"Axa Paris - Berlin - Moscova nu va mai fi mentinuta in viitor" a afirmat purtatorul de cuvant al grupului parlamentar al Uniunii Crestin Democrate din Germania, Friedbert Pflueger. Cum germanii intentioneaza in proportie de 46% sa voteze in favoarea
"Axa Paris - Berlin - Moscova nu va mai fi mentinuta in viitor" a afirmat purtatorul de cuvant al grupului parlamentar al Uniunii Crestin Democrate din Germania, Friedbert Pflueger. Cum germanii intentioneaza in proportie de 46% sa voteze in favoarea aliantei dintre Uniunea Crestin Democrata (CDU) si Uniunea Crestin Sociala (CSU), este foarte probabil ca aceasta axa sa se dizolve. Eforturile cancelarului Schroder, bun prieten cu Putin, de a provoca alegeri anticipate nu fac decat sa grabeasca ascensiunea primei femei la postul de cancelar al Germaniei: Angela Merkel.
Sefa conservatorilor germani isi doreste o apropiere de structurile atlantice in cadrul politicii externe a Berlinului. Crescuta in Germania de est, buna cunoscatoare a "binefacerilor" sovietice in Europa, Angela Merkel poate deveni o doamna de otel a continentului. Inca din 2003, in ciuda protestelor publice, Merkel a descris razboiul din Irak ca fiind de neevitat. Pe de alta parte, Merkel a subliniat de curand ca in eventualitatea accederii crestin democratilor la putere Berlinul nu va trimite trupe germane in Irak.
Deja sefa crestin-democratilor germani a inceput efectuarea primilor pasi pentru configurarea noii politici externe a Berlinului. Ieri a vizitat Parisul, unde s-a intalnit cu presedintele Jacques Chirac. In viziunea crestin-democratilor germani, politica europeana este strans legata de relatia transatlantica. Dupa cum arata ieri Friedbert Pflueger in cotidianul francez Le Figaro nu este vorba ca Berlinul sa aiba aceeasi pozitie cu Statele Unite, insa reuniunile Paris-Berlin-Moscova cu accente anti-americane au avut drept rezultat impingerea democratiilor est-europene de partea SUA si divizarea Europei unite. Istoria si simbolurile sunt deosebit de importante in relatiile externe. Iar Parisul, Berlinul si Moscova au sarbatorit la Kaliningrad fara sa invite Varsovia. Cuiul Kaliningradului, batut in usa Europei, va da multa bataie de cap in viitor - iar in acest caz omiterea Poloniei nu face decat sa trezeasca suspiciuni.
Noile orientari anuntate ale politicii externe germane se refera in principal la Uniunea Europeana. In ceea ce priveste aderarea Romaniei, la o intalnire cu reprezentantii presei straine acreditati la Berlin, Angela Merkel a subliniat ca este in favoarea primirii Romaniei si Bulgariei in UE, dar a insistat ca cele doua tari trebuie sa indeplineasca intocmai criteriile de aderare.
In urma intalnirii cu presedintele Chirac, Angela Merkel s-a pronuntat in favoarea refacerii tempo-ului care a consacrat Franta si Germania in calitate de "motor" al initiativelor din cadrul Uniunii Europene. Sefa crestin-democratilor germani a sustinut ieri edificarea unei "Europe politice" si a scos in evidenta necesitatea ca "toate initiativele care trebuie sa fie luate trebuie sa fie, in acelasi timp, deschise catre toate tarile din Europa".
O alta prioritate crestin-democrata in ceea ce priveste Uniunea Europeana este problema aderarii Turciei. Pozitia unei eventuale guvernari CDU este ca Uniunea Europeana ar trebui sa se orienteze in negocierile cu Turcia in directia unui parteneriat privilegiat ca scop realist. Acceptarea ca membru deplin a Turciei ar fi prea mult pentru o Uniune Europeana aflata deja in criza.
Venita din Germania de est, Angela Merkel si-a facut ucenicia politica sub obladuirea cancelarului Helmut Kohl, in cabinetul caruia a ocupat postul de ministru pentru problemele femeilor si tinerilor. Crescuta in Germania sovietizata, Angela Merkel stie prin ce a trecut Europa de est. Colaboratoare apropiata a arhitectului reunificarii Germaniei, Angela Merkel ar putea prelungi inspre tarile din estul Europei colaborarea transatlantica pe care o preconizeaza. Germania a reusit in mare parte sa scape de mostenirea invaziei sovietice prin unificare. Un sprijin politic sporit al Berlinului pentru tarile din estul Europei ar putea contribui la eradicarea otravii lasate in urma de invazia sovietica. O intarire a cooperarii Washington-Berlin nu poate decat sa duca la o rezolvare a problemelor din bazinul pontic, din vecinatatea imediata a Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.