Decizia premierului Tariceanu de a renunta la demisia "irevocabila" a scurtcircuitat relatia dintre Palatele Victoria si Cotroceni, a pus in dificultate partenerii de Alianta iar PNL a obtinut un deficit de imagine. Indignarea democratilor a iesit
Decizia premierului Tariceanu de a renunta la demisia "irevocabila" a scurtcircuitat relatia dintre Palatele Victoria si Cotroceni, a pus in dificultate partenerii de Alianta iar PNL a obtinut un deficit de imagine. Indignarea democratilor a iesit la iveala, ieri, in plenul Parlamentului cand premierul a solicitat un vot de incredere. Conducerea PD i-a reprosat lui Tariceanu ca nu a fost consultata cu privire la revenirea asupra demisiei si ca, practic, decizia Consiliului National al PD referitoare la anticipate a ramas in aer. Calculul politic arata ca un atac in forta al democratilor cu tinta Tariceanu ar compromite Alianta, aflata oricum intr-o situatie delicata. Asa incat PD a decis sa sustina prevederile Protocolului Aliantei. Secretarul General, ministrul de Interne, Vasile Blaga a explicat ca partidul sau nu doreste sa provoace o criza, fapt pentru care democratii vor respecta demersurile PNL si ale premierului. Conducerea democratilor a hotarat sa scoata in fata ministrii PD. Este evident ca avand initiativa politica, PD va incerca sa castige cat mai multe puncte lasand PNL sa se erodeze in continuare.
Pentru Tariceanu se anunta zile grele. Presedintele Basescu a lasat sa se inteleaga ca de acum PNL se poate spala cu liderul lor pe cap. Ruptura dintre premier si presedinte este evidenta. Comunicatul Cotrocenilor de marti seara a confirmat-o. Pe de alta parte liberalii s-au impartit in doua tabere: sustinatori si oponenti ai liderului de partid. Sustinatorii premierului considera ca deficitul de imagine poate fi recuperat daca Guvernul va traversa cu bine criza inundatiilor si raportul de tara va fi unul favorabil. Optimistii nu i-au in calcul faptul ca fiind la guvernare imaginea se erodeaza chiar daca actualul Cabinet va fi cosmetizat printr-o usoara remaniere.
Actiunile premierului de a ramane in fruntea Guvernului cu pretul pierderii increderii partidului si a presedintelui par sa confirme ca Tariceanu, dintre doua rele, o alege pe cea mai mica: sotia l-ar fi amenintat cu separarea daca renunta la sefia Guvernului. (Mihai TOADER)
Planurile Aliantei, in aer
Liberalii si democratii au dat in clocot, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a decis sa se sacrifice pentru tara si sa renunte la demisie. Unul din pricipalele reprosuri care i s-a facut a fost ca s-a consultat doar cu apropiatii sai si nu s-a sfatuit si cu liderii PD, care s-au trezit ca niste caraghiosi, dupa ce unul din forurile lor de conducere acceptase ideea alegerilor anticipate. Cei aproape 800 de delegati la Consiliul National de Conducere al PD au votat in 9 iulie in favoarea anticipatelor. Pe parcursul zilei de ieri democratii s-au reunit in sedinta si cei mai multi au tunat si au fulgerat impotriva primului-ministru. Liderii PD s-au simtit tradati si pusi in mare dificultate, dar mai ales nu ii pot ierta lui Tariceanu faptul ca s-a pierdut "trenul" anticipatelor.
Basescu, nemultumit
Presedintele Traian Basescu, care s-a sfatuit cu liderii PD, desi foarte nemultumit de gestul lui Tariceanu, a decis sa respecte demersurile PNL si ale primului-ministru. "PNL sa se spele pe cap cu el", ar fi fost ideea lui Basescu, sustin surse din PD. La randul lor, democratii au stabilit sa respecte litera Protocolului Aliantei DA, sa nu iasa de la guvernare si nici sa nu faca declaratii critice la adresa sefului Executivului. Liderii PD au decis ca ministrii si demnitarii partidului sa se concentreze pe solutionarea problemelor cauzate de inundatii si pe masurile de reforma privind integrarea, reprezentantii PD incercand sa fie cat mai activi si cat mai vizibili. Ei au apreciat ca PNL trebuie sa isi rezolve de unul singur problemele pe care le are. In cateva ore de discutii, liderii PD nu au reusit sa identifice o solutie pentru a reveni la anticipate. In discutie a fost luata si posibilitatea unei remanieri si chiar a restructurarii Guvernului, fara a se stabili nimic.
PNL, scindat
Liberalii s-au impartit in doua tabere, una incantata ca isi va pastra posturile si privilegiile, cealalta disperata de situatia in care se afla partidul. Optimistii sustin ca, daca Guvernul se mobilizeaza eficient si iese cu bine din inundatii - chiar daca premierul trebuie sa doarma o seara intr-o casa sinistrata, iar la sfarsitul lui octombrie se obtine un raport de tara al forurilor europene favorabil Romaniei, partidul si presedintele sau sunt salvati. Ceilalti sunt negri de suparare si merg cu gandul pana la convocarea unui Congres extraordinar care sa analizeze situatia din partid. Acestia au estimat ca pierderea de credibilitate pentru partid este foarte mare si pun la indoiala capacitatea primului-ministru de a conduce partidul. Marti, saptamana viitoare, Calin Popescu Tariceanu are programata o intrevedere cu grupurile parlamentare ale PNL, pentru a discuta si a se consulta cu acestia.
Parlamentarii PNL si PD, convocati ieri in sesiune extraordinara, se intrebau pe holurile Palatului Parlamentului ce anume l-a determinat pe Tariceanu sa-si doreasca atat de mult sa pastreze functia de prim-ministru. Unul dintre liberali a spus ca doar dorinta de putere, dar un coleg de partid i-a dezvaluit faptul ca seful Executivului ar fi fost amenintat de sotie cu divortul in cazul in care demisioneaza. (Anca HRIBAN)
PNL se tulbura
Stoica cere schimbarea lui Tariceanu
Foto: Mediafax Decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a reveni asupra demisiei a tulburat si mai tare apele in PNL. Piruetele lui Tariceanu au scos la iveala existenta a doua tabere, pro si contra mentinerii premierului in fruntea liberalilor. Cel mai mare adversar declarat este fostul sef al PNL, Valeriu Stoica, care a anticipat minimizarea partidului in lipsa unui plan de schimbare doctrinara. Punctul culminant al actiunii semnate de Stoica s-a consumat marti seara, imediat dupa ce presedintele PNL a anuntat ca nu-si va mai da demisia din fruntea Guvernului. El a venit atunci cu o cerere vehementa si categorica: Tariceanu ar trebui sa demisioneze urgent si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL si a Aliantei.
"Sunt surprins de ultimele declaratii ale premierului. Este greu de gasit o explicatie a acestei permanente oscilatii a lui Tariceanu. Este problema lui, pe mine ma intereseaza ce se intampla cu PNL", a afirmat Stoica, citat de Mediafax. El a atacat "performantele premierului", sustinand ca a fost afectata pozitia PNL pe scena politica si ca, in aceste conditii, numirea lui Stolojan in fruntea Guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitatii partidului. "Aceasta varianta are insa nevoie de sprijinul conducerii PNL si bineinteles trebuie sa fie agreata si de Tariceanu, intrucat este in discutie si credibilitatea Aliantei", a subliniat fostul presedinte liberal. "Guvernul trebuie intarit prin aducerea unui premier nou si a unor noi ministri cu experienta alaturi de cei care sunt buni in actualul Cabinet", a mai spus Stoica referindu-se la Mona Musca si Gheorghe Flutur.
Olteanu: "Stoica e inchis intr-o lume a itelor politice"
Foto: Mediafax O contrareplica la declaratiile lui Stoica a venit din partea ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. El a spus, citat de Mediafax, ca "PNL dezaproba declaratiile si provocarile lui Valeriu Stoica", despre care spune ca isi urmareste obsesiv indeplinirea planurilor politice personale. Stoica "este inchis intr-o lume a itelor politice, lume din care lipseste realitatea inundatiilor", in timp ce "PNL traieste aceasta realitate si actioneaza ca atare, pentru ca oamenii nu pot fi lasati singuri in fata calamitatilor", a comentat Olteanu. In consecinta, el i-a cerut lui Stoica sa inceteze cu declaratiile sale referitoarele la "binele" partidului si al Aliantei DA, intrucat el "incearca sa induca impresia ca in PNL exista conflicte si ca foarte multi liberali sunt gata sa vina alaturi de el impotriva interesului general".
Campeanu: "Unii liberali vor schimbarea lui Tariceanu"
Despre nemultumitii din PNL si existenta a doua tabere a vorbit si senatorul PNL, Radu Campeanu. El a sustinut ca in unele filiale ale partidului se discuta despre declansarea unui congres extraordinar, care sa aiba la baza inlocuirea lui Tariceanu de la sefia PNl. "In unele judete s-a discutat despre congres extraordinar si combinatii populare, insa asemenea propuneri nu sunt oportune. Aceasta moda este depasita. PNL nu are nevoie de congrese extraordinare si diverse combinatii populare. Noi avem un anumit trecut si nu trebuie sa discutam de combinatii ieftine", a afirmat Campeanu. El a refuzat sa spuna in ce filiale se discuta de schimbarea lui Tariceanu de la sefia PNL, mentionand doar ca "autorul" acestor discutii este fostul lider al partidului, Valeriu Stoica. "Sunt diversi, in teritoriu, care au aceste pareri, dar cei de la centru s-au pronuntat impotriva", a mai spus reprezentantul conducerii PNL. (Roxana ANDRONIC)
Conservatorii boicoteaza Coalitia
Sergiu Andon (Foto: Mediafax) Conservatorii lui Dan Voiculescu au mai confirmat inca o data, daca mai era cazul, ca interesul lor este mai presus de orice promisiune facuta si de orice angajament luat in fata partenerilor de guvernare. Chiar daca la nivel declarativ, liderul PC jura credinta Aliantei PNL-PD si Coalitiei din care face parte, parlamentarii partidului merg insa alaturi de PSD. Dupa ce in Senat, la legea privind declararea averilor demnitarilor umanistii au fost in prima faza cei mai inversunati adversari ai Puterii, ieri la Camera Deputatilor s-a mai consumat un episod din inconsecventa "solutiei imorale". Marul discordiei l-a constituit ordonanta 76/2005 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si ministerelor. In timp ce in comisia de administratie votul a fost foarte strans - 12 pentru si 11 impotriva - la comisia juridica au votat pentru actul normativ 12 deputati, in timp ce 6 au votat impotriva, iar presedintele comisiei, Sergiu Andon (PC), s-a abtinut.
Neconstitutionalitatea ca argument
Pozitia exprimata de Sergiu Andon in cadrul Comisiei juridice a fost cel putin ciudata, mai ales ca aliatii au afirmat cu tarie ca Dan Voiculescu s-a transformat intr-un partener de nadejde. Intr-o declaratie acordata Rompres, Sergiu Andon a apreciat ca actul normativ este neconstitutional si "incurajeaza joaca de-a demisia". In opinia sa, ordonanta de urgenta nu se justifica in conditiile in care risca sa permanentizeze interimariatul guvernamental si orienteaza, totodata, executivul interimar spre activitatile legislative, in conditiile in care un guvern interimar trebuie sa se concentreze pe probleme administrative. Sergiu Andon a apreciat ca fiind ciudat faptul ca ordonanta a primit mai intai avizul de fond al Comisiei de administratie si ulterior avizul comisiei juridice, cand ar fi trebuit sa fie invers. Neconstitutionalitatea actului normativ a fost invocata in cadrul sedintei comisiei juridice si de catre deputatii PSD.
Actul normativ confera Executivului posibilitatea ca pe perioada interimariatului sa poata promova acte normative cu putere juridica de lege, cel putin pentru trei situatii considerate ca fiind exceptionale: adoptarea unor masuri care sunt necesare pentru respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de UE; adoptarea unor reglementari in domeniul bugetar privind administrarea, repartizarea si utilizarea veniturilor si cheltuielilor bugetare si in cazul producerii unor evenimente ale caror efecte nu pot fi inlaturate decat prin masuri stabilite de acte normative cu forta juridica de lege. (R.A.)
PD s-a facut de ras
Mircea PAUN - ZIUA Foto Liderul PD Emil Boc a afirmat ieri, la finalul unei sedinte fierbinti a conducerii democrate, ca partidul sau a fost pus in dificultate de decizia premierului de a renunta la demisie. Cu toate acestea, a adaugat Boc, PD sustine eforturile Guvernului de refacere a tarii dupa inundatii si masurile pentru integrarea in UE. Democratii au sustinut ca prin renuntarea la alegerile anticipate s-a pierdut un moment politic important pentru depasirea actualei situatii de blocaj politic si pentru obtinerea unei majoritati parlamentare, capabila sa sustina eforturile Romaniei de integrare europeana si de reformare a justitiei. "Decizia primului-ministru de a renunta la demisie a pus in dificultate PD care, dupa ce a adoptat in unanimitate la Consiliul National de Coordonare solutia alegerilor anticipate, a fost pus in fata situatiei deciziei premierului, dupa ce si PNL luase aceeasi decizie in forurile de conducere", a aratat Boc. El a subliniat, insa, ca PD va respecta prevederile Protocolului Aliantei. Boc a insistat asupra faptului ca PD a ramas consecvent pozitiei conform careia alegerile anticipate ar fi reusit sa deblocheze actuala situatie politica si ar fi creat premisele constituirii unei majoritati solide.
Democratii respecta decizia
El a adaugat ca, prin decizia premierului de renuntare la demisie, practic a fost eliminata posibilitatea declansarii alegerilor anticipate. Boc a admis ca decizia demisiei este un act unilateral, pe care premierul a anuntat-o si pe care premierul a retras-o. Liderul PD a amintit ca marti, liderii Aliantei au luat act de decizia premierului de a renunta la demisie. "Respectam decizia primului-ministru", a adaugat Emil Boc. El a dat asigurari ca ministrii PD nu se vor retrage din Guvern, dar a refuzat sa se pronunte asupra oportunitatii unei remanieri guvernamentale. Intrebat ce se va intampla in Parlament, daca va fi depusa o motiune de cenzura impotriva Guvernului, liderul PD a raspuns ca daca va exista o decizie a primului-ministru de a demisiona sau daca va exista o motiune de cenzura votata de opozitie vor avea loc alegeri anticipate.
"Cinci ore am incercat sa-l convingem sa isi dea demisia"
Emil Boc a recunoscut ca PD a avut in ultimele zile o serie de discutii cu presedintele Traian Basescu, dar care nu au vizat situatia politica, ci numai aspectele legate de inundatii. Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a amintit, la randul sau, ca PD s-a pronuntat la Consiliul National de Coordonare in favoarea declansarii alegerilor anticipate. Intrebat cum mai pot fi declansate acum alegerile anticipate, el a raspuns: "avem prevederi constitutionale", refuzand sa faca alte precizari. Secretarul general al PD, Vasile Blaga a marturisit ieri ca nu e deloc incantat de ceea ce a facut Tariceanu. "Cinci ore am incercat sa-l convingem sa isi dea demisia. Nu sunt de acord cu decizia primului-ministru, dar nu vrem sa provocam o criza", a mai spus Blaga. (A. HRIBAN)
Tariceanu a cerut un vot de incredere
Prioritatile Guvernului Romaniei in acest moment sunt: solutionarea crizei inundatiilor, integrarea europeana in conformitate cu calendarul stabilit si realizarea reformei in justitie, a precizat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, in discursul sustinut in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului. El a prezentat o serie de solutii referitoare la cele trei teme majore si a declarat ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru agenda anuntata. "Prima tema importanta este legata de reconstructia tarii dupa inundatiile care au lovit in acest an Romania si care, prin amploare, necesita o implicare financiara majora a Guvernului", a precizat primul-ministru. El a mentionat ca fondurile guvernamentale alocate in vederea ajutorarii sinistratilor din Banat se ridica la 4.000 de miliarde de lei vechi si a adaugat ca, in prezent, reprezentantii Cabinetului evalueaza pagubele din zona Moldovei. Pe de alta parte, Tariceanu a afirmat ca prioritatea zero pe agenda Executivului este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007. "Integrarea in Uniunea Europeana a fost si este prioritatea numarul unu a Guvernului.
Asumarea raspunderii pentru reforma administratiei
Obiectivul strategic al Romaniei este integrarea la 1 ianuarie 2007, conform calendarului stabilit prin tratatul de aderare, si conform interesului Romaniei", a afirmat premierul. El le-a atras insa atentia parlamentarilor ca integrarea nu este automata, aceasta implicand indeplinirea angajamentelor luate pentru a nu fi activata clauza de salvgardare. "Avem de lucru, si avem nevoie de un sprijin ferm si permanent din partea Parlamentului in procesul de legiferare. Va cer acest sprijin, nu pentru mine, ci pentru Romania si pentru romani", a fost mesajul pe care Calin Popescu Tariceanu l-a adresat senatorilor si deputatilor. De asemenea, a adaugat el, deoarece resursele de care Romania va beneficia din partea (UE) sunt vitale, Guvernul va lansa in urmatoarele saptamani pachetul de masuri menite sa asigure capacitatea de absorbtie si utilizare a banilor. "Pentru compatibilizarea administratiei publice romanesti cu modelul european, in aceasta toamna Guvernul pe care il conduc isi va asuma raspunderea pentru reforma administratiei publice si descentralizarea acesteia", a mai specificat primul-ministru.
Restante de toamna
Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca, pentru realizarea reformei in justitie, Executivul are in vedere aplicarea legilor reformei, modificarea legii Curtii Constitutionale si alocarea de fonduri suplimentare pentru reforma in Justitie. El a criticat decizia luata de judecatorii Curtii precizand ca aceasta demonstreaza ca avem de-a face cu structuri invechite, complicitati si jocuri de interese. "Nu este posibil ca un judecator al Curtii Constitutionale sa se pronunte atunci cand este vorba de interesele sale sau ale sotiei. Vom propune inca in aceasta toamna reglementarea situatiei conflictului de interese si pentru judecatorii Curtii Constitutionale. Vom introduce institutiile recuzarii si abtinerii in astfel de situatii, asa cum legea prevede pentru orice judecator din Romania", a anuntat primul-ministru. (Razvan GHEORGHE)
Parerea premierului
Inundatiile au incurcat anticipatele
Calin Popescu Tariceanu a afirmat ieri, dupa ce a comis declaratia politica in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului ca, pana la urma, anticipatele ar fi fost bune, daca nu ar fi incurcat socotelile inundatiile. Premierul a raspuns astfel afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia "s-a ratat un moment inca bun pentru declansarea alegerilor anticipate", spunand ca, daca nu ar fi fost inundatii, intr-adevar era un moment bun pentru alegeri. Intrebat daca isi simte amenintata pozitia de lider al PNL, in contextul nemultumirilor evidente legate de renuntarea la demisie, Tariceanu a simtit nevoia stringenta sa-l ia peste picior pe fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, principalul critic al sucirilor actualului premier. "Am vazut declaratiile unui coleg din PNL, care reprezinta un numeros grup care e reprezentat de o singura persoana, anume de el insusi", a incercat Tariceanu o gluma, referindu-se, in acelasi timp, la oportunitatea ideii de a se organiza un Congres extraordinar al partidului. Intrebat, pe de alta parte, daca reprezentantii PD au incercat sa-l convinga sa nu renunte la demisie, Tariceanu a raspuns negativ. Dintre Blaga si Tariceanu, unul omite cu siguranta adevarul, in conditiile in care secretarul general al PD a spus presei ca, de fapt, democratii au incercat sa-l convinga pe premier timp de cinci ore sa-si dea demisia si, eufemistic spus, "sa fie consecvent in declaratii". Seful Guvernului a recunoscut ca este posibila o remaniere guvernamentala, dar a fost consecvent cu ultimele sale declaratii pe aceasta tema si nu a dorit sa dea detalii: "Intotdeauna, remanierea este la dispozitia primului-ministru, din primul pana in ultimul minut al mandatului", a adaugat enigmatic Tariceanu. (Carmen EPURAN)
Posibila remaniere guvernamentala
Foto: Rompres Premierul Calin Popescu Tariceanu va proceda, in perioada imediat urmatoare, la o remaniere guvernamentala, al carei principal scop va fi sa detensioneze situatia politica si care ii va viza in principal pe ministrii care au facut obiectul criticilor in ultimele luni, au declarat surse guvernamentale. Potrivit acestor surse, activitatea membrilor Cabinetului a fost evaluata pe parcursul ultimelor doua saptamani, premierul intentionand sa schimbe o parte dintre ministrii cu o activitate considerata insuficient de eficienta. "Nu au fost inca discutii concrete, dar remanierea pluteste in aer si se va produce foarte rapid. Simtim ca este nevoie de o astfel de operatiune, care sa rezolve problemele determinate de situatia politica actuala. Este normal sa apara figuri noi si sa se recurga la remaniere atunci cand te afli in criza", au spus sursele mentionate.
Printre numele vehiculate care ar putea face obiectul schimbarilor in functie sunt Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ministrul Integrarii, Ene Dinga, insa schimbarea acestora depinde atat de decizia premierului, cat si de sustinerea lor politica de catre partidele care i-au propus in functii. (Mediafax)
Vicepremierul Gheorghe Seculici e sincer: Justitia si Concurenta pot amana integrarea
Foto: Mediafax Justitia si concurenta sunt cele doua componente fundamentale care fac obiectul clauzei de salvgardare si care pot amana integrarea Romaniei in Uniunea Europena, a declarat ieri vicepremierul Gheorghe Seculici, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, citat de Rompres. Prezent la un seminar pe tema editiei 2005 a Programului Economic de Preaderare (PEP), acesta a explicat ca institutiile - arbitru pentru cele doua domenii sunt Curtea Constitutionala si Consiliul Concurentei, autoritati care asigura respectarea regulilor in viata sociala intr-un stat de drept si respectiv care reglementeaza fortele pietei. "Faptul ca noi avem dificultati pe parcursul aderarii la cele doua domenii nu este lipsit de semnificatie (...) suntem deci in situatia paradoxala de a trebui sa raspundem pentru riscul activarii clauzei de salvgardare cand in fruntea autoritatilor care administreaza domeniile pentru care am primit "bile negre" din parte UE se afla tocmai cei mandatati de PSD sa gestioneze justitia si concurenta si ale caror rezultate se pot vedea cu ochiul liber. Rezultatele lor s-au concretizat chiar in existenta clauzei de salvgardare, a carei declansare incercam sa o evitam", a afirmat Gheorghe Seculici. Ministrul de Stat a mai spus ca este important ca PEP sa devina un instrument suficient de cuprinzator si eficient pentru a evita orice posibilitate de blocaj din partea unor astfel de arbitri si ca proba europeana pe care Romania o va avea in urmatoarele luni depinde de indeplinirea acestor doua conditii fundamentale. Oficialul guvernamental a mai aratat ca editia din acest an a PEP este decisiva pentru a asigura Comisia Europeana ca Romania este hotarata sa duca la bun sfarsit reformele la care s-a angajat prin tratatul de preaderare semnat in aprilie 2005. (A.G.C.)
Marko Bela stia inainte de Bruxelles ca Tariceanu s-a razgandit
Mircea PAUN - ZIUA Foto Premierul Calin Popescu Tariceanu era hotarat sa renunte la ideea demisiei chiar inainte de a pleca la Bruxelles. Dezvaluirea nu a fost facuta de vreun liberal, prieten cu Tariceanu, ci chiar de liderul UDMR, Marko Bela. Acesta a recunoscut, intr-o declaratie facuta, ieri, pentru agentia ungara de stiri MTI si preluata de Mediafax, ca premierul i-a spus inca de luni, inainte de a pleca la Bruxelles, despre posibilitatea de a renunta la demisie. Marko si-a completat declaratia pentru agentia ungatra de stiri, spunand ca la acel moment a fost intru totul de acord cu premierul. Potrivit Buletinului Informativ al UDMR, Marko Bela a aratat, in declaratia acordata, ca luni a avut o lunga convorbire cu primul-ministru, inainte ca acesta sa fi plecat la Bruxelles. (C.E.)
PSD si PRM nu depun motiune de cenzura
Opozitia nu are de gand sa depuna motiune de cenzura pe marginea asumarii raspunderii Guvernului pe declaratia de politica generala, atat PSD cat si PRM anuntand ca nu au in vedere sa demareze o astfel de actiune. De altfel, si Puterea s-a aratat convinsa ca Executivul nu va intampina probleme in Parlament, partidele guvernamentale sustinand ca o posibila sustinere din partea lor a unei motiuni de cenzura este exclusa. "Sunt convins ca nici unul din partidele din opozitie nu va fructifica posibilitatea procedurala prevazuta de Constitutie referitoare la depunerea unei motiuni de cenzura in termen de trei zile", a spus liderul grupului PD din Camera Deputatilor Cristian Radulescu. Liderul grupului PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas (foto), a anuntat si el ca parlamentarii PRM nu vor introduce motiune de cenzura in urma asumarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului. "Este un simplu joc politicianist la care noi nu subscriem", a afirmat Bolcas. Deputatul PRM a precizat ca neintroducerea unei motiuni de cenzura de catre PRM nu inseamna, automat, ca acest partid il sustine pe premier. El a evitat sa precizeze daca parlamentarii acestui partid vor sprijini o eventuala motiune de cenzura depusa de PSD, sustinand ca este improbabil ca social-democratii sa faca un astfel de demers. La randul sau, senatorul Ion Iliescu a precizat ca PSD nu va depune o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu. "Cred ca nu va fi nici o motiune, din cate stiu eu nu exista o astfel de intentie. A fost o motiune acum doua saptamani", a comentat Iliescu. Aceasta declaratie a fost imbratisata si de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, care a sustinut ca PSD nu s-a gandit inca la o motiune de cenzura. (C.E., R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.