Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de catre stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ, printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea 541/ 2002 privind economisirea si creditarea in sistem
Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de catre stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ, printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea 541/ 2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Astfel, prima acordata de stat va fi, de acum inainte, de 15% din suma economisita de client intr-un an, dar nu va putea depasi echivalentul in lei a 100 de euro, calculat la rata de schimb leu-euro comunicata de BNR. Pentru tinerii de pana in 35 de ani cu trei sau mai multi copii, prima poate ajunge pana la 130 de euro. "Guvernul a aliniat, astfel, prevederile legislatiei romanesti in domeniu cu prevederile similare din tarile europene in care functioneaza economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ", se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului. Anterior legea prevedea ca prima acordata de stat sa fie de 30% din suma economisita intr-un an, iar cuantumul sau nu putea depasi un salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de autoritatea nationala de statistica la finele anului. Ordonanta adoptata de Guvern abroga din Legea 541/2002 articolul potrivit caruia primele acordate si dobanzile bonificate la depozitele clientilor, nu erau incluse la calculul impozitului pe venit.
Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, singura institutie care ofera un produs de economisire creditare in domeniul locativ, considera ca numai stabilitatea cadrului legal creeaza premisele dezvoltarii unui segment de piata, a dezvoltarii unei nise de piata cu potential. "Actionarii nostri au decis anul trecut sa faca o investitie de 15 milioane de euro plecand de la existenta unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire -creditare pentru domeniul locativ - Legea 541/2002. Ii vom informa pe actionarii nostri despre modificarile aduse Legii 541/2002, vom analiza impreuna si vom stabili strategia viitoare pe piata romaneasca. In celelalte tari unde actionarii nostri au infiintat banci similare, cadrul legal a fost modificat, insa dupa mai multi ani de la demararea activitatii de economisire-creditare. De exemplu, in Slovacia prima de la stat a ramas nemodificata - la 40% - timp de 6 ani, in timp ce in Cehia - 25% - cinci ani", se precizeaza intr-un comunicat al bancii. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.