Numarul caselor distruse de inundatii a crescut la 2.364, dupa ce autoritatile au decis sa includa pe aceasta lista si imobilele avariate in poportie de 80%, a anuntat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la sfarsitul sedintei
Numarul caselor distruse de inundatii a crescut la 2.364, dupa ce autoritatile au decis sa includa pe aceasta lista si imobilele avariate in poportie de 80%, a anuntat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la sfarsitul sedintei comitetului pentru situatii de urgenta. Blaga a declarat ca furtuna de marti a fasat pe intuneric alte 256 de localitati, care se adauga la cele peste 50 care nu beneficiaza de energie electrica din cauza inundatiilor. Un numar de 19 localitati erau, ieri, izolate, dintre care 13 in judetul Vrancea si 6 in judetul Bacau, a adaugat ministrul. Pana ieri, in judetele Vrancea, Braila, Galati si Buzau au mai ramas 42 de localitati din 341 fara curent electric, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Specialistii Electrica Muntenia Nord, care si-au facut in Focsani un centru de comanda, au apreciat ca pana sambata toate aceste localitati vor avea energie. In Hunedoara, furtuna de marti a distrus si celebrul Gorun al lui Horea, din cimitirul satului Tebea.
"Operatiunea portbagajul"
Secretarul general al Prefecturii Vrancea, Constantin Mandrila - surprins de jurnalisti in timp ce punea in portbagajul masinii sale doua baxuri de conserve din ajutoarele pentru sinistrati - este urmarit penal pentru furt calificat, informeaza Ministerul Public. Procurorii de la Parchetul Tribunalului Vrancea il mai cerceteaza in dosarul penal nr. 656/P/2005 si pe Florin Cioaric. Florin Cioaric a fost surprins de Corneliu Puiu in timp ce transporta un sac cu conserve de carne, precum si o cutie de carton avand acelasi continut, in boxa locuintei lui Mandrila. Bunurile sustrase proveneau din ajutoarele pentru sinistrati primite din rezervele statului. Anchetatorii au gasit in boxa celor doi 100 de cutii de conserva cu pateu de ficat si 50 de cutii de conserva cu carne de vita.
Oficialii la inundatii
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, s-a aflat, marti seara, in judetul Bacau, la Comanesti, pe raul Trotus, pentru a inspecta zonele inundate. Ministrul a dispus masuri de accelerare a lucrarilor de consolidare a malurilor, unde s-au constatat eroziuni puternice ce afecteaza constructiile din imediata apropiere. La Ciobanus, din comuna Asau, s-au dispus masuri de verificare a tuturor lucrarilor efectuate in albie, in special contextul in care au fost amplasate gaterele in albia Trotusului si afluentii sai. In Galati, Sulfina Barbu a inspectat lucrarile de inchidere a bresei dintre localitatile Independenta si Piscu, pe malul stang al paraului Suhu.
Ajutoare de la mineri
Ajutoarele pentru sinistrati continua sa fie trimise in zonele afectate. Astfel, minerii de la exploatarile Paroseni si Vulcan, din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, au strans si vor dona alimente si bunuri de uz casnic in valoare de peste 1 miliard de lei. O caravana Carrefour, formata din 4 autocamioane, va pleca din Bucuresti, in urmatoarele zile, catre zonele afectate de inundatii, pentru a oferi sinistratilor bunuri de prima necesitate - zahar, apa, faina, orez, conserve, pilote. Autoritatile locale din zonele izolate vor fi dotate cu telefoane mobile cu numere speciale, care vor functiona gratuit.
Un milion de euro de la Petrom
Petrom doneaza suma de 750.000 euro, prin intermediul Crucii Rosii din Romania in vederea sustinerii populatiei din judetele sinistrate, pentru achizitionarea si distribuirea de corturi, pachete igienice de prima urgenta si pompe pentru curatarea si dezinfectarea fantanilor. Ulterior, se vor dezvolta proiecte pe termen scurt si mediu pentru refacere, reconstructie si reabilitare in zonele sinistrate.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului in strainatate au initiat o actiune de strangere de fonduri si ajutoare materiale pentru a sprijini persoanele afectate de inundatii, informeaza MEC. De altfel, Coreea de Sud a anuntat ca va dona 50.000 de dolari sinistratilor din Moldova, la care se adauga cele 30.000 de dolari donati pentru cei din Banat. (L.M.)
Premier la lumanare
Dupa ce a anuntat ca nu mai demisioneaza, premierul Calin Popescu Tariceanu a plecat spre zonele inundate din Moldova si-a petrecut noaptea de marti spre miercuri in casa unui satean din Agas, una dintre localitatile greu lovite de inundatii, unde a stat la lumanare, a mancat branza si a cerut "pastile de cap", informeaza Mediafax. Simion Alboaie, gazda lui Tariceanu, a spus ca a fost anuntat de prezenta neobisnuitului musafir cu o ora inainte de sosirea acestuia. "Am facut patul si am pregatit ceva de mancare. Noi nu avem lumina si am stat putin de vorba cu premierul, la lumanare. I-am spus care sunt cauzele care au dus la inundatii si ca trebuie sa se umble la cauze, nu la efecte, daca nu vrem sa se repete", a povestit sateanul. Lui Alboaie, seful Guvernului i s-a parut un om simplu, deschis si, in urma experientei pe care a trait-o, il vede drept "cel mai bun premier". "A mancat niste branza si mi-a spus sa ii dau pastile de cap, ca il doare capul de cate a vazut pe aici", a mai spus acesta. Dupa o noapte petrecuta la lumanare, dimineata, Tariceanu s-a barbierit folosind ustensilele din trusa proprie dupa care, la micul dejun, a mancat miere si coacaze culese chiar de gazda sa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.