Natoire, al carui tata era sculptor si i-a fost o vreme profesor, a studiat la Paris de la varsta de 17 ani, intai cu pictorul Louis Galloche, apoi cu Francois Le Moyne, care i-a si transmis atractia pentru nudul feminin. Prima lucrare, "Manoah oferi
Natoire, al carui tata era sculptor si i-a fost o vreme profesor, a studiat la Paris de la varsta de 17 ani, intai cu pictorul Louis Galloche, apoi cu Francois Le Moyne, care i-a si transmis atractia pentru nudul feminin. Prima lucrare, "Manoah oferindu-i un sacrificiu Domnului", pictata pe cand era in Italia, i-a adus lui Natoire Premiul Romei, in 1721. Ulterior a primit numeroase comenzi, si a castigat un alt premiu important, din partea Accademiei di San Luca, inainte de a se intoarce in Franta, in 1730. In 1734, a devenit membru al Academiei Regale franceze.
Imediat dupa revenirea in tara natala, Natoire a fost contractat de Directeur-General des Batiments pentru o lucrare decorativa la Chateau de La Chapelle-Godefroy, la care a pictat timp de noua ani. Intre 1737 si 1739, Natoire a colaborat (impreuna cu Carle Vanloo, Pierre-Charles Tremoliers si Francois Boucher) cu arhitectul Germain Boffrand la restaurarea cladirii (Hotel de Soubise) care astazi adaposteste Arhivele Nationale Franceze.
In 1751, Natoire s-a intors in Italia, ca director al Academie de France din Roma, unde altadata studiase el insusi; in ultimii ani ai vietii, s-a ocupat mai mult de desen si de activitatea profesorala.
Charles-Joseph Natoire le-a fost maestru lui Hubert Robert si Jean-Honore Fragonard.
La Muzeul National de Arta al Romaniei poate fi vazut tabloul "Venus cerandu-i lui Vulcan arme pentru fiul sau Enea" (dupa1732), de la Muzeul Fabre din Montpellier. (I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.