Executivul de la Londra analizeaza posibilitatea retragerii trupelor stationate in Irak in urmatoarele 12 luni, a anuntat, recent, ministrul britanic Apararii, John Reid, citat de "The Scotsman". Marea Britanie intetioneaza sa isi "reduca treptat pre
Executivul de la Londra analizeaza posibilitatea retragerii trupelor stationate in Irak in urmatoarele 12 luni, a anuntat, recent, ministrul britanic Apararii, John Reid, citat de "The Scotsman". Marea Britanie intetioneaza sa isi "reduca treptat prezenta" militara in Irak in favoarea fortelor de ordine irakiene, a declarat oficialul britanic. "Cred ca procesul ar putea incepe - si nu mai mult de atat - in urmatoarele 12 luni," a continuat Reid. Anuntul intervine in contextul in care sfarsitul de saptamana trecut a fost marcat de izbucnirea unui val de violente in Irak, in urma caruia peste 100 de persoane, printre care si trei soldati britanici, si-au pierdut viata. Insurgenta irakiana "arunca in joc tot ce are" in cadrul atentatelor deoarece Guvernul irakian inregistreaza progrese, a declarat ministrul britanic al Apararii, in urma incidentelor. "Motivul pentru care (situatia, n.red.) se agraveaza este exact acela ca, in ceea ce priveste controlul si fortele de securitate irakiene, situatia progreseaza," a mai adaugat Reid.
Marea Britanie fusese avertizata
"In prezent nu exista nici un grup care sa manifeste intentia si sa dispuna de capacitatea de a ataca Marea Britanie", a fost concluzia unui raport confidential realizat de serviciile secrete britanice cu mai putin de o luna inainte de comiterea atentatelor de la Londra, soldate cu 56 de morti si aproximativ 700 de raniti, potrivit ultimului bilant prezentat de Scotland Yard, relateaza cotidianul american "NY Times" in editia sa electronica de ieri. Desi evaluarea Centrului de Analiza Terorista, ajunsa in atentia agentiilor guvernamentale britanice inca din luna iunie, preciza ca "evenimentele din Irak continua sa constituie o motivatie si un punct central al activitatilor teroriste din Marea Britanie," Guvernul de la Londra a decis sa reduca nivelul de amenintare terorista de la indicativul "precis definit" la "substantial". In pofida faptului ca nu avertiza asupra unui atac iminent, raportul nominaliza doua surse de amenintare, identificate in reteaua Al-Queda si in persoana radicalilor locali, inspirati de organizatia terorista amintita sau actionand pe cont propriu. Autoritatile britanice au refuzat sa comenteze dezvaluirile, argumentand, pe de alta parte, ca modificarea nivelului de avertizare terorista nu a avut un impact propriu-zis asupra masurilor de prevenire a terorismului.
Atentatele de la Londra declansate de interventia in Irak
Guvernul de la Londra a respins concluziile unui raport independent care sustine ca sprijinul militar acordat Statelor Unite in Irak a crescut pericolul atacurilor extremiste in Marea Britanie, informeaza BBC. Raportul realizat de Chatham House, un influent institut de cercetare, sustine ca sprijinul acordat de Marea Britanie invadarii Irakului a amplificat activitatile organizatiei Al-Queda, de recrutare, propaganda si colectare de fonduri. Studiul Chatham House a fost realizat inaintea atentatelor de la Londra. Concluzia ca Marea Britanie este amenintata de terorismul international din cauza aliantei extrem de stranse cu Statele Unite a provocat raspunsul prompt al guvernului de la Londra. Jack Straw, ministrul de Externe britanic, a declarat ca asemenea concluzii sugereaza ca atentatele din 11 septembrie din Statele Unite ar fi avut loc dupa razboaiele din Afganistan si Irak - cand de fapt acestea au fost raspunsul la un atac premeditat si neprovocat impotriva Statelor Unite. "A trecut vremea gasirii de scuze in favoarea terorismului. Teroristii au atacat in toata lumea atat in tari aliate cu Statele Unite, cat si in tari care nu au nimic de-a face cu razboiul din Irak. Teroristii vor gasi intotdeauna scuze pentru faptele lor si este raspunderea lumii civilizate sa ia atitudine impotriva terorismului", a spus Straw. Raportul elaborat de Chatham House sustine ca Marea Britanie ar fi secundul Statelor Unite in razboiul din Irak, ceea ce ar fi afectat negativ campania impotriva terorismului din Marea Britanie. "Nu avem nici un dubiu ca Marea Britanie a fost pe lista tintelor terorismului mult inaintea razboiului din Irak. Dar, daca ne uitam la evolutia acestui conflict putem vedea ca Al-Queda l-a exploatat la maximum si credem ca rezultatul este un pas inapoi in lupta impotriva Al-Queda", a spus unul dintre autori.
Europa, somata
In urma revendicarii atentatelor de la Londra, organizatia terorista Brigazile Abu Hafs al-Masri a acordat "tarilor cruciate" un termen de o luna pentru a-si retrage efectivele militare din Irak, amenintand, in caz contrar, cu noi violente, transmite "Le Figaro" in editia sa de ieri. Adresat "guvernelor europene, dupa atentatele de la Londra," ultimatumul publicat pe internet precizeaza ca "acest mesaj este ultimul pentru tarile europene. Le acordam o luna pentru ca sa-si retraga soldatii din Irak. Dupa aceasta, nu vor mai exista mesaje, ci numai actiuni, intreprinse in inima Europei." "Atacarea oraselor europene este un act de aparare legitima a musulmanilor. Este vorba despre o replica la injustitiile comise la randul lor," mai precizeaza textul. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.