigura aceste servicii in zona municipiului Targoviste. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.